Otvorený list mimovládnych organizácií premiérovi Ficovi

Mimovládne organizácie poslali premiérovi Robertovi Ficovi otvorený list, v ktorom reagujú na medializované aktivity Inštitútu Leva XIII. a Fóra života.

13.02.2013 09:54

V Bratislave 12. februára 2013

Vážený pán premiér, vážený pán podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predseda Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, vážený pán vedúci Úradu vlády!

Dovoľujeme si reagovať na medializované aktivity Inštitútu Leva XIII. a Fóra života, smerujúce k obmedzeniu dotácií určených na ochranu ľudských práv a rodovej rovnosti, ktoré zástupcovia menovaných organizácií manipulatívne a lživo nazývajú „podporou kultúry smrti“. Po tragických skúsenostiach Slovenska s dvoma totalitnými režimami Vás spomínané organizácie priamo vyzývajú na sociálne vylúčenie konkrétnych menšín, ktoré si vyžadujú ochranu a podporu štátu.

Dôrazne odmietame tento nenávistný útok a osočovanie našej práce. Nazývať presadzovanie rodovej rovnosti a práv LGBTI ľudí „strešnou agendou kultúry smrti“ je pri všetkej úcte k slobode prejavu demagogickou manipuláciou, ktorou za normálnych okolností ani nemá význam sa zaoberať. Inak by sme museli pripustiť, že jej najväčšími presadzovateľmi sú Európska únia či Organizácia spojených národov. Nehovoriac o skutočnosti, že podpora rodovej rovnosti je zakotvená aj v Programovom vyhlásení vlády SR.

Ústava SR garantuje nielen nezávislosť od ideológie a náboženstva, ale aj právnu záväznosť ratifikovaných medzinárodných zmlúv o ľudských právach. Navyše, nielenže patria ochrana ľudských práv a presadzovanie rovnosti žien a mužov k základným pilierom demokratickej spoločnosti, ale sú zakotvené aj v Zmluve o fungovaní EÚ. Z týchto zmlúv a záväzkov, ako i z elementárneho princípu dodržiavania rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie, vyplývajú SR povinnosti, ktorých plnenie je bez adekvátnej podpory občianskej spoločnosti nemožné. Dovoľujeme si tvrdiť, že v mnohých oblastiach suplujú mimovládne organizácie úlohy štátu, a vzájomná spolupráca a podpora je preto pre obe strany prospešná a výhodná. Z hľadiska národných a medzinárodných záväzkov je teda nielen legitímne, ale aj nevyhnutné, aby vláda vytvárala podmienky pre podporu mimovládnych organizácií pracujúcich v rôznych sférach ľudských práv a rodovej rovnosti. Podporuje tým menšinové komunity, no predovšetkým zabezpečuje podmienky pre podporu a ochranu ich ľudských práv, čím posilňuje uplatňovanie základných demokratických hodnôt.

Z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer o vnímaní diskriminácie v EÚ z novembra minulého roka vyplýva, že väčšina obyvateľstva Slovenska nepovažuje verejné politiky v oblasti potláčania diskriminácie za účinné. Presvedčenie o tom, že na Slovensku rovnako kvalifikované osoby pri výbere do zamestnania znevýhodní ich pohlavie je druhé najvyššie v EÚ a podľa 56 % opýtaných diskriminácia na základe pohlavia na trhu práce kvôli hospodárskej kríze len porastie. Hoci spoločenská akceptácia LGBT ľudí na Slovensku z roka na rok rastie, je stále druhá najnižšia v EÚ. A toto sú len ukážky alarmujúcej situácie v tejto oblasti. Vo svetle týchto faktov sa doterajšia podpora mimovládnych organizácií dokonca javí ako nedostatočná a medializované požiadavky na obmedzenie dotácií pre prácu mimovládnych organizácií vyznievajú o to neoprávnenejšie.

Vážený pán premiér,
veríme, že Slovenská republika patrí k vyspelým demokratickým krajinám aktívne podporujúcim ochranu znevýhodnených skupín obyvateľstva. Na záver chceme zdôrazniť, že si vážime podporu mechanizmov pre otvorené vládnutie a zapájanie občianskej spoločnosti do ochrany ľudských práv a presadzovania rodovej rovnosti. Vysoko oceňujeme profesionálny spôsob fungovania Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť a jej výborov, ako aj osobnú angažovanosť predsedu rady, podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Dovoľujeme si teda vysloviť želanie, aby tento dialóg naďalej pokračoval a pomáhal vytvárať prostredie tolerantnej spoločnosti, ktorej členovia a členky dokážu rešpektovať pluralitu názorov a hľadanie vzájomného pochopenia namiesto nenávistných útokov a manipulácií. Považujte tento list za list otvorený.

S úctou

Jana Cviková, Jana Juráňová, Zuzana Maďarová – ASPEKT
Iveta Škripková – Bábkové divadlo na Rázcestí
Monika Bosá, Katarína Minarovičová – EsFem