Čentéš: V súvislosti s mojou voľbou sa nevedie trestné stíhanie

Nevymenovaný zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš nesúhlasí s tvrdeniami premiéra Roberta Fica o trestných stíhaniach, ktoré by mali súvisieť s jeho zvolením v parlamente.

14.01.2013 10:16
Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (127)

Fico v relácii STV O päť minút dvanásť hovoril o tom, že v súvislosti s Čentéšovou voľbou je začaté trestné stíhanie vo veci sabotáže a marenia výkonu rozhodnutia Ústavného súdu.

„Podľa publikovaných informácií sa pre uvedené trestné činy vedie trestné stíhanie v súvislosti s voľbou kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora, ktorá sa konala 17. mája 2011. Na tejto voľbe som sa nezúčastnil, pričom na tejto voľbe sa zúčastnil len pán JUDr. Dobroslav Trnka,“ upozornil Čentéš.

Týmto trestným stíhaním sa na základe Trnkovej ústavnej sťažnosti zaoberal aj Ústavný súd. V uznesení z 23. augusta 2012 dospel k záveru, že výpovede poslancov, ktorí boli v rámci tohto trestného stíhania vypočutí ako svedkovia, obsahujú nejednotné a protirečivé stanoviská. Trnkovu sťažnosť ústavný súd odmietol ako zjavne neopodstatnenú a podanú neoprávnenou osobou. „Poznamenávam, že Ústavný súd aj týmto uznesením potvrdil ústavnosť tajnej voľby zo 17. júna 2011, v ktorej som bol zvolený,“ dodal Čentéš.

Čentéš na margo ďalších Ficových slov o skartovaní výpovede poslanca Igora Matoviča uviedol, že vedenie generálnej prokuratúry 11. januára 2013 prostred­níctvom hovorkyne potvrdilo, že išlo o ľudský omyl. Podľa Čentéša je podstatné, že tento omyl nebol predmetom disciplinárneho konania a za toto konanie nebol postihnutý.

Matovič viackrát verejne potvrdil, že medzi pôvodnou a opakovanou výpoveďou neboli žiadne rozdiely. „Ak teda bola uvedená udalosť, môj ľudský omyl, všetkými zainteresovanými osobami takto vyhodnotená, považujem jej neustále umelé zveličovanie za snahu o odpútanie pozornosti od podstatnej skutočnosti, ktorou je neexistencia žiadnych reálnych a právne relevantných dôvodov na odmietnutie môjho vymenovania za generálneho prokurátora,“ uzavrel.

127 debata chyba