Budmerice budú slúžiť umeniu aj verejnosti, avizuje Maďarič

Rekonštrukcia budmerického kaštieľa sa začne hneď, ako bude mať ministerstvo kultúry k dispozícii projektovú dokumentáciu. Tomu však predchádzajú rokovania s Pamiatkovým úradom SR, bez ktorých sa súťaž na projektovú dokumentáciu vypísať nedá.

17.02.2013 10:14
Marek Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič
debata

Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča nepôjde o zložitú a finančne náročnú rekonštrukciu, akou má byť napríklad rekonštrukcia a modernizácia bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie (SNG). „Po nevyhnutnej rekonštrukcii Budmeríc, ktorá by sa mohla udiať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov, by sa Budmerice mali stať účelovým zariadením ministerstva kultúry, prípadne niektorej jeho organizácie,“ povedal Marek Maďarič.

Ministerstvo kultúry by poskytovalo v budmerickom kaštieli tie služby, ktoré v ňom do konca mája 2011 poskytoval Literárny fond. „S tým, že by si tam mohli inštitúcie ako Literárny fond, alebo akékoľvek iné objednávať tvorivé pobyty pre umelcov, semináre, konferencie a tak ďalej,“ konkretizoval Maďarič.

V plánoch na budúce verejno-prospešné využitie kaštieľa, ktorý koncom 19. storočia postavil v romantickom slohu rod Pálffyovcov, sa podľa Maďariča veľmi aktivizuje i obec Budmerice, ktorá by chcela využívať či už jeho park, alebo aj priestory kaštieľa. „Určite urobím všetko preto, aby bol doterajší účel budmerického kaštieľa z veľkej časti zachovaný,“ avizoval šéf rezortu kultúry. Zdôraznil, že kaštieľ určite nemieni predávať alebo privatizovať.

Rekonštrukcia kaštieľa v Budmericiach patrí medzi tohtoročné priority Ministerstva kultúry (MK) SR. Prvé úvahy o zmene Budmeríc po ich rekonštrukcii na účelové zariadenie MK SR zverejnilo ministerstvo v júli 2012.

Ministerstvo má v súčasnosti účelové zariadenia v Bratislave na Bielej ulici a v Banskej Štiavnici. Pribudnúť by k nim mohol aj kaštieľ v Budmericiach, v obci medzi Bratislavou a Trnavou. Podľa doterajších informácií by na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach malo ministerstvo minúť 1,5 mil. eur. Začať by sa mala pravdepodobne toto leto a trvať by mala asi jeden a pol roka.

Národnú kultúrnu pamiatku – kaštieľ v Budmericiach v máji a júni 2012 vďaka iniciatíve ministra kultúry Mareka Maďariča dočasne ako náhradnú školu využívalo takmer dvesto detí z Budmeríc a okolia. V škole im totiž prasklo vodovodné potrubie a obec musela nájsť urýchlene náhradné priestory na vyučovanie. Operatívne ich ponúklo MK SR ako vlastník kaštieľa.

árodnú kultúrnu pamiatku – kaštieľ v Budmericiach v rozľahlom anglickom parku využíval najmä na tvorivé pobyty viac ako 50 rokov Literárny fond. Fond sa z kaštieľa musel pre skončenie nájomnej zmluvy vysťahovať vlani začiatkom leta. Nájomná zmluva mu vypršala 31. mája 2011 a vysťahovať sa musel do konca júna, inak mu hrozilo penále. Literárny fond už v novembri 2010 listom upozornil na blížiaci sa termín skončenia nájomnej zmluvy.

Jednou z možností bolo podľa fondu aj zaradenie Literárneho fondu medzi inštitúcie, ktorým môže správca ponúknuť majetok štátu za nižšie než trhové nájomné. To si však vyžadovalo novelu zákona o správe majetku štátu. Nasledovné konkurzy MK SR na nájomcu kaštieľa neboli úspešné.

debata chyba