Lekári majú pracovať na zmeny, búria sa

Riaditelia nemocníc môžu od apríla nariadiť lekárom, aby pracovali na zmeny. Týmto by mali zabezpečiť nepretržitú starostlivosť pre svojich pacientov. Lekárom sa to nepáči, tvrdia, že zavedenie zmien je nereálne, pretože vyžaduje väčší počet lekárov, ktorých nemocnice nemajú.

06.02.2013 20:00 , aktualizované: 07.02.2013 08:00
lekári, operácia, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto
debata (80)

V súčasnosti lekár pracuje v jednej službe, ktorá sa mu končí popoludní o tretej, potom nastupuje do pohotovostnej služby alebo ide domov. Po novom by mal byť lekár v práci len jednu osemhodinovú službu, popoludní by ho mal vystriedať ďalší kolega. Či viaczmenné služby prinesú pozitíva pre pacientov, dnes nie je jasné. Lekári si myslia, že zmena nebude v ich prospech.

Ministerstvo zdravotníctva viaczmenné prevádzky nezavádza celoplošne. „Zavedenie dvojzmennej alebo trojzmennej prevádzky bude na zvážení riaditeľa nemocnice a nemusí platiť pre celú nemocnicu, riaditeľ sa môže rozhodnúť iba pre vybrané oddelenie,“ vysvetľuje Zuzana Čižmáriková z ministerstva zdravotníctva.

„Dvojzmenná a trojzmenná prevádzka v nemocniciach funguje presne tak, ako aj v podnikoch,“ tvrdí Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku. Na oddelení musí byť na daný počet pacientov stanovený počet atestovaných lekárov. Preto je otázne, či nemocnice budú mať dostatočný počet lekárov.

Viacerí lekári si zavedenie trojzmennej prevádzky nevedia v reálnom živote predstaviť. „Pacienti sú prijímaní a vyšetrovaní v ambulanciách prevažne v dopoludňajších hodinách, večer a v noci sú skôr len pod dohľadom, teda ich liečba nevyžaduje neustálu prítomnosť lekára. Ak by sme lekárov rozdelili na tri zmeny, tí dopoludnia by boli zaťažení oveľa viac ako tí v ďalších dvoch zmenách. U nás sa to nedá urobiť rovnomerne ako vo výrobe. Teoreticky je to síce možné, ale v praxi si to neviem predstaviť,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici Eva Vnenčáková. Poukazuje tiež na to, že nočná služba je platená viac ako denná, pričom lekár v nočnej má menej práce. „Musel by byť prepracovaný celý systém pracovných náplní a ohodnocovania a nakoniec by sa ukázalo, že sa to nemocnici vôbec nemusí oplatiť,“ dodala.

„Ľudia sú prispôsobení na určitý režim a sú zvyknutí, že dopoludnia sa robia nejaké veci prirodzene, aj z biologického hľadiska. Urgentná starostlivosť sa tým urobiť dá, ale normálna starostlivosť tým môže v niektorých prípadoch utrpieť. Nepovažujem trojzmennú prevádzku za prirodzenú, nikde vo svete takýto systém neexistuje a neosvedčil sa. Je to jedine v nejakých núdzových situáciách, keď dočasne možno tento systém použiť,“ povedal banskobystrický neurochirurg Ján Šulaj.

Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Žiari nad Hronom Ladislav Kukolík si myslí, že na trojzmennú prevádzku treba kvantum lekárov. „Štýl práce by nebol najvhodnejší, na čo by mohol doplatiť pacient. Striedalo by sa pri ňom podstatne viac lekárov ako teraz a mohol by nastať problém pri odovzdávaní informácií o jeho stave a spôsobe liečby. Je iné, ak sa oňho starajú dvaja a iné, keď sa pri ňom vystriedajú štyria alebo piati,“ povedal primár Kukolík.

Prácu na zmeny zavádza novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú parlament schválil tento týždeň. Platiť by mala od apríla. Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia sú presvedčení, že toto opatrenie nemá žiadne logické odôvodnenie a je určené len na zastrašovanie zdravotníkov. "Opätovne upozorňujeme, že vo viaczmennej prevádzke je potrebných na prevádzku nemocníc výrazne viac lekárov ako v jednozmennej prevádzke,“ tvrdí predseda LOZ-u Peter Visolajský. Presadenie zákona vníma Visolajský aj ako reakciu na presadenie hĺbkovej kontroly v Žilinskej nemocnici zo strany Lekárskeho odborového združenia.

Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory, je presvedčený, že išlo o politické rozhodnutie, bez prerokovania s odbornou spoločnosťou. "Do ruky sa riaditeľom dáva jednostranný nástroj, ktorý doteraz nemali a s istotou môžeme povedať jedno, nedostatok lekárov sa ukáže ešte jasnejšie,“ konštatuje Kollár. Novela tohto typu podľa neho veľmi vážne zasahuje do prevádzky nemocnice a mnohé nebudú môcť realizovať tieto opatrenia z personálnych dôvodov.

Nemocnice sú v otázkach trojzmenných prevádzok zdržanlivé. Zhodne tvrdia, že zákon ešte nie je v platnosti, a preto je predčasné sa k tejto téme vyjadrovať. Nemocnice pracujú v jednozmenných prevádzkach a lekári nastupujú podľa rozpisov do pohotovostných služieb.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba