Pente stopli dotácie, U. S. Steelu ponechali

Bratislavský paroplynový cyklus vlastnený Pentou nakoniec nebude mať právo na získanie štedrých cien za vyrobenú elektrinu. O podpore sa vlani v parlamente strhla veľká roztržka medzi Smerom a opozíciou.

30.01.2013 12:00
parlament, rokovacia sala, zasadacia sala Foto: ,
Poslanci v rokovacej sále.
debata (22)

Smer tvrdil, že novelou, podľa ktorej sa znižujú dotácie na slnečné elektrárne, sa len získavajú peniaze potrebné na vyše 3-percentné zlacnenie elektriny od januára tohto roka. Opozícia však namietala, že novelou sa tiež zavádzala možnosť, aby zmodernizované elektrárne poberali nové dotácie. Opozícia tvrdila, že novela je pokračovaním praktík, ktoré opisuje údajný spis Gorila. Spis hovoril o korupčných praktikách pri verejných financiách, kde mali hrať úlohu aj ľudia z Penty. Finančná skupina to odmietla.

Smer napokon od zámeru nových dotácií ustúpil. Predstavitelia strany však zároveň tvrdia, že kým Pente sa pri dotáciách dvere zavreli, napríklad košický U. S. Steel ich bude môcť poberať. Amerických vlastníkov košického závodu sa vláda snaží presvedčiť, aby fabriku nepredali. U. S. Steel je však zdržanlivý v tom, či by sa zaujímal o prípadné dotácie na prevádzku podnikovej elektrárne. Prípadnú rekonštrukciu a možnosť poberania dotácií vylúčila pri pôvodnom znení zákona Penta v prípade svojej paroplynovej elektrárne v Bratislave.

Poslanec Maroš Kondrót (Smer) v každom prípade na včerajšie zasadnutie parlamentu zaradil pozmeňujúci návrh, ktorý z novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov vypustil bod, ktorý možnosť dotácií pre paroplyn Penty otváral. Po relatívne miernej rozprave tento návrh spolu s celou novelou poslanci potom aj schválili. Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského však zároveň zostala otvorená možnosť, aby košickí železiari mohli podporu získať. „Našli sme riešenie, aby U. S. Steel mohol dostať podporu aj po stiahnutí tohto bodu,“ uviedol Malatinský. Bližšie však nevysvetlil, akým spôsobom podporu získajú.

Jeho hovorca naznačil, že ministerstvo so železiarmi rokuje o výstavbe novej elektrárne. „Prečo by sa malo rekonštruovať niečo staré? Prečo by sa nemohlo postaviť niečo nové?“ vyjadril sa Stanislav Jurikovič. Ďalšie informácie však neposkytol so zdôvodnením, že rezort ich zverejní v priebehu nasledujúcich dní.

Zástupca košického U. S. Steelu Ján Bača ani o jednej z týchto alternatív hovoriť nechcel. „Doteraz nebolo urobené záväzné rozhodnutie v súvislosti s ponukami, ktoré korporácia dostala. Bolo by nevhodné, ak by sme komentovali prebiehajúce rokovania s vládnymi predstaviteľmi,“ zdôvodnil Bača.

Novela sa však členom opozície nepáčila ani po tejto zmene. Napríklad poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO) o zmene zákona povedala, že môže byť v rozpore s ústavou. Podobné slová vyslovil aj zástupca slovenských výrobcov elektriny zo slnka Martin Kretter. „Novela určuje, že slnečné elektrárne musia byť pripojené priamo do distribučnej sústavy. Pritom by mohli byť pripojené aj do sústav v podnikoch,“ povedal Kretter a dodal, že je to podobné, ako keby niekto prostredníctvom zákona určoval, v ktorej sieti hypermarketov môžu ľudia nakupovať potraviny.

Hlavným dôvodom na zmenu zákona bolo podľa rezortu hospodárstva obmedzenie nekalých praktík niektorých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov i zastavenie zvyšovania cien elektriny pre domácnosti. Podľa novely zákona sa zúži podpora pre slnečné elektrárne. Podpory sa dočkajú len výrobcovia elektriny prostredníctvom slnečných elektrární s výkonom do 30 kilowattov. Doteraz to bolo do 100 kilowattov. Po novom sa tiež nebude vzťahovať podpora na výrobcu elektriny, ktorý ju vyrába prostredníctvom vodnej elektrárne s inštalovaným výkonom nad päť megawattov.

Novela mala pôvodne prejsť parlamentom už v decembri. Ministerstvo hospodárstva totiž chcelo, aby prešla skráteným legislatívnym konaním a Ficov kabinet s touto požiadavkou súhlasil. V parlamente sa však po predložení strhla vášnivá debata, niektorým opozičným poslancom sa totiž nepáčilo že v prípade odsúhlasenia návrhu bude mať nárok na štedré výkupné ceny aj bratislavský paroplynový cyklus, ktorý ovláda finančná skupina Penta. Búrlivá rozprava vyústila k odloženiu rokovania na januárové rokovanie zákonodarného zbo­ru.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba