Vládny špeciál s Viliamom Mišenkom pristál v Bratislave

Na bratislavskom letisku pristál pred 12:30 vládny špeciál, ktorý z Ríma doviezol Viliama Mišenku. Slováka vinia zo štyroch vrážd, skrýval sa vo Venezuele. Do Ríma sa dostal komerčnou leteckou linkou, sprevádzala ho venezuelská polícia. Mišenka vystúpil z lietadla s putami na rukách, sprevádzali ho policajní kukláči. Mali by ho predviesť pred sudcu ktorý rozhodne o jeho vzatí do väzby.

07.02.2013 11:17 , aktualizované: 17:49
letisko, prilet, policia, kuklac, viliam misenka Foto: ,
Obvinený z viacerých vrážd Viliam Mišenka (uprostred) pristál s vládnym leteckým špeciálom z Venezuely na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave.
debata (50)

Viliama Mišenku mohli previezť na Slovensko len mesiac po jeho zadržaní vo Venezuele aj preto, že bol z krajiny vyhostený, a nie vydávaný. „Hľadaný bol z Venezuely vyhostený vzhľadom na to, že porušil pobytové zákony, a teda sa neskúmala jeho trestná minulosť na Slovensku tak, ako to vyžaduje napríklad extradícia,“ uviedol Tibor Gašpar. Ako povedal, v stredu večer hľadaného Slováka komerčnou linkou previezli na letisko do Ríma, kde si ho ráno prevzala slovenská polícia.

Obvinený z viacerých vrážd Viliam Mišenka...
Prevoz hľadaného Viliama Mišenku vládnym...
+1Obvinený z viacerých vrážd Viliam Mišenka...

Šéf polície nechcel špecifikovať, kam Viliama M. po prílete prevezú. „Vzhľadom na to, že proces presunu z letiska by mal byť zabezpečený až do rozhodnutia pred sudcom, aj z bezpečnostného hľadiska by som to nechcel v tejto chvíli špecifikovať,“ uviedol. Tento proces sa podľa neho nekončí. „Nasleduje rozhodovanie o vzatí do väzby. Je tu päť trestných stíhaní, ktoré sú vedené voči tejto osobe,“ povedal Gašpar. Činnosť polície sa podľa neho vyhľadaním a dovezením Viliama Mišenku neskončila. „Možno skončili svoju činnosť pátrači, ale pokračujú vyšetrovatelia a pracovníci operatívy,“ dodal Gašpar. Polícia tiež potvrdila, že Mišenka odišiel do Venezuely z Belize po tom, čo zadržali v Belize Karola Mella.

Polícia začiatkom januára informovala, že protidrogová zložka polície vo Venezuele zadržala hľadaného Slováka Viliama Mišenku, na ktorého bolo vydaných päť zatykačov. Ako vtedy uviedol Gašpar, Slováka chytili počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita. Slovenské orgány zaradili Mišenku do zoznamu celosvetovej akcie Interpolu Infrared. „Menovaný bol aj na tzv. červenom obežníku, ktorý vydáva Interpol,“ ozrejmil policajný šéf. Ide o zoznam top hľadaných osôb, ktoré sa dopúšťali závažnej trestnej činnosti.

Viliama Mišenku obvinili v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont TO v auguste 2009. Podľa polície zabezpečil výbušninu. V júli 2011 ho obvinili aj z vraždy Jozefa Gudábu z marca 2003, napísal denník Nový Čas. Podľa polície sa podieľal aj na vražde Františka Marka, ktorá sa stala v októbri 1996 a z ktorej obvinili Karola M. Ako napísal denník Nový Čas, v máji minulého roku Viliama Mišenku obvinili aj v prípade vraždy mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho, ktorá sa stala v septembri 2004 v Bratislave. Viliam M. údajne financoval nákup zbraní. Obvinený bol aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku, ktorá sa stala na jeseň v roku 2001. Okrem toho Mišenku v roku 2000 obžalovali spolu s ďalšími z krádeže 173 miliónov korún (viac ako 5 miliónov eur) z trezoru VÚB v Nitre. Prípad sa stal v januári 1996. Minulý týždeň Najvyšší súd SR zbavil Mišenku obžaloby v prípade vraždy jeho synovca Jozefa.

Sudca vzal Mišenku do väzby

Viliama Mišenku navrhuje prokuratúra stíhať väzobne pre obvinenie za jeho údajný podiel na vražde mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho, ktorá sa stala v septembri 2004 v Bratislave. Mišenka predstúpil pred sudcu pre prípravné konanie na ich pracovisku v Banskej Bystrici už vo štvrtok o 16.00.

Hovorkyňa Špecializovaného súdu Katarína Kudjáková uviedla, že sudca vzal Viliama Mišenku do väzby. „Dôvodom je možnosť úteku ovplyvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti." Obvinený podal proti rozsudku sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd.

V súdnej miestnosti odmietol vypovedať. Mišenka na súde novinárom povedal, že nebude spolupracovať s políciou a že let bol vynikajúci. Umiestnia ho do banskobystrického ústavu na výkon väzby. Jeho obhajca Igor Cibula vyhlásil, že s dôvodmi väzby nesúhlasia. „Prekvapili ma všetky dôvody, ja som nevidel väzobné dôvody, ani útekovej väzby a bližšie to odôvodníme v písomnom odôvodnení sťažnosti,“ dodal advokát.

Kaliňák: Polícia si pri Mišenkovi splnila úlohu

Polícia si v prípade Viliama Mišenku, obvineného zo štyroch vrážd, splnila svoju úlohu, teraz je rad na orgánoch činných v trestnom konaní – prokuratúre a súdoch. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) verí, že Mišenkov prípad dotiahnu do konca.

Povedal to vo štvrtok v parlamente. Dodal, že polícia sa snaží splniť si úlohu aj v prípade Karola Mella, čo sa jej zatiaľ nepodarilo.

50 debata chyba