Prasacia chrípka útočí už aj u nás

Chrípkový prasací vírus je už na Slovensku, za posledný týždeň naň ochoreli piati ľudia. V Česku, kde má chrípka oveľa dramatickejší priebeh a prevažuje v nej práve tento vírus, už zomrelo 40 ľudí. Okrem nebezpečného vírusu ľudí na Slovensku sužuje aj bežná chrípka. Tá vo všetkých krajoch zatvorila celkom 46 základných škôl a 53 škôlok. Niektoré nemocnice zakázali návštevy. Hygienici ešte nechcú hovoriť o epidémii.

26.01.2013 07:42
Nemocnica Foto: , ,
V bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda ležia s prasacím vírusom dvaja pacienti, 58– a 59–roční muži.
debata (3)

Liečba chrípky, ktorú vyvolal prasací vírus, je komplikovanejšia, choroba má ťažší priebeh, problémy sú najmä s dýchaním. „Na Slovensku od začiatku chrípkovej sezóny evidujeme sedem prípadov, z toho päť pribudlo posledný týždeň,“ tvrdí Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Tridsaťtriročná žena leží v nemocnici v Komárne, ďalší prípad zaznamenali v Bojniciach, ide o tridsaťdeväťroč­nú ženu.

V Trnave majú už druhý prípad tohto ochorenia, prvým bol 56-ročný muž, druhým je 29-ročný muž, z nemocnice v Trenčíne hlásili prípad 26-ročného muža. V bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda ležia s prasacím vírusom dvaja pacienti, 58– a 59-roční muži. Ich stav je podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Petry Stano Maťašovskej stabilizovaný a mierne sa zlepšuje. Pacientov liečia širokospektrálnymi antibiotikami a antivirotikami.

Vysokú intenzitu prasacej chrípky hlásia aj iné európske štáty. Štrnásť úmrtí hlásili z Belgicka, Francúzska a zo Švédska, vysoký výskyt hlásia Nórsko a Island. Podľa Lucie Víznerovej z Ministerstva zdravotníctva Českej republiky majú vysoké počty závažného priebehu chrípky. „K včerajšiemu dňu bolo v Českej republike hlásených celkovo 196 závažných prípadov chrípky, z nich 40 osôb zomrelo,“ dodáva Víznerová.

Na Slovensku pribúdajú počty chorých na sezónnu chrípku. Oproti minulému týždňu sa počet chorých zvýšil o 50 percent, pribudlo takmer 18-tisíc ľudí. Najväčší počet ochorení je medzi deťmi a tínedžermi. Kým deti majú podľa pediatrov slabšiu imunitu oproti dospelým, tínedžeri ochorenie zas výrazne podceňujú.

„Imunitný systém malých detí ešte nie je fiziologicky vyvinutý, preto sú medzi nimi vysoké počty chorých,“ hovorí pediater Mario Moro. Tínedžeri zas k lekárovi prídu až na tretí deň po vypuknutí choroby a práve počiatočné dni sú podľa pediatra najviac infekčné.

Pre zvýšený výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení už bolo zatvorených 46 základných a 53 materských škôl. Rozhodnutie o zákaze vyučovania pre veľký počet chorých detí na chrípku vydal regionálny hygienik po dohode s riaditeľom školy, ak neúčasť žiakov presiahne 20 percent.

V Banskobystrickom kraji hlásia až 56-percentný nárast chrípky. „Tak ako predpokladali epidemiológovia, výskyt akútnych respiračných ochorení, ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne stúpol aj v Banskobystrickom kraji,“ tvrdí Mária Tolnayová, hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa nej je tohtoročná chrípková sezóna o niečo dramatickejšia ako vlani v tomto období.

Počet chrípkových prípadov je vyšší o sto percent. Najviac chorých hlásia okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica. Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického úradu verejného zdravotníctva Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu AH1N1, takzvanej prasacej chrípky, ktorá sa vyskytuje v Poľsku i Česku.

V Košickom kraji hlásia viac ako desaťtisíc chorých ľudí, z nich museli dvoch aj hospitalizovať. „Hospitalizácie nám hlásila klinika infektológie a cestovnej medicíny, vírus prasacej chrípky v Košickom kraji zatiaľ potvrdený nebol,“ dodáva Jana Neligová, vedúca odboru regionálneho úradu verejného zdravotníctva. V Košickom kraji bolo spolu zatvorených 21 predškolských a školských zariadení.

Lekári predpokladajú, že chrípka vyvrcholí ešte vo februári a že počet nakazených bude pribúdať. Ľudia, ktorí majú oslabenú imunitu, dôchodcovia alebo chronicky chorí sa podľa odborníkov môžu ešte zaočkovať. Podľa údajov hygienikov až v 96 percent smrteľných prípadov pacienti neboli očkovaní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba