S Jozefom Dóczym sa rozlúčili divadelníci aj verejnosť

Rodina, kolegovia z divadla aj verejnosť sa rozlúčili s významným slovenským hercom Jozefom Dóczym. Na jedného z velikánov tzv. „zlatej generácie“ slovenských hercov si zaspomínala naplnená Veľká sála Divadla Andreja Bagara v Nitre.

25.01.2013 12:41
pohreb, Jozef Dóczy Foto:
Posledná rozlúčka s hercom Jozefom Dóczym vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre za účasti rodiny a celého umeleckého súboru.
debata (1)

Jeho kolegovia z nitrianskeho divadla, v ktorom strávil viac ako 50 rokov, držali čestnú stráž pri jeho truhle. Na Jozefa Dóczyho v príhovoroch spomínali divadelníci, vrcholní predstavitelia kraja aj mesta Nitra. Hovorili o ňom ako o veľkom hercovi, ktorý bol zároveň aj výnimočným človekom. Povestná bola jeho veselá a dobrosrdečná povaha. Hoci mal 83 rokov, duchom zostal navždy mladý.

„Vždy si vedel, ako drobnými radosťami urobiť život krajší. Aj tie najťažšie skúšobné obdobia si vedel svojím typickým dóczyovským spôsobom odľahčiť, či už to boli vtipné glosy, duchaplné historky či povzbudzujúce frflanie, ale aj dobrý držkový perkelt a iné kulinárske dobroty, nezabudnuteľný burčiak a po ňom čisté víno. To si vždy vedel – naliať nám čistého vína,“ adresoval zosnulému hercovi riaditeľ Divadla Andreja Bagara Ján Greššo.

Šéfdramaturg nitrianskeho divadla Svetozár Sprušanský pripomenul Dóczyho ochotu vždy pomáhať mladým hercom v súbore, pre ktorých bol ako otcom. Spomenul vtipné historky, ktorými Dóczy rozveseľoval celé divadlo. Vtipkoval dokonca aj pri smutných príležitostiach, akými boli pohreby jeho hereckých kolegov v posledných rokoch. Sám si prial mať pohreb veselý a nie smutný. Medzi divákmi sa tešil mimoriadnej obľube. "Dokonca raz sme zažili, že Jožko Dóczy prišiel cez pauzu do hľadiska a dostal potlesk,“ povedal Sprušanský. V mene celého kraja sa so zaslúžilým umelcom rozlúčil predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. „Drahý majstre, dnes sa s vami lúčime, ale to vzácne fluidum, ktoré z vás desiatky rokov vyžarovalo, tu navždy zostane. Zostane v nás, v našich spomienkach,“ povedal.

Jozef Dóczy zomrel v pondelok v neskorých večerných hodinách vo veku 83 rokov. Bol dlhoročným členom a najvýznamnejšou oporou umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre viac ako 50 rokov. Narodil sa 19. novembra 1929 v Nitre, kde prežil celý svoj osobný aj profesionálny život. Bol vyštudovaný obchodník, no tomuto povolaniu sa prestal venovať v roku 1955, keď nastúpil do umeleckého súboru vtedajšieho Krajového divadla v Nitre. Ostal mu verný až do svojho skonu. Do sŕdc divákov sa zapísal predovšetkým ako komik. Počas takmer polstoročia vytvoril v Nitre viac ako 170 postáv. Jeho poslednou divadelnou postavou na nitrianskom javisku bol Firs v Čechovovom Višňovom sade. V jeho herectve sa striedali polohy komické so smutno-smiešnymi, groteskné s vážnymi.

Dóczy účinkoval vo viacerých filmoch, televíznych filmoch a inscenáciách, zábavných programoch. Dokopy ich bolo vyše 120. Diváci si ho obľúbili napríklad v populárnom Svákovi Raganovi alebo vo filmovej verzii Adama Šangalu. Dóczy je držiteľom viacerých ocenení: Zaslúžilý umelec, Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo (2001), Ceny mesta Nitry za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti umenia, osobitne divadelného (2010).

1 debata chyba