Liekov na ťažké choroby niet, vyvážajú sa za hranice

Zo Slovenska miznú lieky na vážne choroby. Pacienti s poruchami spánku, epilepsiou či stavmi po infarkte sa nemajú čím liečiť. Aj keď výrobca lieky na náš trh dodáva, do lekární sa z nich sa dostane len časť, zvyšok sa totiž vyváža do zahraničia.

17.02.2013 20:00 , aktualizované: 18.02.2013 08:00
lekáreň, lieky Foto: ,
Ilustračné foto
debata (66)

Na Slovensku je cena liekov oproti susedným krajinám nižšia, a preto sa stali vývozným artiklom. Podľa odhadov ročný obrat na predaji liekov do zahraničia predstavuje okolo 300 miliónov eur. Vývoz liekov sa zvýšil v čase, keď zdravotnícky rezort viedol Ivan Uhliarik. Súčasná šéfka rezortu Zuzana Zvolenská síce sprísnila kontrolu reexportu, no tá zatiaľ nefunguje.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Poradovník na zdravie.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na redakciu Pravdy sa obrátili nespokojní pacienti aj samotné lekárne. Sťažujú sa na dlhodobý nedostatok mnohých liekov. Napríklad Lyrica, Inspra, Micardis či Clexane. Všetky sa používajú pri ťažkých diagnózach a pre mnohé nie sú ani generické náhrady. Lyrica sa používa na liečbu bolesti, na liečbu epilepsie aj úzkostnej poruchy či nadmernej vyčerpanosti alebo porúch spánku, Insprou sa lieči srdcové zlyhávanie a pomáha aj pacientom po infarkte, Micardis sa používa pri vysokom krvnom tlaku a Clexane zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. V lekárňach chýbajú aj niektoré onkologické lieky.

Marta Králiková z Bratislavy užíva liek Lyricu niekoľko rokov a už dlhší čas ho nevie zohnať. „Ešte minulý rok som sa obrátila aj na Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten zistil, že liek na trhu je, no v lekárni ho nemôžem dostať. Oznámila som to aj ministerstvu zdravotníctva a tam som sa dozvedela, že v Slovenskej republike nabehol nový biznis a oni o tom približne jeden a pol roka vedia,“ hovorí pani Králiková.

Juraj Sýkora zo Slovenskej lekárnickej komory tvrdí, že predaj liekov do zahraničia môže spôsobiť problém hlavne pre malé lekárne. „Zohnať niektoré z vychytených liekov môže byť pre ne zložité,“ dodáva Sýkora. Dodáva, že pre vývoz do zahraničia sa vytvárajú poradovníky aj na mnohé onkologické lieky.

Podľa zákona o liekoch musí lekáreň pre pacienta zabezpečiť liek najneskôr do 24 hodín. „Na jeden liek mám aj päť pacientov a distribútor mi rovno povie, že mi vyšší počet lieku nedá. Ako mám pre pacienta zohnať liek do 24 hodín, ak iná lekáreň dostane tiež len jedno balenie a už má vytvorený poradovník?“ pýta sa lekárnička z východného Slovenska.

Výrobcovia tvrdia, že nevedia ovplyvniť reexport liekov. „Dôvody nedostupnosti lieku nie sú na našej strane, ale jednoznačne spočívajú v reexportných aktivitách v rámci reťazca medzi dodávateľom lieku a pacientom,“ hovorí Pavol Adamkov z farmaceutickej firmy Pfizer, ktorá je výrobcom lieku Lyrica. Adamkov tvrdí, že jeho dodávka prevyšuje počet predpisovaných balení lieku o 25 až 30 percent.

„Spoločnosť Sanofi & Zentiva Slovakia bola informovaná o niektorých prípadoch nedostupnosti lieku Clexane na Slovensku. Okamžite sme začali túto situáciu preverovať," tvrdí Beáta Kujanová, hovorkyňa spoločnosti. Dodávka lieku však zodpovedá skutočným potrebám pacientov. „Bohužiaľ, na Slovensku absentuje evidencia skutočnej spotreby jednotlivých liekov vykonávaná nezávislou štátnou inštitúciou,“ dodáva Kujanová.

„Naša spoločnosť dodáva liek Micardis v množstvách, ktoré odrážajú potreby pacientov na Slovensku, podľa zákonov európskej únie o voľnom pohybe tovaru to nemôžeme ovplyvniť,“ vysvetľuje Hana Spitzerová z farmaceutickej spoločnosti Boehringer Ingelheim.

Za vývoz môžu nízke ceny

Štefan Mesároš z Asociácie farmaceutických spoločností hovorí, že na nebezpečenstvo reexportov v súvislosti s nízko stanovenými cenami liekov upozorňovali vždy. „Nízka cena lieku je totiž palica, ktorá má dva konce. Na jednej strane môže šetriť zdroje, aj keď v tomto prípade sú reálne ušetrené zdroje rádovo nižšie, ako sľuboval exminister Uhliarik, na druhej strane je lákadlom pre obchodníkov, ktorí zneužívajú voľný obeh tovaru v rámci Európskej únie,“ vysvetľuje Mesároš. Podľa neho trh s liekmi predstavuje na Slovensku asi jednu miliardu eur ročne a reexporty tvoria zhruba 30 percent.

Nízke ceny liekov považujú za príčinu vývozu zo Slovenska aj predstavitelia Asociácie dodávateľov liekov. „Oprávnenosť našej kritiky potvrdili aj medializované prípady, keď následkom reexportu nastal nedostatok liekov na trhu aj napriek tomu, že farmaceutické spoločnosti dané lieky na Slovensko doviezli,“ vysvetľuje Jana Srníková, hovorkyňa asociácie.

Zníženie cien liekov spôsobila lieková reforma exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) z roku 2011. Tvrdí, že snahou bolo, aby ľudia platili čo najmenej. „Čo sa týka reexportu, myslím si, že môže dochádzať k presunu liekov, ale veľmi sporadickému, farmaceutické firmy sa samy bránia reexportu tým, že obmedzujú dodávky,“ hovorí Uhliarik. Vypracovávajú sa ročné plány a firmy majú podľa Uhliarika prehľad, koľko je u nás pacientov a koľko liekov náš trh potrebuje. „Ak sa plán objednávok u nás pohybuje okolo tisíc kusov, firma nikdy nedodá viac, ohrozila by si tým trh napríklad v Nemecku,“ dodáva.

Sprísnenie kontroly zatiaľ nezabralo

Ministerstvo zdravotníctva sa snažilo zamedziť vývozu liekov úpravou legislatívy. Podľa novely, ktorá platí od januára tohto roka, by mali distribútori informovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv o plánovanom vývoze lieku do zahraničia. V prípade nedostatku lieku na trhu by ústav nemal povoliť jeho vývoz. „Zákaz vývozu lieku by bol možný iba vtedy, keď by sa preukázal jeho celoplošný nedostatok," vysvetľuje Martina Lidinská z ministerstva zdravotníctva.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdí, že kompetencie vývozu liekov im pribudli iba tento rok. „Disponujeme informáciami o tom, že liek Lyrica nie je dostupný v lekárňach, na základe toho sme začali v tejto veci prešetrovanie,“ hovorí Valéria Pernišová, hovorkyňa ústavu. Momentálne ústav eviduje približne 600 žiadostí o vývoz liekov a medzi nimi sú aj žiadosti o vývoz už spomínaných liekov, ktoré na Slovensku chýbajú. Ústav môže do 30 dní vydať nesúhlas s vývozom, v takom prípade by liek mal zostať na Slovensku.

Juraj Sýkora z lekárnickej komory si myslí, že nová legislatíva tento problém nerieši. „Zákon zakazuje lieky reexportovať lekárňam, ale nie distribučným spoločnostiam, tie majú iba oznamovaciu povinnosť voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv,“ tvrdí Sýkora. Keďže nový zákon podľa neho platí ešte krátko, problém s nedostatkom liekov bude ešte pokračovať. Podľa Mesároša sa problém s vývozom liekov novelou neodstránil, pretože tu platí voľný pohyb tovaru v rámci Európskej únie. Dodal, že ceny liekov by sa mali zreálniť s ostatnými krajinami únie.

Prezidentka Asociácia na ochranu práv pacientov Eva Madajová si myslí, že problém reexportu tu existoval a asi aj bude existovať. „Ak sa pacient dlhodobo nevie dostať k svojmu lieku, môže sa obrátiť aj na nás, prípadne priamo na ministerstvo zdravotníctva,“ dodáva Madajová. Ak má pacient alebo lekáreň problém s nedostatkom liekov, treba to nahlásiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. „V súčasnosti je pre nás podnetom na riešenie sťažnosť pacientov na nedostupnosť lieku pri ich liečbe,“ dodáva Pernišová.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba