Frešo chce, aby pravica nešla do žiadnej koalície so Smerom

Strana SDKÚ by mala vyzvať svojich partnerov z Ľudovej platformy KDH a Most, aby išli do volieb do vyšších územných celkov spolu vo všetkých krajoch. Spolupracovať by mali aj s ostatnými hodnotovo blízkymi stranami z parlamentu (SaS) či mimo neho. Predseda SDKÚ Pavol Frešo tiež navrhuje vydať signál, že stredopravé strany nevstúpia do žiadnej koalície so Smerom.

16.02.2013 12:09 , aktualizované: 17:50
Pavol Frešo Foto:
Pavol Frešo
debata (217)

„Len takýmto postupom presvedčíme ľudí, že vieme spolupracovať, že vieme byť alternatívou. SDKÚ s novým vedením a novými tvárami chce byť motorom tejto spolupráce,“ vyhlásil dnes vo svojom úvodnom prejave k delegátom Ústrednej rady strany v Liptovskom Mikuláši.

Frešo sa nevyhol kritike „socialistickej vlády Roberta Fica (Smer)“, ktorá podľa jeho slov neprináša Slovensku ani viac demokracie, ani lepší život ľuďom. „Práve naopak. Sme svedkami bezprecedentného nárastu nezamestnanosti, najväčšieho od roku 2004 a od vstupu do EÚ – 390-tisíc ľudí bez práce,“ uviedol.

Za vysokou nezamestnanosťou vidí zrušenie rovnej dane zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia, likvidačné zákony proti živnostníkom, ale aj zmeny v zákonníku práce. Frešo zdôraznil, že od prijatia vládnych zmien klesol počet živnostníkov o 19 400 ľudí. Predseda SDKÚ sa nazdáva, že na konsolidáciu sa neskladajú boháči a veľké firmy, ale normálne pracujúci ľudia vrátane živnostníkov. Frešo ďalej pripomenul odchod firiem zo Slovenska do Maďarska, čo je podľa neho tiež dôsledok opatrení Ficovej vlády.

Poukázal, že Slovensko už na tom bolo aj horšie, a to v čase, keď sa sociálnej reformy chopil Ľudovít Kaník ako minister práce. Podľa Freša sa Kaníkove opatrenia podpísali na dobrých výsledkoch, nezamestnanosť klesla o tretinu až o polovicu. „SDKÚ to jednoducho vie a má riešenia. Dokázali sme krajinu spravovať úspešne a to sme krajinu zdedili v horšom stave,“ vyhlásil s tým, že povinnosťou strany a opozície je predložiť ľuďom alternatívu voči Ficovi.

Frešovi sa nepozdáva vznik ďalších strán v pravici

Pavlovi Frešovi sa nepozdáva zakladanie nových strán. „Mňa aj tak trochu vyrušuje, aj mi to je smiešne, že v tejto krajine máme drvivú ľavicovú prevahu 83 poslancov a jedného premiéra. Za to na pravici máme asi sedem subjektov a najmenej 12 ľudí, ktorí do minúty môžu ísť robiť premiéra,“ povedal Frešo vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady jeho strany v Liptovskom Mikuláši.

Podľa neho je to trochu drzé a treba viac pokory. Na Slovensku podľa neho musí prísť nová politická generácia, ktorá nie je podpísaná pod nedávnou minulosťou, ani pod hádkami, ani pod škandálmi ako bol údajný spis Gorila. Tvrdí, že SDKÚ je jediná strana, ktorá po voľbách zareagovala európsky, demokraticky a správne, keďže vymenila svoje vedenie. „To je jav, ktorý je správny, ktorý umožní spretrhať tie staré väzby, tie osobné animozity,“ povedal.

Podľa neho nikto nie je zvedavý na minulosť, ale na to aká alternatíva v pravicovom spektre vznikne. „Ja s takým neporozumením vnímam, keď vidím politikov, ktorí pôsobia na scéne dlhšie ako nielen ja, ale aj s Ivanom Štefancom a Luciou Žitňanskou, ako zakladajú nové strany, a ešte si dajú do názvu, že sú noví,“ povedal vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady jeho strany v Liptovskom Mikuláši.

Poslanci za SDKÚ Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý aktuálne štartujú projekt Tvoríme Slovensko, ktorý má byť politický, ale nie stranícky projekt budúcej podoby Slovenska. Žitňanská povedala, že teraz nerozmýšľa, v ktorom „kastlíku“ bude, ale o tom, ako by s podporou verejnosti vedeli niečo zmysluplné urobiť. V októbri ohlásil vznik názorovej platformy v KDH Radoslav Procházka. Na budúci týždeň by mal oznámiť, ako vidí svoju budúcnosť, pričom už v januári načrtol svoj odchod z hnutia. Z KDH už predtým odišli poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, založili nový politický subjekt Nová väčšina.

217 debata chyba