Fico: Garantujem 3-percentný deficit. Nikto vám to neverí, odpovedá Frešo

Premiér Robert Fico garantuje trojpercentný deficit štátneho rozpočtu v tomto roku. Vyhlásil to v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12. Premiér pripustil, že za prijaté opatrenia zaplatí jeho vláda politickú daň. Podľa neho je však dôležitejšie, že tak zabezpečili, aby Slovensko ostalo v eurozóne a malo euro.

10.02.2013 15:09 , aktualizované: 16:35
Robert Fico Foto: ,
Premiér a šéf Smeru Robert Fico
debata (261)

Fico ďalej vyhlásil, že nie je dôvod hovoriť o ďalších radikálnych opatreniach. Predseda SDKÚ Pavol Frešo kritizoval tie, ktorými súčasná vláda naberá prostriedky do štátneho rozpočtu. Povedal, že zatiaľ čo minulá garnitúra šetrila v prvom rade na sebe, Ficova vláda berie peniaze ľuďom.

Okrem toho Frešo vyhlásil, že Ficovým trom percentám nikto neverí. Jeho vláde vyčítal, že „pokazila“ rovnú daň, zvýšenie odvodov a daní, zákonník práce. Nezamestnanosť u nás podľa predsedu opozičnej strany dramaticky stúpa a nesúvisí to s Ficovým tvrdením, že sa tak deje aj v okolitých krajinách ako aj v Európe. Podľa Freša je Fico jediný premiér, ktorý tvrdí, že sprísnenie zákonníka práce podporuje zamestnanosť.

Fico sa obhajuje tým, že jeho vláda musela na rok 2013 vytvoriť balík s 1,8 miliardy eur. „Boli dve cesty. Cesta zdražovania, to je cesta, ktorú ponúkala opozícia, alebo zvýšiť dane silným,“ vysvetľuje premiér. Opozícia by tak túto sumu získala za ceny prudkého zníženia životnej úrovne ľudí, tvrdí Fico. Slovensko podľa neho nemožno odtŕhať od okolia, ktoré zažíva recesiu, keďže je naša ekonomika naviazaná na vývoz.

K naháňaniu chýbajúcich peňazí podľa neho prispeje aj naštartovaná reforma ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorá má šetriť peniaze na špecializovanej štátnej správe, pomôcť má aj zvyšujúca sa efektivita v boji proti daňovým únikom. Tento rok ostalo Slovensku vyčerpať 1,3 mld. z eurofondov, aj to bude mať podľa premiéra vplyv na celkovú situáciu. Spomenul aj pozitívnu atmosféru v eurozóne, za ktorou stojí prognóza, že sa v druhej polovici roka 2013 skončí recesia. „My recesiu nebudeme mať, my budeme mať hospodársky rast,“ vyhlásil Fico.

Fico povedal, že k finančnej situácii prispel aj fakt, že prvé štyri mesiace minulého roka nefungovala finančná správa. Frešo odpovedal, že aj preto SDKÚ vymenila svoje vedenie. Podľa neho neexistuje na Slovensku toľko politických strán, ktoré takto reagujú pri vyvodzovaní zodpovednosti. Predseda SDKÚ trval na tom, že súčasná vláda nezvolila v konsolidácii najlepšie možné kroky. Tvrdí, že nepozná žiadneho seriózneho ekonóma, ktorý by považoval opatrenia v zákonníku práce za také, ktoré neberú prácu. Ficova vláda podľa neho spôsobila odliv firiem do zahraničia, čím podporuje susednú ekonomiku.

Fico: V Gorile nie je nič, čo by ma kompromitovalo

Premiér Robert Fico tvrdí, že v spise Gorila nie je nič, čo by ho kompromitovalo a trvá na tom, že kauza sa týka druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Reagoval na poznámku šéfa SDKÚ Pavla Freša, ktorý by rád vedel, či v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave bol aj premiér a jeho tajomník.

Frešo tvrdí, že by chcel rovnako ako Fico zistiť, čo je na spise Gorila pravdivé a čo nie je. Vedieť by chcel, či v konšpiračnom byte bol alebo nebol aj premiér so svojim tajomníkom. Prípad sa od roku 2006 podľa šéfa SDKÚ podozrivo vlečie. Vyšetrovanie sa skutočne rozbehlo, až keď sa Gorila objavila na internete. Frešo uviedol, že v spise je napísané, že do bytu chodil Ficov tajomník a dohadoval v ňom obchody spojené so zdravotníctvom. Diať sa tak malo v období, kedy sa skladala Ficova prvá vláda, čo by premiéra podľa Freša výrazne kompromitovalo. Fico oponoval, že Smer bol v čase opisovaných udalostí v hlbokej opozícii. „Je nepodstatné, či sa s niekým nestretnete alebo stretnete,“ vysvetlil premiér. Frešo zase povedal, že je obrovský rozdiel stretnúť niekoho spoločensky a stretnúť niekoho v konšpiračnom by­te.

V diskusnej relácii politici hodnotili aj tohtotýždňové rokovania o rozpočte Európskej únie na nasledujúce programové obdobie. Bez európskych peňazí Slovensko nevie prežiť, vyhlásil predseda vlády. Výsledky, ktoré Slovensku zabezpečili príjmy vo výške 20 mld. eur, sa podľa neho podarilo dosiahnuť našim spôsobom komunikácie a správaním sa voči EÚ. Predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo vyhlásil, že Slováci si tento úspech predplatili. Fico si pochvaľoval, že v Bruseli nemusel búchať po stole, prosiť, ani sa politicky vyhrážať, aby sme z EÚ dostali toľko, koľko dostaneme. Podľa neho je 20 mld. eur jasnou správou pre všetkých, ktorí spochybňujú členstvo SR v európskom spoločenstve. Pre krajinu z neho vyplýva jasný profit, tvrdí premiér. Frešo dodáva, že takýto objem peňazí si ľudia so svojimi nízkymi platmi zabezpečili sami, keď pre euroval veľa obetovali.

261 debata chyba