Rečníci pred Prezidentským palácom vyzývali hlavu štátu na odstúpenie

Hodžovo námestie v Bratislave postupne zaplnilo približne tristo ľudí. Motívom ich zhromaždenia bolo podporiť petíciu za obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý podľa nich úmyselne porušil Ústavu, keď nevymenoval za generálneho prokurátora zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša. Na mieste boli príslušníci mestskej polície.

17.01.2013 18:42 , aktualizované: 19:44
protest, prezidentsky palac, prezident, tom... Foto: , ,
K zhromaždeným pred Prezidentským palácom prehovoril aj novinár Tom Nicholson.
debata (338)

Zhromaždení chceli dosiahnuť aj to, aby prezident odstúpil z funkcie. Ďalej vyzývajú parlament, aby prijal legislatívu potrebnú na očistenie Generálnej prokuratúry od straníckej politiky a to na základe dialógu s verejnosťou. Ľudia skandovali heslá „Hanba!“ a „Odstúpiť!“.

Pred Prezidentským palácom vystúpili niekoľkí rečníci, novinár Tom Nicholson, hudobník Marián Greksa, bloger Boris Kačáni a ďalší aktivisti.

Andrej Lúčny uviedol, že nevymenovaný generálny prokurátor Jozef Čentéš nie je zárukou, ale je nádejou, že sa veci môžu pohnúť k lepšiemu. Podľa neho sa hlava štátu oháňa morálnymi kritériami na adresu Čentéša. Pýta sa však, ak ich nespĺňa Čentéš, ako ich môže spĺňať predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Zároveň dodal, že Harabin peniaze skôr vysúdi, ako zarába. V tomto je podľa Lúčneho predseda Najvyššieho súdu svetový unikát. Zhromaždení negatívne reagovali aj na adresu Dobroslava Trnku. Ten sa v stredu pre televíziu TA3 vyjadril, že v prípade záujmu poslancov je pripravený kandidovať na post šéfa generálnej prokuratúry.

„Tento prezident nikdy nič neurobil pre tento štát, iba mu škodil či už svojou činnosťou, alebo nečinnosťou,“ povedal Marián Grexa.

„To, čo robí teraz prezident okolo generálneho prokurátora, je protizákonné. Akoby neuznával základy demokratických princípov,“ povedal novinár Tom Nicholson. Podľa jeho slov by mal Gašparovič minimálne zmeniť svoje konanie a sledovať zákony. „To je nonsens, čo robí,“ upozornil. Nicholson si myslí, že Čentéš nemôže byť vymenovaný aj preto, lebo neexistuje žiadna záruka, že sa bude dať podplatiť.

„Naša petícia apeluje na 150 ľudí, ktorých sme si zvolili, aby nás zastupovali. Nie len na papieri a sladkými rečami, ale naozaj. Aby nás zastúpili a hlasovali za obžalovanie doc. JUDr. Ivana Gašparoviča, CSc z porušenia Ústavy a dali tak šancu Ústavnému súdu, aby urobil to, za čo ho platíme a nerobili jeho prácu namiesto neho,“ spomína sa na stránke, ktorá celé zhromaždenie koordinovala.

Administrátori stránky tvrdia, že iniciatíva nie je o vládnej strane, opozícii, Čentéšovi, ani o štatúte prezidenta. Tŕňom v ich oku je osobne Ivan Gašparovič, „je to o dôvodnom podozrení, že tento človek, ktorý je nielen prezidentom, ale aj občanom tohto štátu. Porušil zákon najdôležitejší – Ústavu.“

338 debata chyba