KDH verí, že Paška určí dôstojný termín na rokovanie o obžalobe prezidenta

KDH očakáva, že predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) stanoví vhodný a dôstojný čas na rokovanie o návrhu na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ.

29.01.2013 11:14
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (14)

„Slovensko si to zaslúži tak, aby pri tom mohli zaznieť všetky informácie a názory vrátane prezidenta Ivana Gašparoviča,“ apeloval Figeľ. Podľa jeho slov premiér a predseda vládneho Smeru Robert Fico má eminentný záujem mať svojho generálneho prokurátora.

„Aj narýchlo zorganizovaný proces výberu cez Radu prokurátorov, ktorá sa v nekompletnom zložení bez širšej legitimity vyjadrila, potvrdzuje tento dlhodobý zámer. Nie je to tak, že Smer si osvojil názor Rady, ale naopak, Rada si veľmi rýchlo osvojila návrh Roberta Fica,“ dodal.

Hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec potvrdil, že termín, kedy sa bude rokovať o návrhu na obžalobu hlavy štátu, ešte určený nie je. Opozičné strany podali návrh 17. januára, Paška musí zvolať rokovanie do 30 dní. Opozícia prezidenta obviňuje z úmyselného porušenia Ústavy, keďže odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Na to, aby sa návrh na obžalobu dostal na Ústavný súd, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, vládny Smer avizoval, že obžalobu nepodporí.

KDH si myslí, že parlament Mikloška zvolí do čela ÚPN

Kresťanskí demokrati predpokladajú, že kandidát na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) František Mikloško bude zvolený do funkcie. Na tlačovej konferencii to povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podľa jeho slov je zvolenie Mikloška jediné štandardné riešenie, keďže vo voľbe nebude mať súpera. Všetky ostatné riešenia považuje za neštandardné.

„František Mikloško je svojím životným príbehom pre ÚPN vhodným kandidátom. Abrhan opakovane potvrdil, že KDH rokovalo so všetkými opozičnými partnermi, ktorí s Mikloškom súhlasili. "Ak Smer-SD chcel, mohol navrhnúť svojho kandidáta,“ upozornil.

Líder KDH Ján Figeľ doplnil, že pri ÚPN sa nevolí žiaden sekretár straníckej centrály. „Je to veľmi dôležitá inštitúcia pre pamäť a budúcnosť národa. My sme navrhli kandidáta, ktorý svojím životom zodpovedá takejto inštitúcii,“ myslí si. Tajná voľba predsedu Správnej rady ÚPN by mala prísť na rad v utorok po 17.00 h.

KDH je zároveň prekvapené a sklamané, že na programe parlamentnej schôdze, ktorá sa začína o 13.00 h, nie je zaradená voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. „Smer sa vyhýba kontrole zo strany opozície a nechce umožniť, aby sa voľba uskutočnila. Opozícia je dohodnutá a zjednotená na jednom kandidátovi,“ upozornil Abrhan na margo Vladimíra Klimeša, ktorého nominovala SaS.

14 debata chyba