Pre blog o tragickej poľovačke začali trestné stíhanie

Polícia začala trestné stíhanie pre blog o nešťastnej poľovačke z roku 2009, pri ktorej zahynul lesník. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin ohovárania," potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Ako prvá o tom informovala televízia Markíza. Podľa Dobiášovej nebol zatiaľ nikto obvinený. "V prípade naďalej pokračuje vyšetrovanie," dodala.

13.02.2013 14:46
debata (33)

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za ohováranie podala Kancelária prezidenta 8. januára. Dôvodom bol blog Juraja Poláčka s názvom Vrahovia medzi nami, v ktorom sa objavilo meno prezidenta Ivana Gašparoviča. V blogu sa píše okrem iného aj o poľovačke z prvého augustového víkendu roku 2009 v areáli Lešť na strednom Slovensku, kde prišiel o život pri nešťastnej náhode horár Michal Bobák. Prezident blog chápe ako ohováranie, že poľovníka zastrelil on.

Podľa prezidentovho hovorcu bol Ivan Gašparovič počas spomínanej poľovačky na dovolenke v Chorvátsku, to však médiá spochybnili. Druhé alibi spočívalo v tom, že deň pred incidentom bol na futbalovom zápase. Podľa denníka SME sa však deň pred nešťastím futbal v Bratislave nehral. Neskôr prezidentov hovorca Marek Trubač povedal, že sa pomýlil s tým, že prezident bol na futbale až 2. augusta, teda v deň lesníkovej smrti. Koncom januára informoval poslancov parlamentného branno-bezpečnostného výboru minister vnútra Robert Kaliňák o pohybe prezidentovej ochranky v tom čase.

Poslanci dostali podľa jeho slov informácie o pohybe troch vozidiel prezidentovej ochranky. Videli knihu jázd, ktorá podlieha zákonu o utajovaných skutočnostiach.

33 debata chyba