Radoslav Procházka opustil KDH

Radoslav Procházka v pondelok potvrdil svoj odchod z KDH. Stranu sa zatiaľ zakladať nechystá. Ako povedal na tlačovej besede, premena občianskeho združenia Alfa, ktoré založil, na čokoľvek iné, nebude rozhodnutím jednotlivca, ale rozhodnutím kolektívu ľudí. Teraz je Alfa podľa neho vo fáze, aby pomenovala problémy a riešenia.

18.02.2013 11:01 , aktualizované: 13:50
OZ alfa, Prochazka, Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (100)

Poslanec zdôraznil, že nikdy mu nešlo o funkciu, ale o obrodu KDH a pravice. Podľa neho už aj pravicový volič je otrávený, že s monolitom je konfrontovaná fragmentovaná pravica. Podľa neho sa musí pravica dnes trieštiť, aby sa v budúcnosti mohla opäť zjednotiť. V budúcnosti bude podľa neho dopyt po silnejšej alternatíve, akým je dnes rozdelenie na sedem strán.

„Nedá sa hovoriť, že staré je zlé a že aj rozdelenie je zlé,“ uviedol. Zdôraznil, že nebol ochotný sa podieľať na fragmentácii pravice, ale cíti potrebu ponúknuť vlastnú predstavu a snahu. „Toto nie je čas rezignovať a vzdať sa. Ale naopak, pokúsiť sa napísať vlastný príbeh,“ povedal s tým, že mu ide o víťazstvo v zápase o kompetentný štát. Procházka pripomenul, že už pred tromi týždňami avizoval, že z KDH odíde, ale nechcel odísť „hulvátsky“.

Procházka ohlásil odchod v budove centrály KDH

Podľa Procházku jedna možnosť bola vzdať sa a druhá, že má význam zabojovať o štát. „Tí, čo majú najväčší vplyv, majú záujem, aby sme sa nechali znechutiť. Veríme v možnosť zmeny a že má zmysel o ňu usilovať,“ konštatoval. Procházka ohlásil odchod z KDH v budove bývalej straníckej centrály tohto hnutia. „Symbolika je milá,“ povedal. K občianskemu združeniu sa podľa neho hlási niekoľko stoviek ľudí.

Procházka sa nechcel vyjadrovať k svojej prezidentskej kandidatúre. „Dnes nie je ten deň. Toto nie je téma na dnes, ktorú by som mal riešiť,“ povedal s tým, že príde deň, keď sa k tomu vyjadrí. V parlamente veľmi dobre spolupracuje s Andrejom Hrnčiarom (Most-Híd), veľmi dobre komunikuje s viacerými ľuďmi s OĽaNO, SaS a SDKÚ.

Procházka predstavil aj Správnu radu občianskeho združenia Alfa. „Sú to ľudia, ktorí si chcú vyhrnúť rukávy, ktorí veria, že to musí mať zmysel. Slováci si zaslúžia poctivý a kompetentnejší štát, ako majú,“ povedal. Alfa podľa neho nebude spolupracovať so žiadnou stranou. Podľa neho ide o pokus dať priestor ľuďom, ktorí chcú zmeniť Slovensko. V Správnej rade je Lukáš Kürthy, advokátska koncipientka Lucia Pápayová, starosta kysuckej obce Radoľa Anton Tkáčik, Lucia Štasselová, Dušan Jaura.

Hnutie má víziu fungovania štátu, ktorý by búral hranice byrokracie a slúžil by občanom na celom Slovensku. V jeho správnej rade sú aj zastupitelia ľudí z regiónov ako Anton Tkáčik, či Lukáš Kürthy. Druhého menovaného trápi najmä otázka povrchovej ťažby v okolí Kremnice. „Nikto nechce mať nad hlavou lom so štyrmi tonami výbušniny. Je smuté, že na Slovensku pôsobia mnohé firmy, ktoré pôsobia iba na Balkáne, v krajinách ako Rumunsko a Srbsko, no napríklad v Rakúsku a už ani v Čechách ich nenájdete,“ tvrdí Kürthy, ktorý sám žije v Kremnici. Kritizoval aj orgány činné v procese schvaľovania povolení na ťažbu a príslušné rezorty, ktorým fungovanie podobných spoločností na Slovensku vôbec neprekáža. Podľa jeho slov by privítal, keby sa aj Slovensko posunulo v tomto smere k západným krajinám, kam si spomínané ťažobné spoločnosti netrúfnu.

Občianske združenie zatiaľ financujú z dobrovoľných príspevkov a z ročného členského vo výške 10 eur. Zakladateľ hnutia Procházka zatiaľ odhadol vlastné zdroje, ktoré doteraz vynaložil na fungovanie Alfy na 2 500 eur. Do budúcnosti dúfa, že sa mu podarí získať dostatočné financie na chod hnutia s pevným rozpočtom.

Procházka nevylúčil ani možnosť transformácie občianskeho združenia na politickú stranu. Sám sa však necíti, aby bol takým lídrom, ktorý by ukazoval prstom na svojich potenciálnych spolupracovníkov. Podobná vlastnosť mu na mnohých politikoch prekáža. Otvorenejší je fungovaniu vedenia strany, na ktorej čele by stál kolektívny orgán.

KDH stratilo v tomto volebnom období už tretieho člena

Procházka je pre kresťanských demokratov tretí, kto v tomto volebnom období opustil KDH. Na konci januára avizoval, že či vystúpi z KDH a jeho poslaneckého klubu, oznámi po skončení februárovej schôdze parlamentu. Tá sa skončila vo štvrtok. „Kvôli zmene štátu podľa vzoru Alfa som a budem v politike a ak KDH nebude chcieť Alfu, nebude mať ani mňa, také jednoduché to je. Myslím si, že to tak vyhovuje obom stranám a tak, ako sa na rozhodnutie Rady v tomto smere teší vedenie, tak sa naň teším aj ja," vyhlásil Procházka.

Programovú platformu Alfa vo vnútri KDH predstavil Procházka na rokovaní Rady KDH v Skalici 20. októbra. Alfa je podľa neho odpoveďou na súčasný stav Slovenska a na súčasný stav KDH a pravice. Po januárovom rokovaní Rady KDH vyhlásil, že už nikdy nebude za toto hnutie kandidovať do parlamentu. „Prišiel som do hnutia pred tromi rokmi a od samého začiatku som sa usiloval o jeho zmenu na dynamickú a modernú stranu chápajúcu svoje poslanie ako napĺňanie reálnych potrieb tohto štátu a jeho občanov. Usiloval som sa najskôr o zmenu vnútorných pomerov, posilnením regiónov a členskej základne – márne. Usiloval som sa potom o zásadnú programovú obnovu hnutia a vždy som sa dočkal tej istej odpovede v duchu KDH-ckej tradície – dnes ešte nie, je to príliš rýchlo,“ povedal vtedy Procházka.

Haulík: Procházka nebude mať sám šancu

O Procházku a jeho Alfu prejavil záujem aj Jozef Kollár z liberálnej strany Sloboda a Solidarita. S jeho ponukou na podanie pomocnej ruky súhlasil predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov. Ten chcel Procházku pozvať na rokovanie klubu a diskutovať o spôsoboch presadenia jeho programu. Zatiaľ však k pozvaniu nedošlo.

Bratislavská krajská rada KDH začiatkom februára označila Radoslava Procházku a Jána Čarnogurského za vážnych kandidátov na post prezidenta.

Podľa sociológa Pavla Haulíka Radoslav Procházka sám šancu nebude mať. „Toľko strán naraz sa neuživí,“ povedal. Haulík si nemyslí, že by Procházka prípadným svojím odchodom mohol KDH zatĺcť klinec do rakvy. „Nemyslím si to, ale KDH bude ešte menej významná strana, ako bola. Doteraz sa dlhodobo pohybovala na ôsmich percentách, čo je záruka účasti v parlamente, ale ak to klesne, tak sa dostane na hranicu,“ povedal.

Analytici: Pravicový volič musí byť zmätený

Pravicový volič asi Radoslavovi Procházkovi, ktorý dnes potvrdil svoj odchod z KDH, nerozumie, myslia si politológovia Ján Baránek aj Miroslav Kusý. „Pravicový volič sa k tomu asi nebude vedieť postaviť, bude z toho zmätený. Odísť z politickej strany a založiť občianske združenie je veľmi neštandardné. Je to také na zmätenia voliča,“ povedal Baránek. Podľa politológa asi málokto Procházkovi uverí, že prejde z politiky do tretieho sektora. Ak náhodou neskôr z jeho občianskeho združenia Alfa vznikne politická strana, nebude to mať podľa Baránka ľahké. „Ak Radoslav Procházka takto na úvod vyslal zmätočné posolstvo, ťažko sa mu neskôr bude meniť tie posolstvá na vierohodné a zrozumiteľné,“ do­dal.

Miroslav Kusý si myslí, že pravicový volič práve sleduje rozpad jednej opozičnej strany za druhou. Radoslav Procházka s vlastnými politickými ambíciami je podľa Kusého logický dôsledok krachu pravice vo voľbách. „Voliči sú z toho zmätení, nakoniec udržiavajú Fica vysoko,“ nazdáva sa Kusý. „Ak sa nedajú dohromady, je to zabité, bez voličov je to na nič,“ doplnil. Procházkove myšlienky sú podľa Kusého veľmi pekné a ušľachtilé, nemyslí si však, že ak založí stranu, osloví veľkú voličskú pravicovú základňu. „Ja som skeptický,“ uzavrel.

100 debata chyba