Fico: Nič, čo je v Gorile, aj keby bola pravdivá, ma nekompromituje

Premiér Robert Fico v utorok po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti priamo neodpovedal na novinársku otázku, či bol alebo nebol v konšpiračnom byte Penty.

05.02.2013 14:27
debata (364)

Podľa neho je dôležité pýtať sa ľudí, o ktorých sa v tomto dokumente hovorí, na to, či si delili desiatky miliónov korún. „Nič, čo v tejto správe je, aj keby bola pravdivá, ma v žiadnom prípade nekompromituje, preto sa nemám dôvod touto témou zaoberať,“ reagoval.

Pripomenul, že sú v nej podstatne dôležitejšie veci, ktorým sa treba venovať, a to, či boli páchané trestné činy, či sa udiali korupčné aféry pri privatizácii štátneho majetku a či si predchádzajúci politici delili desiatky miliónov korún. „Na toto sa sústreďte,“ odporučil novinárom.

Z dokumentu Gorila vyplýva, že Fico osobne navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici, kde sa mal stretnúť so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom. Smer niekoľkokrát pri tejto téme zopakoval, že sa nenechá zatiahnuť do kauzy, ktorá súvisí s druhou Dzurindovou vládou.

Vo štvrtok sa bude na pôde parlamentu opäť hovoriť o kauze Gorila. Druhú správu o prebiehajúcom vyšetrení prednesie poslancom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Z dokumentu vyplýva, že od 18. júla 2012, keď bola vypracovaná prvá správa, bolo vypočutých asi 30 ľudí v postavení svedka, spracovaných bolo približne 15 žiadostí o súčinnosť v trestnom konaní a bola vykonaná analýza zabezpečených listinných dôkazov súvisiacich s priebehom jednotlivých privatizácií strategických podnikov.

„Napriek vykonanému množstvu úkonov vo vzťahu k trestnej činnosti, za ktorú bolo začaté trestné stíhanie 9. januára 2012, sa dosiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov. Teda dosiaľ vykonaným vyšetrovaním sa nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo množné vzniesť obvinenie konkrétnej osobe,“ uvádza špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

364 debata chyba