Olympiáda je šanca zviditeľniť sa, tvrdí Kažimír

Usporiadanie Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 je pre Slovensko šanca zviditeľniť sa, ale bez žiadneho megalomanstva, v diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu - Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) to povedal minister financií Peter Kažimír (Smer).

26.01.2013 14:23
Peter Kažimír Foto:
Minister financií Peter Kažimír
debata (66)

Rozpočtové dopady olympiády by podľa šéfa financií mohli byť spolu približne 300 miliónov eur s investovaním v rokoch 2016 – 2017 až rokom 2022. Čiže, ako ďalej konštatoval, je to za horizontom udalostí a rozhodnutí, ktorými sa v súčasnosti zaoberá, keďže rezort financií sa sústredí na tento rok.

Podľa predsedu SDKÚ Pavla Freša by ľudia na Slovensku boli veľmi hrdí, ak by sa ZOH 2022 konali na Slovensku, problémom ale je, že Slovensko je zadlžené, prekročilo sa 50-percentné zadlženie a spúšťa sa tzv. dlhová brzda. Ide skôr o „marketingový ťah ako to prekryť, že budeme sa baviť o olympiáde, ale zároveň budeme mať nielen vykradnutú špajzu, ale už aj pomaly byt“, povedal v diskusii RTVS Frešo.

Za vhodné by považoval, ak by vláda podmienila svoju účasť na spoluorganizovaní ZOH 2022 s Poľskom merateľným záväzkom. – „Áno budú, pokiaľ to nebude stáť verejný sektor skoro nič, alebo budú vtedy, keď napríklad klesne náš dlh na 40 percent HDP a vtedy si budeme môcť na to požičať, ale v tejto situácií, keď rapídne stúpa zadlženie krajiny hovoriť o olympijských hrách, to je ako keby sme boli v Grécku,“ konštatoval.

Vláda sa podľa Kažimíra rozhodla len prijať ponuku na spoločnú kandidatúru s Poľskom na usporiadanie Zimných olympijských hier v roku 2022, hovoriť o nej, ale následne chce vidieť čísla. V súčasnosti žiadny záväzok ešte nie je. Otázka konkrétnych možností a schopností spoluorganizovať ZOH 2022 vzíde podľa ministra financií z rokovaní s poľskou stranou a s Medzinárodným olympijským výborom a z požiadaviek, ktoré prídu.

Podľa Freša, v prípade, ak by sa Slovensko malo stať dejiskom olympiády treba do jej organizovania zapojiť aj súkromný sektor. Kažimír s tým súhlasí a myslí si, že olympiáda má zmysel vtedy, ak prinesie investície do infraštruktúry. Súčasnú ponuku podľa neho môžeme odmietnuť aj neskôr, zatiaľ ale máme množstvo otázok, na ktoré musíme dostať odpovede.

66 debata chyba