Zonácia národných parkov má byť do roku 2016

Začína ministerstvo životného prostredia odznova? Zatiaľ čo jeho šéf Peter Žiga vyhlasuje, že zonáciu Tatier chce uzavrieť do konca volebného obdobia, teda do roku 2016, podľa ochranárov sú návrhy zonácie dávno hotové.

03.02.2013 20:00 , aktualizované: 04.02.2013 08:00
vysoké tatry, lyžovanie, lyžovačka, zima, turisti Foto: ,
Ministerstvo životného prostredia chce ešte prehodnotiť, čo treba v TANAP–e dôsledne chrániť.
debata (2)

Pripravila ich totiž už pred rokom odborná komisia, ktorú zriadil ešte Žigov predchodca József Nagy (Most-Híd). Tvrdeniu ministerstva, že práca tejto komisie sa ešte neskončila a treba prehodnotiť to, čo treba chrániť, preto ochranári nerozumejú.

„Pracovná skupina pre TANAP nebola zrušená. Určite ešte bude zasadať a riešiť problematiku zonácie TANAP-u. Jej práca nie je ani zďaleka na konci,“ uvádza sa v stanovisku rezortu. Pre agentúru SITA Žiga vyhlásil, že má ambíciu dotiahnuť zonáciu Tatier do konca volebného obdobia v roku 2016. „Máme záujem prehodnotiť, čo ešte naozaj treba dôsledne chrániť a čo už nie je možné,“ vysvetlil s tým, že prostredie v národných parkoch prešlo zmenami, ktoré treba pri jeho ochrane zohľadniť.

Podľa ekológa Michala Wiezika z Technickej univerzity vo Zvolene, ktorý sa ako člen odbornej komisie podieľal na príprave zonácie, je táto vec pre odborníkov uzavretá. „Vedci už za tým spravili bodku. Odborná komisia nemá prečo meniť názor. Pripravila návrh, ktorý optimálne zohľadňuje vedecké a ekologické stanovisko,“ povedal Pravde Wiezik. Ako dodal, ak chce minister všetko robiť znova, tak je to krok späť, lebo komisiu tvorili zástupcovia všetkých strán – odborníci z univerzít, ekológovia i lesníci.

Dva konkrétne návrhy zonácie TANAP-u predstavilo bývalé vedenie rezortu už vo februári minulého roka. Prvý návrh, tzv. vedecký, pripravila odborná komisia, ktorá uprednostnila odborné kritériá pred záujmami lesníkov. Tí zase prišli s vlastným riešením, keď navrhli, aby najprísnejšie chránená zóna¤A rešpektovala hospodárske a lesnícke aktivity na štátom spravovaných lesných pozemkoch TANAP-u. Tento návrh sa však nezaoberal zonáciou na parcelách neštátnych vlastníkov lesov.

To, že vtedajší minister Nagy nakoniec pripustil, aby vznikli dva návrhy, považuje Wiezik za chybu. Podľa neho sa mal rozhodnúť pre jednu alebo druhú možnosť. „Drvivá väčšina komisie, možno až 80 percent jej členov, sa zhodla na vedeckej verzii. V tomto by sa malo pokračovať. Nie je dôvod vytvárať nové návrhy,“ zdôvodnil Wiezik.

Aj keď pracovná skupina návrhy zonácie pripravila už pred rokom a ministerstvo tvrdí, že sa jej pôsobenie zďaleka neskončilo, po zmene vlády sa jej členovia už nikdy nezišli. Podľa Wiezika komisia už dlhý čas nepracuje, no nedostal žiadny oznam, že by ju ministerstvo zrušilo alebo zvolalo jej ďalšie stretnutie.

Vedenie rezortu tvrdí, že sa zonácii venuje jeho odborná sekcia ochrany prírody a tvorby krajiny. Príprava sa však skladá z viacerých štádií. Treba zvoliť postup a metodiku na prehodnotenie chránených území a nástroje na riešenie obmedzenia vlastníkov. Takmer polovica územia v zóne¤A totiž patrí neštátnym majiteľom, ktorí však svoje lesy nemôžu využívať, lebo sú pod prísnou ochranou. Štát preto musí nájsť spôsob, ako vzťahy s nimi urovnať. To by mal vyriešiť nový zákon o ochrane prírody a krajiny.

„Po jeho prijatí bude proces zonácie postupovať prerokovávaním s dotknutými subjektmi, vysporiadaním vlastníckych vzťahov a náhrad, ako aj ďalším legislatívnym postupom. Cieľom je dosiahnuť dohodu všetkých dotknutých skupín a následne vyhlásiť zóny národných parkov,“ uviedlo ministerstvo. Keď Žiga hovoril o tom, že chce zonáciu uzavrieť do konca volebného obdobia, podľa rezortu tým nemyslel iba Tatry, ale všetky národné parky. „TANAP by mal byť vyzónovaný skôr ako do roku 2016,“ vyhlásilo ministerstvo.

Ako ubezpečil jeho hovorca Maroš Stano, kandidatúra Slovenska, ktoré sa spolu s Poľskom uchádza o usporiadanie zimnej olympiády v roku 2022, do zonácie Tatier nezasiahne. „Zonácia samotného TANAP-u by mala byť hotová oveľa skôr, ako by sa mohli v prípade úspechu kandidatúry začať zimné olympijské hry. Ich prípadné uskutočnenie nebude mať vplyv na zonáciu Tatier,“ zdôraznil Stano.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba