Obstarávať sa bude po novom, opozíciou kritizovaná novela prešla

Čerpanie eurofondov má byť rýchlejšie. Avizuje to ministerstvo vnútra, ktoré v stredu na pôde Národnej rady SR uspelo s novelou zákona o verejnom obstarávaní.

13.02.2013 17:33
parlament Foto: , ,
Ilustračné foto.
debata

Za právnu normu, o ktorej sa diskutovalo v skrátenom konaní a legislatívnym procesom prešla za 24 hodín, zahlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných.

Novela má byť účinná už 18. februára. Prezident Ivan Gašparovič má však na jej podpísanie 15 dní. Podľa autora právneho predpisu, ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), to nie je žiaden problém. „Prezident má možnosť povedať, že sa mu tento dátum nepáči. Ak nám to vráti, účinnosť posunieme,“ vysvetlil Kaliňák.

Minister na margo obsahu novely poznamenal, že Slovensko sa musí pokúsiť zachrániť každé euro z európskych zdrojov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka. Čerpanie majú urýchliť práve opatrenia zo schválenej novely. Kaliňák však nevedel odhadnúť, koľko peňazí z eurofondov by sa na základe novely mohlo podariť vyčerpať. „Vláda sa musí pokúsiť vytvoriť také prostredie, v ktorom je možná realizácia projektov. Momentálne sa hovorí všeobecne o sume 500 miliónov eur. Ak máme k dispozícii také obrovské množstvo peňazí, sme povinní urobiť všetko preto, aby sme ich mohli dať do obratu štátu,“ podčiarkol.

Tzv. malou novelou zákona sa má teda znížiť administratívna záťaž v procese obstarávania. Účastníci konania budú môcť preukázať splnenie podmienok účasti čestným vyhlásením. Okrem toho novela umožní uzavretie zmluvy s druhým a tretím súťažiacim v poradí. Právna norma zavádza aj sankciu v podobe zákazu účasti na verejnom obstarávaní na tri roky v prípade podvádzania pri preukazovaní podmienok. Kabinet spomínané opatrenia vybral z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorej vláda dala zelenú v januári tohto roka a poslanci ju na prebiehajúcej schôdzi už posunuli do druhého čítania. Skrátené konanie k týmto opatreniam má pomôcť rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov.

Okrem zjednodušenia administratívy novela prinesie aj zmeny v námietkovom konaní. „Navrhuje sa, aby boli ponuky otvárané a vyhodnocované v dvoch etapách,“ píše sa v dôvodovej správe k materiálu. Najskôr sa podľa novely otvoria a vyhodnotia všetky časti ponuky okrem návrhu na plnenie kritérií na vyhodnotenie ponuky. Následne, ak budú podané námietky, sa uskutoční prvé námietkové konanie a až po jeho skončení bude možné vyhodnocovať tú časť ponuky, ktorá obsahuje návrh na splnenie kritérií ich vyhodnotenia. V druhej fáze dôjde k samotnému vyhodnoteniu ponúk a vyhotoveniu poradia ponúk podľa splnenia kritérií súťaže.

Zmenami má prejsť aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému má pribudnúť 39 zamestnancov. ÚVO bol podľa Kaliňáka dlhodobo podvyživený. Peniaze a personálne kapacity budú podľa neho predistribuované z iných rezortov.

Opozícia novelu ostro kritizovala. Napríklad poslanec SaS Jozef Mihál naznačil, že dôvodom pre rýchlu novelizáciu zákona je 11-kilometrový úsek diaľnice D1 medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou pri Žiline. O plánovaní tohto tendra za viac ako 460 miliónov eur informovali začiatkom februára Hospodárske noviny (HN).

„Tender na úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka bude vypísaný v priebehu februára,“ citoval Mihál denník počas parlamentnej rozpravy k novele, ktorá sa prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní. HN informáciu poskytol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík. Ministerstvo dopravy tvrdenia Mihála odmietlo a označilo ich za „absolútny nezmysel“.

debata chyba