Ministerstvo sľubuje občianske preukazy s čipom ešte tento rok

Kontrola zdravotných záznamov, výsledkov vyšetrení či röntgenových snímok z domova na vlastnom počítači je v niektorých krajinách únie bežnou praxou.

11.02.2013 14:00
elektronizácia, zdravotné karty, ministerstvo... Foto: ,
Elektronizácia celej štátnej správy by mala odstrániť aj nadmerné papierovanie v ambulanciách.
debata (10)

Rovnako ako zmena trvalého bydliska cez online formulár alebo prístup k výpisu z registra trestov. Viaceré z týchto vymožeností mali podľa vládnych záväzkov už fungovať. Elektronizácia celej štátnej správy, na ktorej mali štátne inštitúcie pracovať od roku 2007, však mešká. Ministerstvá sľubujú, že k zmenám dôjde už tento rok. Do konca roku by mali začať fungovať občianske preukazy s čipom, pokrok vraj nastane aj v zavádzaní elektronických zdravotných knižiek.

Nové občianske preukazy mali podľa pôvodných plánov byť realitou od decembra minulého roka, poslanci tento termín zmenili. „Problémom je, že dosiaľ nebolo možné zabezpečiť a riadne otestovať vydávanie občianskych preukazov s elektronickým čipom a riadne zaviesť elektronické služby s tým súvisiace. Preto sme navrhli aj odsunúť termín ich vydávania najneskôr od decembra 2013. Ministerstvo vnútra má záujem na tom, aby boli občianske preukazy s elektronickým čipom vydávané v prvom polroku 2013,“ uviedla Alena Koišová z komunikačného odboru rezortu vnútra.

Čipy v občianskych preukazoch by mali ľudí ušetriť od behania po úradoch. V elektronickej forme by mali obsahovať dáta o vlastníkovi preukazu, vrátane jeho krvnej skupiny, dosiahnutého vzdelania, ale aj elektronického podpisu. Po zmene trvalého bydliska či priezviska by stačilo nové údaje nahlásiť alebo zmeniť cez internet.

Komfort ľudí by od tohto roku mala podľa rezortu zdravotníctva zvýšiť aj online zdravotná dokumentácia, ktorá má ušetriť štátne peniaze. Zdravotné knižky by mali fungovať na princípe podobnom, ako je internetový bankový účet. K svojim zdravotným údajom by sa pacienti mali dostať aj z domu vďaka osobnému kódu, ktorý budú poznať len oni. Lekár získa prístup k údajom len po súhlase majiteľa konta, pričom do knižky ich bude vkladať zašifrované, aby neboli ďalej použité bez súhlasu pacienta.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik pôvodne sľuboval rozbehnúť naplno projekt eHealth už v tomto roku, súčasná šéfka rezortu Zuzana Zvolenská oddialila termín na rok 2016. Podľa zákona, ktorý koncom januára predložila do pripomienkového konania, by všeobecní lekári a pediatri už tento rok mali začať s kompletizáciou elektronických sumárov tak, aby to do tohto termínu stihli. Chýbať v nich nemá chorobopis pacienta či to, aké lieky užíva.

I keď služby a aplikácie eHealthu majú začať fungovať tento rok, k pacientom sa dostane o tri roky neskôr. „Obdobie do roku 2016 je zákonom stanovené prechodné obdobie, ktoré má slúžiť na postupné pripájanie všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – lekární, ambulancií, laboratórií, nemocníc. Ide o pripojenie približne 12-tisíc poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková s tým, že ak sa niektorí poskytovatelia dokážu začleniť do spoločného systému, môžu tak spraviť aj skôr.

Ministerstvo budúci rok na projekt vyčlení 1,5 milióna eur zo svojho rozpočtu, pričom ďalších 40 miliónov má ísť z Bruselu. V konečnom dôsledku však hotový systém podľa Zvolenskej ušetrí ročne milióny eur.

Po elektronickej zdravotnej knižke občana má nasledovať druhá fáza projektu, ktorou bude elektronická zdravotná dokumentácia. V rámci nej by sa do konca roku 2015 mal vytvoriť Národný zdravotnícky informačný systém. Poslednou fázou bude integrácia slovenského eHealthu do spoločného systému Európskej únie.

Pri elektronizácii zdravotných údajov sa otvára otázka bezpečnosti údajov, ministerstvo zatiaľ túto časť projektu nemá celkom uzavretú a tvrdí, že ju bude legislatívne ešte riešiť. Ráta s viacstupňovou ochranou. „Čo sa týka riešenia bezpečnosti národného zdravotníckeho informačného systému, v ktorom budú údaje zhromažďované, možno pre predstavu uviesť, že databázy demografických a klinických údajov budú rozdelené – bez plávajúceho kľúča nie je možné spárovať demografický údaj – meno, rodné číslo – s klinickým údajom – medikačná história, diagnóza atď. Ak by sa aj niekto dostal do jednej z databáz, nedostane kompletnú informáciu o konkrétnom človeku,“ dodala Čižmáriková.

Čo má priniesť e-government

- informačný systém registra fyzických osôb – mal by obmedziť viacnásobné predkladanie dokladov a tým znížiť zbytočnú administratívu. Elektronizácia služieb viazaných na register by mala umožniť zníženie správnych poplatkov a zároveň zvýšiť dostupnosť služieb. Vybudovaný systém sa má stať základným referenčným registrom verejnej správy, kde budú zozbierané informácie o občanoch. Po dokončení by mal byť schopný komunikovať s ostatnými registrami verejnej správy a bude musieť byť dostupný nepretržite.

- elektronické identifikačné karty – budú to občianske preukazy s čipom, vďaka ktorému bude možný osobný, ale aj elektronický styk s úradmi. Elektronická ID karta umožní prístup k službám verejnej správy aj na diaľku aj vďaka elektronickému podpisu.

- elektronizácia služieb matriky – elektronické služby matrík vďaka centrálnej databáze pre celé Slovensko.

- elektronické služby pre osvedčenie o evidencii vozidla – výsledky už možno badať prostredníctvom nového osvedčenia o evidencii vozidla s čipom vydávaného od roku 2010.

- centrálny register adries – vznikne ako nový register všetkých existujúcich adries na území Slovenska. Bude budovaný ako zdroj platných údajov, na základe ktorých bude možné jednoznačne identifikovať stavebné objekty.

- elektronické služby centrálnej ohlasovne – občania budú môcť požiadať o potvrdenie o pobyte prostredníctvom internetu a toto potvrdenie im bude doručené na určenú adresu poštou alebo e-mailom ako dokument podpísaný zaručeným elektronickým podpisom. V prípade, že niekto bude chcieť povoliť pobyt vo svojej nehnuteľnosti, bude to môcť urobiť elektronicky.

- elektronické služby národnej evidencie vozidiel – vybudovanie jednotného, centrálneho a integrovaného informačného systému pre evidenciu všetkých vozidiel na Slovensku. Systém bude využívať polícia vďaka novovytvorenému registru ako formy celonárodnej evidencie vozidiel.

- informačný systém identifikátora fyzických osôb – vďaka tomu bude možná presná identifikácia občana vo všetkých informačných systémoch verejnej správy a komunikácia medzi týmito systémami

- elektronická zdravotná knižka a vybudovanie eHealthu – zdravotné knižky budú fungovať prostredníctvom Národného zdravotného portálu, a to na princípe podobnom, ako je internetový bankový účet. K svojim zdravotným údajom sa pacienti budú môcť dostať aj z domu vďaka osobnému kódu, ktorý budú poznať len oni. Lekár získa prístup k údajom len po súhlase majiteľa konta. Doterajšie papierové karty by sa do elektronických knižiek mali naskenovať.

- elektronizácia služieb Sociálnej poisťovne – tento krok umožní Sociálnej poisťovni prevziať povinnosť informovať zamestnávateľa o vzniku a trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca a období vylúčenia platenia poistného z tohto dôvodu. Účinnejšia by mala byť aj ochrana proti zneužívaniu systému sociálneho poistenia a neoprávnenému poberaniu dávok.

Za meškanie môže Brusel pýtať peniaze späť

S postupnou elektronizáciou štátnej správy sa za posledné roky výraznejšie nepohlo. Slovensko sa v štúdiách dostupnosti e-služieb umiestnilo na konci rebríčka členských krajín Európskej únie. Podľa správy OSN z vlaňajška sme v priebehu dvoch rokov klesli o desať priečok na 53. miesto. Elektronizáciu pritom spolufinancuje Európska únia, jej príspevok na roky 2007 až 2013 je viac ako 10 miliárd eur. Stratégia Bruselu od členských štátov očakáva, že do roku 2015 budú mať funkčné všetky elektronické služby. Keďže pre niektoré projekty neboli vyhlásené ešte ani tendre, odborníci o dodržaní týchto termínov pochybujú. Ak by sme pritom niektoré termíny nedodržali, hrozilo by, že Slovensko bude musieť časť peňazí únii vrátiť.

Rezort financií tvrdí, že z projektov, ktoré financuje Brusel, má zazmluvnených asi 73 percent z celkového balíka prostriedkov. „Zazmluvnenie celkovej alokovanej sumy sa plánuje v prvom polroku 2013,“ dodalo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba