Matej Valuch je už na Slovensku

Nie som žiadny špión, povedal slovenský občan Matej Valuch, ktorého zadržali v Iráne za údajnú spoluprácu pre americkú CIA.

08.02.2013 09:46 , aktualizované: 10:42
Lajčák, Matej Valuch Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a prepustený Matej Valuch na tlačovej konferencii.
debata (88)

„Naše rokovania s iránskou stranou, ktoré od 15. januára prebiehali stále, nepretržite, každodenne, boli veľmi zložité a náročné a veľakrát sme sa cítili ako na hojdačke, boli úspešné. Dosiahli sme dohodu s iránskou stranou o prepustení Mateja Valucha z iránskeho väzenia. Je živý a zdravý, bol však veľmi nervózny, uvedomoval si svoju zložitú situáciu,“ povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Valucha prepustili v stredu a následne ho prepravili na naše veľvyslanectvo v Teheráne. Vo štvrtok popoludní odcestoval z Iránu.

„Som rád, že som už na Slovensku, chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí pracovali na mojom prípade,“ povedal Valuch na tlačovej konferencii. Na otázku, prečo ho iránske úrady označili za špióna, presne nevedel odpovedať.

„Najlepšie to vedia asi iba oni sami. Ja som pôsobil ako headhunter v Iráne – pracoval som na podobných projektoch napríklad na Slovensku alebo v Budapešti,“ priblížil prepustený Slovák.

Na ďalšie otázky podľa vlastných slov odpovie, keď sa zotaví z cesty.

Otázka toho, ako vzniklo video iránskej televízie, v ktorom sa Valuch priznáva, že je špiónom CIA, ostala nezodpovedaná. „Ja si myslím, že by sme sa naozaj do týchto detailov v tejto chvíli nemali púšťať. Tá záležitosť je citlivá, je živá. Ja nechcem, aby sme skomplikovali v tejto situácii život ani Matejovi, ani našu ďalšiu komunikáciu s touto krajinou,“ odpovedal za zadržiavaného minister.

Iránske úrady zatkli Slováka v januári pre podozrenie zo špionáže. Tamojšia tlačová agentúra Mehr pritom ešte 17. januára informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA . Valucha označili za spojku americkej tajnej služby a vykonávateľa tajného plánu CIA. Podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s „ďalšími členmi protiiránskej skupiny“.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Matej Valúch