Vysielanie nevhodných programov sa sprísni od 1. apríla

Ministerstvo kultúry navrhuje zavedenie tzv. druhej časovej opony pre programy rozhlasov a televízií prístupné od 15 rokov. Podľa návrhu novely vyhlášky, ktorú predložilo ešte vlani v decembri do medzirezortného pripomienkového konania, by sa programy prístupné od 15 rokov mali od 1. februára vysielať od 20.00 do 6.00.

01.02.2013 08:23
debata (7)

Ako informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár, novela vyhlášky, ktorou sa zavádza tzv. druhá časová opona, nadobudne účinnosť 1. apríla 2013. Dátum účinnosti sa podľa Bednára posúva preto, “aby mali vysielatelia dostatok času pripraviť sa na nové pravidlá vysielania“.

Na základe novely „budú môcť vysielatelia zaraďovať programy alebo iné zložky programovej služby, klasifikované ako nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov alebo ako vhodné pre vekovú skupinu od 15 rokov, do vysielania len medzi 20:00 a 06:00 hodinou,“ agentúru SITA o tom informoval referát styku s médiami MK SR. V súvislosti so zavedením druhej časovej opony sa podľa ministerstva kultúry upravujú aj niektoré kritériá nevhodnosti a neprístupnosti upravené vo vyhláške.

Prípravu novely vyhlášky avizoval už v septembri minister kultúry Marek Maďarič v rámci svojej výzvy voči stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku. „Cieľom navrhovaných zmien je zvýšenie ochrany maloletého diváka do 15 rokov pred obsahmi nevhodných programov alebo iných zložiek programovej služby vysielaných v priebehu dňa od 6.00 do 20.00, ktoré môžu nepriaznivo vplývať na jeho vývoj. O zvýšení ochrany maloletých divákov pred prípravou vyhlášky rokovalo ministerstvo kultúry aj s Radou pre vysielanie a retransmisiu a takisto aj so zástupcami súkromných vysielateľov,“ dodalo ministerstvo kultúry.

Ako počas jesennej diskusie o zavedení 2. časovej opony povedal predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloš Mistrík v súvislosti s diskusiou o zavedení druhej časovej opony, Slovensko nie je v snahe zaviesť prísnejšiu ochranu maloletých vo vysielaní médií vôbec konzervatívne. Napríklad v Maďarsku je časová opona pre programy prístupné mládeži a dospelým od 16 rokov od 21:00 do rána. Podobne prísne pravidlá platia napríklad aj v Poľsku a Rumunsku. Naopak, o zavedení tzv. časových opôn sa v susednej Českej republike ešte len uvažuje. Vo väčšine krajín Európy sú dve časové opony, niekde až tri – aj pre programy nad 12 rokov.

Väčšina sťažností smerovaných Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na program sa týka programov prístupných nad 15 rokov vysielaných počas dňa. Zákon sa tým neporušuje, dostačujúce je označenie o vekovej prístupnosti. Licenčná rada však je na základe sťažností a ďalších skúseností za opätovné zavedenie druhej časovej opony platnej pre programy prístupne nad 15 rokov, ktorá by zaviedla presné hodiny, kedy sa tieto programy môžu vysielať. Prvá existuje a platí pre programy od 18 rokov, ktoré sa môžu vysielať od 22.00 do 6.00 ráno.

7 debata chyba