Borec: O navrhnutých kandidátoch na sudcov by Súdna rada mala rozhodovať

Podľa ministra spravodlivosti Tomáš Boreca by o navrhnutých kandidátoch na sudcov by Súdna rada mala rozhodovať. Organizácia VIA IURIS upozornila, že Súdna rada SR ani na program svojho tretieho zasadnutia nezaradila prerokovanie návrhov kandidátov na sudcov, ktorých vybrali výberové komisie pred júnom 2012.

24.01.2013 12:17
Tomáš Borec Foto:
Minister spravodlivosti Tomáš Borec
debata

„To je otázka výkladu súdnej rady, akým spôsobom sa stavia k jednotlivým kandidátom a akým spôsobom boli navrhnutí. V tomto smere nechcem nejako zasahovať do rozhodovania a názoru súdnej rady. Jednoznačne si myslím, že kandidáti, pokiaľ sú navrhnutí, malo by byť o nich rozhodované,“ odpovedal Borec na novinársku otázku po stredajšom rokovaní vlády.

Súdna rada podľa VIA IURIS nepostupuje podľa účinnej právnej úpravy, pretože odmieta prerokovať návrhy kandidátov na vymenovanie nových sudcov, ktorí prešli výberovými konaniami pred výmenou členov výberových komisií, ktorú urobil minister Borec.

„Ak Súdna rada SR prerokúva len návrhy tých kandidátov na sudcov, ktorí prešli výberovými konaniami od júna 2012 a predošlé výberové konania ignoruje, diskriminuje tým úspešných uchádzačov výberových konaní, ktorí uspeli pred týmto termínom,“ povedala Kristína Babiaková, spolupracujúca advokátka VIA IURIS.

Zmeny vo výberových komisiách, ktoré presadila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ), sa Súdnej rade nepáčia a stali sa predmetom aj ústavnej sťažnosti. „Novely zákonov zaviedli nový mechanizmus výberových konaní na výber sudcov a predsedov súdov, ktorý upravuje ústavne neakceptovateľné postavenie Súdnej rady SR a sudcovských rád jednotlivých súdov,“ uvádza súdna rada vo svojom stanovisku ešte z júna 2011.

„Vzhľadom na to, že nedošlo k zmene právnej úpravy a Ústavný súd nerozhodol o ústavnosti či protiústavnosti súčasnej právnej úpravy výberových konaní na funkciu sudcu, neexistuje dôvod na rozdielne zaobchádzanie s úspešnými uchádzačmi,“ uzavrela Babiaková.

debata chyba