Prilby na svahu budú čoskoro povinné

Deti pri lyžovaní chráni pred úrazom aj prilba, ktorá stále nie je bežnou súčasťou lyžiarskeho výstroja. V okolitých krajinách používanie prílb prikazuje zákon, u nás to závisí od rozhodnutia rodičov.

28.01.2013 12:00
lyžovačka, lyže, zima, svah, prilba, lyžovanie Foto:
debata (16)

Ministerstvo vnútra chce zaviesť podobný príkaz aj u nás. Plánuje preto zmeniť legislatívu, ktorá sa týka bezpečnosti na lyžiarskych tratiach. „V rámci toho sa zameriame aj na problematiku používania ochranných prílb,“ povedala Alena Koišová z kancelária ministra vnútra.

Povinnosť nosiť prilbu by mohla platiť od novej lyžiarskej sezóny, čiže od konca tohto roka. V niektorých školách trvajú na tom, aby na lyžiarskych výcvikoch žiaci nosili prilby. Inde to len odporúčajú, lebo zo zákona takáto povinnosť nevyplýva, nútiť ich teda nemôžu. „Prilby sú veľmi dobré, ale nemôžem prikázať žiakovi, ktorý na ňu nemá a chce sa ísť učiť lyžovať, aby si ju zaobstaral,“ priznáva riaditeľ Obchodnej akadémie v Rožňave Viktor Baláž.

„Dieťa často správne neodhadne rizikovú situáciu a precení sily. Prilby môžu znížiť riziko úrazu hlavy o 85 percent a riziko úrazu mozgu o 88 percent,“ hovorí detská lekárka Lucia Tomčíková Mikušiaková. Dodáva, že čelný náraz v rýchlosti 50 km/h do pevnej prekážky zodpovedá pádu zo štvrtého poschodia. Takúto rýchlosť lyžiari bežne dosahujú.

Slovensko patrí medzi krajiny, kde je počet zranení hlavy u tínedžerov dvojnásobne vyšší ako vo svete. Podľa údajov Občianskeho združenia Chráňme naše deti sa zraní každý tretí človek z tých, ktorí sa venujú zimným športom. Podľa odhadov až 19 percent zo zranení v medzinárodných štatistikách predstavujú úrazy hlavy, na Slovensku je to vo vekovej kategórii do 19 rokov až 40 percent. Najohrozenejšou skupinou sú deti do 6 rokov. „Chceme dosiahnuť nielen zodpovedný prístup rodičov, ale aj zmenu legislatívy tak, ako je to v okolitých krajinách, kde je nosenie lyžiarskych prílb u detí do 15 rokov povinné,“ vysvetľuje predsedníčka združenia Martina Valachová.

V súčasnosti je na svahoch vyšší podiel technického snehu, ktorý je rýchlejší a tvrdší ako prírodný sneh. „Zvlášť si uvedomujeme, že malé deti sú na svahoch vystavené prípadným nedisciplinovaným a bezohľadným lyžiarom. Apelujeme na rodičov, aby svoje deti chránili pred úrazmi aj kvalitnými lyžiarskymi prilbami,“ hovorí Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts.

Podľa vedúceho strediska Opalisko v Závažnej Porube Petra Lovása sa situácia zlepšila. „Mladí lyžiari už bez prílb takmer nechodia. Úrazov bolo veľa, už sa to neberie ako výstrelok. V rámci lyžiarskych výcvikov je to už takmer automatické. Malé deti sú na ne dokonca pyšné,“ hovorí Lovás. Podľa Lovása sú v nosení prílb na svahu oveľa menej disciplinovaní starší ľudia. „Kategória 40– až 60-ročných lyžiarov ich úplne ignoruje,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba