Slovensko pre zámer vytvoriť jednu poisťovňu čaká ďalšia arbitráž

Slovensko čaká pre zdravotné poisťovne ďalšie arbitrážne konanie. Holandská poisťovňa Achmea, akcionár Union zdravotnej poisťovne, doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.

06.02.2013 12:58 , aktualizované: 16:33
Robert Fico Foto: ,
Holandská poisťovňa Achmea doručila vláde premiéra Roberta Fica list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.
debata (201)

Dôvodom majú byť plány na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, a to aj v prípade, že bude potrebné siahnuť po vyvlastnení akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.

Pristúpením k tejto arbitráži sa Achmea snaží odvrátiť hroziace vyvlastnenie vyplývajúce z vládnych plánov. "Achmea začala arbitráž ako reakciu na rozhodnutie SR vyvlastniť investíciu spoločnosti Achmea v Union ZP. Plánujeme investíciu zachovať a zastávame názor, že plánované vyvlastnenie nie je vo verejnom záujme, nepodlieha riadnemu zákonnému procesu a je diskriminačné, informoval hovorca spoločnosti Bert Rensen.

Spôsob, ktorý Slovensko zvolilo je podľa jeho slov aj v rozpore s dvojstrannou dohodou o investíciách s Holandskom. Achmea si už ustanovila arbitra, vláda má teraz dva mesiace na to, aby urobila to isté. Títo dvaja arbitri si vyberú nezávislého predsedu.

Pre kabinet nepôjde v prípade akcionára Union ZP o prvý spor. V decembri 2012 Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol v prospech Achmea ohľadne zákazu zisku. Slovensko podľa neho mala zaplatiť miliónové škody, ako aj náklady na právnikov. Slovensko však podalo koncom januára 2013 na Vyšší krajinský súd v nemeckom Frankfurte návrh na zrušenie rozsudku.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Union ZP: Slovensko nedosiahne zrušenie rozsudku

Holandský akcionár Union zdravotnej poisťovne, Achmea, si nemyslí, že by Slovensko mohlo uspieť s návrhom na zrušenie rozsudku, podľa ktorého by mu malo vyplatiť milióny eur. „Podobný návrh na zrušenie voči predbežnému rozhodnutiu v tom istom arbitrážnom konaní bol plne Vyšším krajinským súdom vo Frankfurte zamietnutý v máji 2012. Achmea je presvedčená, že v súčasnosti podaný návrh na zrušenie rozhodnutia, námietka, bude mať rovnaký osud,“ reagoval hovorca Achmea Bert Rensen.

„Hoci kópia podania SR na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte v Nemecku nebola ešte spoločnosti Achmea doručená, Achmea z verejných zdrojov vyrozumela, že dôvody námietky sú v podstate také isté, ako boli podané proti predbežnému rozhodnutiu zo dňa 26. októbra 2010 vydanému v rámci toho istého arbitrážneho konania,“ povedal. Pripomenul, že vtedy bola námietka v plnej miere zamietnutá spomínaným rozhodnutím z mája 2012.

Podľa Achmea takýto krok nemá odkladný účinok na povinnosť SR zaplatiť v súlade s konečným rozhodnutím medzinárodného arbitrážneho súdu. „Námietka takisto nezastavuje nabiehanie úrokov vo výške 50-tisíc eur mesačne. Záväzky SR v súlade s konečným rozhodnutím zostávajú v plnej platnosti a účinnosti,“ uviedol Rensen. Upozornil, že Achmea má právo uplatniť si konečné rozhodnutie oproti aktívam SR v akejkoľvek jurisdikcii.

201 debata chyba