Kauza prokurátor podľa politológa prispela k nepopularite Gašparoviča

Kauza nevymenovania generálneho prokurátora podľa politológov prispela k nárastu počtu ľudí, podľa ktorých prezident Ivan Gašparovič kazí úroveň politiky.

23.01.2013 09:24 , aktualizované: 10:58
Ivan Gašparovič Foto:
Podľa prieskumu sa výrazne zvýšil počet ľudí, ktorí si myslia, že prezident Gašparovič kazí úroveň politiky.
debata (94)

Na Slovensku sa podľa prieskumu agentúry MVK od októbra výrazne zvýšil počet ľudí, ktorí si myslia, že prezident Gašparovič spôsobuje vážne problémy a kazí úroveň politiky. V októbrovom prieskume si to o prezidentovi myslelo 4,4 percenta respondentov, v januári už 17,2 percenta oslovených. V rebríčku skončil na štvrtom mieste.

„Ak sa prezident, ktorý aj z titulu úradu má občanov zjednocovať a byť nadstranícky, v relatívne krátkom čase prepracuje na čelné pozície rebríčka v hodnotení nepopularity, je to vážny signál o deformáciách politického systému a spoločenskej klímy v krajine alebo lapsusoch politiky prezidenta,“ povedal Horský. Stáva sa to aj v iných krajinách, to naše je však pomerne netypické. „V posledných dvoch rokoch sa o to zaslúžili spôsob, akým jednal s kabinetom Ivety Radičovej, kauza prokurátor a nepochybne aj neschopnosť prezidenta a jeho kancelárie verejnosti predložiť jasné poľovnícke alibi,“ dodal Horský.

Podľa politológa Jána Baránka prezidentove umiestnenie v rebríčku na štvrtom mieste jednoznačne súvisí s kauzou nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Je to odmietanie jeho postupu, dodal.

Horský pripomenul, že lídri politických strán najviac polarizujú spoločnosť. Tak, ako na jednej strane dosahujú vysoko pozitívne skóre zo stúpencov a voličov svojich strán, tak na strane druhej sa často vyskytujú na vysokých priečkach v politickej nepopularite. To je štandard v demokratickej spoločnosti, myslí si politológ.

Najdôveryhodnejším politikom je podľa prieskumu Fico

Najdôveryhodnejším politikom je šéf vládnej strany Smer Robert Fico, naopak, najviac spôsobuje vážne problémy a kazí úroveň politiky u nás zase líder strany Sloboda a solidarita Richard Sulík.

Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý uskutočnila v dňoch 7. až 13. januára tohto roku na vzorke 1125 respondentov.

Hoci sa však Fico umiestnil na prvom mieste medzi politikmi, ktorým možno veriť, a získal 35,8 percenta hlasov, v druhom rebríčku skončil hneď za Sulíkom. Zatiaľ čo liberála za politika spôsobujúceho problémy označilo 35,8 percenta opýtaných, Fico dostal 26,9 percenta hlasov.

Každý z opýtaných občanov mohol v prieskume uviesť tri mená. V rebríčku serióznych politikov tak skončil na druhom mieste Robert Kaliňák (19,5 percenta), tretím bol Daniel Lipšic (14,5 percenta), štvrtým Béla Bugár (14,4 percenta) a päticu dôveryhodných politikov uzatvára prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič (11,5 percenta). V rebríčku sa ďalej objavili aj Igor Matovič (9,9 percenta), bývalá premiérka Iveta Radičová (8,7 percenta) a predseda parlamentu Pavol Paška (8,7 percenta). Okolo päť percent opýtaných dalo hlas Radoslavovi Procházkovi (5,5 percenta), Jánovi Figeľovi (5,2 percenta), Lucii Žitňanskej (5,0 percenta) či Richardovi Sulíkovi (4,6 percenta). Poslednými tromi v rebríčku dôveryhodných sa stali Jozef Kollár (3,7 percenta), Pavol Hrušovský (3,7 percenta) a Ján Počiatek (3,5 percenta).

Ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás? Takto znela druhá otázka, na ktorú respondenti odpovedali. Za šéfom liberálov a premiérom sa na tretej priečke ocitol Mikuláš Dzurinda (24,6 percenta), na štvrtej Ivan Gašparovič (17,2 percenta), piatym sa stal Ján Figeľ (15,2 percenta). Ďalšími problémovými politikmi sú podľa názorov opýtaných Igor Matovič (14,9 percenta), Ján Slota (8,9 percenta), Béla Bugár (7,0 percenta), Ivan Mikloš (5,7 percenta), Robert Kaliňák (5,5 percenta), Pavol Frešo (5,0 percenta), Daniel Lipšic (4,9 percenta), Ľubomír Galko (4,3 percenta), Lucia Žitňanská (3,9 percenta) a rebríček uzatvára Ľudovít Kaník s 3,9 percenta hlasov. Informoval o tom Pavel Haulík z Agentúry MVK.

94 debata chyba