Najvyšší súd potvrdil tresty za vraždu podnikateľa Mišenku

Štvorica mužov, ktorí naplánovali a zorganizovali vraždu topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku dostali výnimočné tresty. Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 29. júla 2012. Ivan Skalický strávi zvyšok života vo väzení, Milan Pavlovič, Ronald Mišech a Róbert Trajkov prezývaný Netvor dostali po 25 rokov. Spolu s nimi bol z úkladnej vraždy Mišenku obžalovaný aj jeho strýko Viliam Mišenka. Prvostupňový súd ho spod obžaloby oslobodil a potvrdil to dnes aj Najvyšší súd.

30.01.2013 18:23
vražda podnikateľa v Topoľčanoch Foto:
Na podnikateľa Jozefa Mišenku vystrelili tridsiatimi ranami zo samopalu. Päť z nich ho zasiahlo, v nemocnici zomrel.
debata (1)

„Prvostupňový Špecializovaný trestný súd postupoval správne a v súlade so zákonom pri zisťovaní a ustálení skutkového stavu veci,“ skonštatoval predseda senátu NS SR Pavol Toman. Všetci štyria obžalovaní boli podľa neho usvedčení súborom priamych aj nepriamych dôkazov, predovšetkým trojicou kľúčových svedkov. Po rozsudku sa v súdnej sieni spustila hádka medzi blízkymi obete a odsúdených mužov.

Jozefa Mišenku zavraždili 20. júla 2010 v ranných hodinách v Topoľčanoch. Na jeho čierny luxusný Mercedes spustil streľbu zo samopalu muž menom Goran, kto to presne je, doposiaľ nie je známe. Na Mišenku smerovalo minimálne 30 rán, zasiahli ho dve, z nich jedna do hlavy. Mišenka zomrel v nemocnici asi dve hodiny po útoku. Jeho meno sa dlhodobo spájalo s podsvetím. V roku 2005 bol obžalovaný z vydierania. Viliama Mišenku vypátral začiatkom tohto roka Interpol vo Venezuele. Dostať na Slovensko sa ho zatiaľ nepodarilo.

Obhajcovia mali o vine svojich klientov pochybnosti. Nebolo im jasné, kto je Goran a radi by počkali aj na vydanie Viliama Mišenku z Venezuely, ktorý by mohol uviesť dôležité informácie k prípadu. Žiadali, aby súd prvostupňový rozsudok zrušil. Obhajca jedného z obžalovaných Ján Gereg si myslí, že ak Viliam Mišenka príde na Slovensko a bude vypovedať, „bude ešte dusno“.

Voči rozsudku špecializovaného súdu podal odvolanie aj prokurátor. Nepáčilo sa mu, že súd oslobodil spod obžaloby Viliama Mišenku, ktorý podľa utajeného svedka poskytol na zavraždenie synovca 50-tisíc eur. Ani najvyššiemu súdu to však na uznanie viny nestačilo, pretože tento svedok mal informácie iba sprostredkovane a žiadny iný dôkaz to nepotvrdzoval. Prokurátor tiež v odvolaní žiadal, aby traja obžalovaní, ktorí dostali 25 rokov, boli potrestaní doživotím.

Odvolací súd mu nevyhovel, napriek tomu považuje dnešné rozhodnutie „za zákonné a dôvodné“. „Čo sa týka Viliama Mišenku, voči nemu sa vedú ešte ďalšie trestné stíhania, tam je dôkazná situácia iná, tak veríme, že tam to dopadne inak,“ povedal prokurátor zo špeciálnej prokuratúry.

Odsúdený Skalický bol doposiaľ päť ráz súdne trestaný. V prvej polovici 90-tych rokov štyri razy za krádeže a v roku 1997 na 12 rokov za vraždu. V júni 2007 ho podmienečne prepustili na slobodu. Mišecha súdili za výtržníctvo a ublíženie na zdraví, Trajkov bol trestaný raz a Pavlovič nikdy. Okrem vraždy Mišenku bolo súčasťou obžaloby aj obvinenie Mišecha z drogovej trestnej činnosti a Skalického z krivej výpovede.

1 debata chyba