Žitňanská s Beblavým štartuje nový politický projekt

Poslanci NR SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (SDKÚ) štartujú projekt Tvoríme Slovensko. Ako uviedla Žitňanská v piatok, Tvoríme Slovensko je politický, ale nie stranícky projekt budúcej podoby Slovenska.

15.02.2013 15:27
poslanci, NR SR, parlament, Žitňanská Foto: ,
Poslankyňa SDKÚ Lucia Žitňanská (vľavo) počas rokovania parlamentu.
debata (47)

Dvojica poslancov mieni absolvovať sériu diskusií po celom Slovensku. Prvá bude v stredu večer v Bratislave. „Politické riešenia 90-tych rokov už nestačia, hľadanie východísk si vyžaduje nový pohľad. Potenciál krajiny je nevyužitý, vzdelanosť, odbornosť a skúsenosti mnohých aj mladých ľudí sú väčšie ako potenciál garnitúry, ktorá dnes krajinu vedie,“ vyhlásila.

Podľa nej týchto treba vtiahnuť do diskusie, nadchnúť a presvedčiť. „Stranícka pôda dnes pre týchto ľudí nie je atraktívna. Preto len vo vnútri strán sa odpoveď na súčasnú situáciu nájsť nedá. Témy “Tvoríme Slovensko” spravíme predmetom verejnej diskusie. Ak budú mať širšiu podporu, zareagovať budú musieť aj politické strany,“ zdôraznila.

SDKÚ nie je na tom podľa Žitňanskej ani lepšie, ani horšie ako iné strany. Súčasne sa na „trhu“ pohybuje podľa nej veľké množstvo individuálnych hráčov, ktorí majú v prvom rade záujem, aby strhli pozornosť verejnej mienky na seba. „Ponúkať seba je málo. Je to na škodu Slovenska, lebo výsledok je, že jedna strana ovláda štát. Ja nerozmýšľam v tejto chvíli, v ktorom kastlíku budem, ale o tom, ako by sme s podporou verejnosti vedeli niečo zmysluplné urobiť," konštatovala.

Každá aktivita, ktorá pomôže vzbudiť záujem o veci verejné, je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca vítaná. Ako povedal Štefanec v súvislosti s novým projektom Lucie Žitňanskej, osobne vidí prioritu v zlepšení kontaktu s občanmi, ale aj v spájaní všetkých ľudí, ktorí majú záujem o vybudovanie silnej alternatívy voči vláde jednej strany. „Keď budeme vidieť spoločný cieľ, každá aktivita nám môže pomôcť, povedal.

V októbri ohlásil vznik názorovej platformy v KDH Radoslav Procházka. Na budúci týždeň by mal oznámiť, ako vidí svoju budúcnosť, pričom už v januári načrtol svoj odchod z hnutia. Štefanec si nemyslí, že Žitňanskej projekt povedie k vzniku platformy, alebo štiepeniu strany. „SDKÚ je etická tým, že je otvorená novým názorom. Nevidím zmysel v budovaní platforiem, ale v intenzívnejšej spolupráci,“ dodal Štefanec.

47 debata chyba