Opozícia prerušila mimoriadnu schôdzu k obžalobe prezidenta

Návrh na obžalobu prezidenta považuje predseda národnej rady Pavol Paška za politicky i právne nezmyselný.

14.02.2013 08:34 , aktualizované: 16:53
parlament, Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril mimoriadnu schôdzu.
debata (217)

„Zhrniem to do veľmi jednoduchého politického posolstva. Toto sa nemalo stať. Je to zásah do krátko budovaného a krehkého demokratického systému,“ uviedol Paška v parlamente. Predseda národnej rady vystúpil okamžite po otvorení 15. schôdze NR SR, nenechal predtým ani vystúpiť predkladateľa, aby predniesol návrh na obžalobu. Takýto postup umožňuje Paškovi rokovací poriadok, podľa ktorého ako šéf parlamentu môže vystúpiť kedykoľvek, keď o to požiada.

Parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša označil Paška za politicky manipulovateľného a nelegitímne zvoleného kandidáta. „Ďalej rozčeruje vody a ďalej vnáša zbytočnú traumu do tohto problému, ktorý je výrazne a výlučne ústavnoprávny,“ komentoval Paška Čentéšove kroky. Čentéš by podľa predsedu NR SR mal buď počkať na rozhodnutie ústavného súdu, alebo stiahnuť podania a umožniť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora, ktorá by bola nespochybniteľná. Paška poslancom v sále pustil zábery z voľby kandidáta počas vlády Ivety Radičovej, čím chcel ukázať na politizáciu voľby.

Opozícii vyčíta, že ako vládna väčšina nevedela zvoliť nominanta na generálneho prokurátora právne čistým spôsobom a dnes prezidenta napáda preto, že „nevymenoval vraj údajne právoplatne zvoleného kandidáta“. Zdôraznil, že nové voľby generálneho prokurátora sa v parlamente neuskutočnia dovtedy, kým nebude jasné stanovisko ústavného súdu o predbežnom opatrení, o ktoré požiadal Čentéš. „Ako to, že podávate obžalobu, kým nepočkáte na nález ústavného súdu? Aké politické divadlo hráte? Aký máte vzťah k ústavnosti? Žiadny,“ odkázal Paška opozícii.

Opozícii zároveň pripomenul, že niektorí jej poslanci, aj Daniel Lipšic sa v Košiciach stretávajú s „takzvanými spriaznenými dobrými ústavnými sudcami a hľadá sa dobré, pre vás politické riešenie.“ Predseda parlamentu uzavrel svoje vystúpenie slovami, že Smeru nikdy nešlo o nič iné, len o vykonanie volieb právne čistým spôsobom. Keďže Smer podobne ako v minulosti s problémami okolo voľby nechce mať nič spoločné, Paška vyzval poslanecký klub Smeru, aby opustil rokovaciu sálu, čo vládni poslanci okamžite urobili.

Opozícia odsúdila odchod Smeru z rokovania

Opoziční zákonodarcovia na Paškove vystúpenie reagovať nemohli, keďže na mimoriadne vystúpenie predsedu NR SR nemôžu poslanci reagovať faktickými poznámkami.

„Darmo odchádzate, pred pravdou neujdete. Je slušné si najprv vypočuť návrh, potom reagovať,“ uviedol na margo Paškovho postupu predseda KDH Ján Figeľ. „Toto je hanba, čo tu stvárajú poslanci za Smer,“ konštatoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Paškovo vystúpenie a odchod poslancov Roberta Fica zo sály označil Ľudovít Kaník z SDKÚ za obrovskú dávku zbabelosti.

Figeľ predtým v rozprave konštatoval, že prezident svojou nečinnosťou a svojvôľou porušil ústavu, preto je podanie návrhu na jeho obžalobu plne opodstatnené. Gašparovič ignorovaním rozhodnutia parlamentu o zvolení Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora podľa Figeľa bezprecedentne zasiahol do vzťahu medzi zákonodarnou a výkonnou mocou v štáte. „Prezident nadradil svoje rozhodnutie nad vôľu parlamentu,“ konštatoval Figeľ. Hlava štátu podľa neho vedome konala tak, aby sa Čentéš nestal generálnym prokurátorom, čo dokumentujú viaceré Gašparovičove vyjadrenia.

Smer podľa Figeľa chce mať svojho generálneho prokurátora. Fico a Gašparovič podľa neho konajú v zhode. Gašparovič si podľa Figeľa nectí úrad prezidenta demokratickej krajiny.

Paškovi sa nepozdával dôvod prerušenia schôdze

Schôdza k obžalobe prezidenta bude pokračovať 12. marca o 13:00. O prerušenie zasadnutia požiadala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská s tým, aby schôdza pokračovala v dôstojnejších podmienkach, keďže poslanci Smeru opustili rokovaciu sálu. Plénum jej návrh odobrilo všeobecným súhlasom. Predsedajúci schôdze Ján Figeľ následne rokovanie prerušil s tým, že poslanci sa zídu 12. marca.

S takýmto postupom však nesúhlasil predseda parlamentu a asi desať minút po prerušení rokovania zvolal poslanecké grémium. „Bez ohľadu na možné právne výklady vám želám pekný víkend. Budeme sa vidieť počas zasadnutí výborov. Je to nepochopiteľné, čo sa stalo, a pravdepodobne ma to prinúti prijať niektoré vnútorné opatrenia. Od začiatku som sa snažil opozícii korektne ponúkať spoluprácu, ale vidíte, že títo ľudia bez škrupúľ sa neštítia ničoho,“ konštatoval Paška pred poslancami Smeru sediacimi v rokovacej sále asi hodinu po prerušení mimoriadnej schôdze, pričom vystúpenie v sále označil za stretnutie s poslaneckým klubom Smeru. Poslanci Smeru totiž v parlamente nemajú tak veľkú zasadaciu sálu, do ktorej by sa všetci zmestili. Opozícii Paška vyčítal, že Žitňanská iba požiadala o procedurálny návrh nepokračovať v rokovaní, keďže nie sú vytvorené dôstojné podmienky. Figeľ potom konštatoval všeobecný súhlas prítomných poslancov s tým, že schôdza bude pokračovať 12. marca o 13:00, kedy má začať aj štandardná marcová schôdza národnej rady.

O procedurálnych návrhoch sa podľa rokovacieho poriadku národnej rady hlasuje bez rozpravy. „O procedurálnom návrhu, ktorý má zrejmú podporu národnej rady, sa môže rozhodnúť aj bez hlasovania. V takom prípade sa predsedajúci poslancov opýta, či niektorý z nich požaduje hlasovanie. Ak čo len jeden poslanec požaduje hlasovať o návrhu, postupuje sa podľa § 39,“ uvádza rokovací poriadok. O procedurálnom návrhu, ktorý nemá zrejmú podporu národnej rady, dá predsedajúci hlasovať ihneď. Ak pri hlasovaní predsedajúci zistí, že národná rada nie je schopná uznášať sa, pokračuje sa v rokovaní podľa programu. V takom prípade o procedurálnom návrhu, ktorý nestratil opodstatnenie, dá predsedajúci hlasovať opäť vtedy, keď bude národná rada schopná uznášať sa. „Poslanci majú právo podávať procedurálny návrh, ktorý sa týka spôsobu prerokúvania veci, časového a vecného postupu rokovania národnej rady s výnimkou hlasovania o veci samej. Vystúpenie poslanca, v ktorom podáva procedurálny návrh, môže trvať najviac jednu minútu,“ konštatuje rokovací poriadok.

217 debata chyba