Lekári odmietajú hrozbu väzenia. Kto sa za nich postaví?

Lekári nesúhlasia so zmenami, ktoré by im mali priniesť prísnejšie postihy, medzi nimi aj hrozbu väzenia. Za nenastúpenie do služby počas núdzového stavu by mali byť potrestaní pokutami od 1 600 do 3 300 eur alebo aj väzením až do piatich rokov.

16.01.2013 08:04
Peter Visolajský Foto: ,
Šéf lekárskeho združenia Peter Visolajský (na snímke z novembra minulého roka, druhý zľava) chce s ministerkou zdravotníctva rokovať predovšetkým o treťom kole zvyšovania platov lekárov.
debata (137)

Podľa lekárov ide o zbytočné zastrašovanie a porušovanie medzinárodných dohôd zo strany ministerstva zdravotníctva, ktoré tieto novinky iniciovalo. Lekárski odborári však tieto zmeny zrejme riešiť nebudú. Na utorňajšom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou chcú najprv debatovať o platoch.

Sprísnením podmienok pre lekárov rezort zdravotníctva reaguje aj na štrajk žilinských lekárov z decembra minulého roku, keď odmietli slúžiť nadčasy a do služieb namiesto nich museli nastúpiť armádni doktori. Novinky predstavila ministerky Zuzana Zvolenská. Šéf lekárskeho združenia Peter Visolajský sa najskôr vyjadril, že tieto opatrenia nepomáhajú sociálnemu zmieru, návrh si chce preštudovať a predložiť Zvolenskej vlastné návrhy. „Nie je dobré, ak sa veci riešia silou, som skôr za dialóg, pani ministerku Zvolenskú sme požiadali o ďalšie stretnutie, návrh si podrobnejšie preštudujeme a potom sa určite k tomu vyjadríme,“ hovorí Visolajský.

V utorok sa však Visolajský pre denník Pravda vyjadril, že na rokovanie s ministerkou nejdú zo žiadnym návrhom k núdzovému stavu. ,,Stále trváme na tom, aby vláda dodržala svoj záväzok zo zmluvy. Sme potešení, že pani ministerka prisľúbila legislatívnu garanciu tretieho zvýšenia platov, a preto si ideme vypočuť konkrétny návrh ministerstva o legislatívnej garancii," napísal v stanovisku Visolajský. Dodal, že k tomuto návrhu chystajú tlačovú konferenciu v najbližších dňoch.

Nové podmienky v čase núdze však znepokojili lekárov naprieč celým Slovenskom. Tibor Bárta z fakultnej nemocnice v bratislavskej Petržalke hovorí, že takéto opatrenia navrhované ministerstvom o prísnejších trestoch nemajú s demokratickým štátom nič spoločné. „Nútiť lekárov a strašiť ich pokutami a trestami, ktoré som si prečítal v médiách, je úplne absurdné, také niečo nie je možné asi ani na Kube. Ak si myslia, že takýmto spôsobom si získajú podporu lekárskej obce, tak to sú na veľkom omyle. Treba urobiť iné kroky, ktoré, bohužiaľ, táto vláda nikdy neurobí. Ako lekár a primár vidím, že v zdravotníctve neexistuje žiadna koncepcia,“ hovorí Bárta.

Podľa Jozefa Blaška z Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici ide o zbytočné zastrašovanie lekárov. „Takýto návrh vychádza z nesprávneho predpokladu, nepoznám lekára, ktorý by vystavil svojho pacienta riziku a neposkytol by mu pomoc a zdravotnú starostlivosť,“ dodáva Blaško. Michal Polician z Fakultnej nemocnice v Prešove tvrdí, že tento poslanecký návrh je v rozpore z medzinárodnými dohodami. „Predsedníctvo lekárskeho odborového združenia sa týmto návrhom bude určite bližšie zaoberať, výsledky sa určite dozviete,“ hovorí Polician, ktorý si myslí, že príčinou napätých vzťahov medzi lekárskymi odborármi a ministerstvom zdravotníctva je práve žilinská nemocnica. „Problém je v tom, že sa všetko riaditeľovi toleruje, je tam dosť prešľapov, chceme počuť vysvetlenie, prečo je to tak,“ hovorí Polician.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská hovorí, že v hre je život a zdravie človeka a štát musí dostať šancu postarať sa o pacientov. „Ak lekár nenastúpi do služby v krízovej situácii, takéto konanie bude v zmysle zákona považované za trestný čin vyhýbania sa výkonu povinnosti,“ uviedla Zvolenská. Ministerka ďalej tvrdí, že situácia, ktorá rezonovala koncom minulého roka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, zneistila mnohých pacientov. „Takáto situácia sa už nemôže a nesmie zopakovať. Občania na Slovensku musia mať istotu, že v zdravotníckom zariadení vždy nájdu pomoc, že zdravotná starostlivosť im bude poskytnutá v každej hodine, plynule a dostupne v najvyššej možnej kvalite,“ dodala ministerka.

Lekárov sa zatiaľ mieni zastať šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay, ktorý chce ohľadom tohto návrhu komunikovať s predsedom zdravotníckeho parlamentného výboru Richardom Rašim. Ten totiž je totiž jedným z predkladateľov týchto zmien. Pre prísnejšie tresty počas núdzového stavu sa majú meniť tri zákony. Návrh noviel do parlamentu predložili poslanci Smeru Richard Raši, Vladimír Baláž a Jozef Valocký. Tí však tvrdia, že stiahnuť ho nemôžu, iba ak o to požiada Zvolenská. „Celý  návrh pripravilo ministerstvo zdravotníctva a ako poslanci ho predkladáme iba preto, že ministerstvo by to už procedurálne nestihlo,“ vysvetlil Raši.

Zvolenská rieši kauzu v Žiline kontrolou

Do diania v žilinskej nemocnici sa začína miešať politika. Opozičná SDKÚ žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú o vysvetlenie kauzy, ktorá sa týka ozdravného plánu nemocnice. Televízia Markíza nedávno informovala, že ozdravný plán za 10-tisíc eur vypracovala firma PP Partnership. Konateľom firmy je podľa televízie kotolník a, navyše, sused riaditeľa žilinskej nemocnice. Spoločníkom mal byť riaditeľov poradca Tomáš Tvarůžek. Strana považuje za škandalózne, že ministerka kryje konanie riaditeľa. Rezort zdravotníctva pripravuje hĺbkovú kontrolu žilinskej nemocnice aj s cieľom očistiť meno jej šéfa. O prešetrenie diania žiadalo aj Lekárske odborové združenie. Podľa jeho predsedu Petra Visolajského otáznikov na osobu riaditeľa začína byť priveľa na to, aby k tomu pristupovali ako k bežnej kauze. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák podal na redaktorku TV Markíza, ktorá sa prípadu venuje, trestné oznámenie o podozrení zo spáchania prečinu ohovárania a šírenia poplašnej správy. Ministerstvo zdravotníctva podľa vyjadrenia jeho hovorkyne Zuzany Čižmárikovej politizovanie cielenej kampane proti ministerstvu nekomentuje. Riaditeľ Volák sa zase bráni, že plán pre nemocnicu nevypracoval konateľ spoločnosti PP Partnership, ale Tvarůžek. Okrem trestného oznámenia podal aj podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba