Ako to bolo so streľbou v revíre Lešť

Prezident Ivan Gašparovič sa bude brániť na súde proti internetovému článku, ktorý mal navodzovať dojem, že je zodpovedný za zastrelenie človeka.

12.01.2013 10:00
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič sa bude proti internetovému článku brániť na súde.
debata (330)

Nešťastie sa udialo v Lešti ešte v roku 2009. Autor článku však po tom, čo sa dozvedel o chystanom trestnom oznámení prezidenta, zareagoval, že ani slovom nenaznačil spojitosť hlavy štátu s tragédiou.

„Celý článok je len o rôznych podivných a náhodných zhodách, ktoré však žiadneho človeka nemôžu privádzať na iné myšlienky, ako to, že Ivan Gašparovič v čase tragického úmrtia nebol v objekte Lešť prítomný, a preto s uvedenou udalosťou nemá nič spoločné,“ uviedol v stanovisku pre Pravdu Juraj Poláček.

Na internetovej stránke blogovisko je Poláček autorom článku s názvom Vrahovia medzi nami. Píše v ňom, že poľovník Gašparovič prišiel v auguste 2009 do svojho obľúbeného revíru vo vojensko-výcvikovom priestore Lešť a po tom, čo z revíru odišiel, bol hneď na druhý deň zastrelený guľovnicou jeho zvyčajný sprievodca na poľovačke horár Michal Bobák. Ako uvádza, k neúmyselnému zabitiu sa prihlásil Bobákov priateľ Štefan Drozd. Odsúdili ho na 18 mesiacov podmienečne.

Podľa Poláčka však tento podivný príbeh nekončí a od roku 2009 sa Gašparovič začal správať nielen ako vďačný sympatizant Smeru a Roberta Fica. Poláček poukázal na to, že aj kauza nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora je učebnicovým prípadom manipulovaného človeka, ktorý všetko robí preto, že musí.

Hovorca prezidenta Marek Trubač argumentoval, že prezident bol v tom čase dokázateľne na dovolenke v Chorvátsku. Viacerí diskutéri na internete však upozornili, že práve Trubač 4. augusta 2009 tvrdil, že prezident sa vrátil z dovolenky „minulý piatok“. Podľa kalendára to bol 31. júl a tragédia sa stala v nedeľu 2. augusta. To znamená, že prezident v Chorvátsku už v tom čase nebol.

Trubač sa v reakcii pre Pravdu opravil, že skutočne prezident prišiel v neskorých nočných hodinách v piatok. V sobotu bol prezident na futbale v Bratislave a v nedeľu ráno sa doma v Limbachu od ochrankárov dozvedel o zastrelení lesníka Bobáka.

Autora blogu sa zastal predseda SaS Richard Sulík. Podľa neho prezident nedokáže zniesť ako verejný činiteľ väčšiu mieru kritiky, irónie a zosmiešňovania, ktoré sú takou istou súčasťou dejín moci ako arogancia a nadutosť mocných. Hovorca prezidenta si myslí, že slobodu slova si nemožno mýliť s tým, že je možné nezodpovedne a bez následkov kohokoľvek osočovať.

© Autorské práva vyhradené

330 debata chyba