Ako ďalej pravica? Strany sa trieštia ďalej

Pravicové strany sa vydali cestou ďalšieho drobenia. Snahu osloviť väčší počet voličov založili na rastúcom počte strán a vzniku rôznych platforiem nespokojných politikov v materských stranách.

19.02.2013 12:00
parlament, rokovacia sala, zasadacia sala Foto: ,
Tak ako je dnes opozícia rozdrobená, nemá podľa politológov šancu postaviť alternatívu proti Smeru.
debata (90)

Svoj odchod z KDH najnpovšie oznámil poslanec Radoslav Procházka, nový politický projekt zajtra predstavia Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý z SDKÚ. Analytici a politológovia upozorňujú, že tak ako je dnes opozícia rozdrobená, nemá šancu postaviť alternatívu proti ľavicovému Smeru. Zhodujú sa v tom, že pravicový volič musí byť zaskočený rozpadom a oslabovaním jednej opozičnej strany za druhou.

Analytik Ján Baránek upozorňuje, že problém pravicových opozičných strán nie je v ich ideovom zameraní, ale v osobnej nevraživosti pravicových politikov. „Pravica je v rozklade. Bez zmysluplnej vízie a integrácie nemá proti Smeru šancu,“ hovorí analytik agentúry Polis Ján Baránek.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že nové ohlásené projekty už neznamenajú len rozdrobovanie, ale atomizáciu, a teda rozpad pravice. Podľa neho tento proces musí zaskočiť aj skalného pravicového voliča. „Tento rozpad, ktorý naznačuje, že v pravicových stranách pokračuje aj po voľbách kríza, poukazuje na to, že niektorí politici si neuspokojili vlastné ambície. Aj to je jedna z príčin nedôvery voličov v pravicové strany,“ hovorí Koziak.

Zatiaľ nevzniknú nové strany

Procházka sa zatiaľ stranu zakladať nechystá. Jeho občianske združenie Alfa, ako hovorí Procházka, je vo fáze pomenovania problémov a ponúknutia riešení. Či z tohto projektu vznikne politický subjekt, nebude podľa Procházku rozhodnutím jednotlivca, ale kolektívu ľudí. Podľa neho pravicový volič je už otrávený, že s monolitom, akým je na ľavej strane politického spektra Smer, je konfrontovaná rozdrobená pravica. „Pravica sa dnes musí trieštiť, aby sa v budúcnosti mohla opäť zjednotiť,“ vysvetľuje Procházka. Alfa nechce spolupracovať so žiadnou stranou. Podľa Procházku ide o pokus dať priestor ľuďom, ktorí chcú zmeniť Slovensko. Spolupracovať s ním má aj bývalý poslanec KDH Anton Marcinčin, ktorý dnes radí ministrovi financií Petrovi Kažimírovi aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (obaja Smer). Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ považuje odchod Procházku z KDH za ďalšie trieštenie pravice. Za jeho odchodom vidí Procházkovo ego aj možné úvahy o prezidentskej kandidatúre.

Politológovia predpokladajú, že tieto projekty nakoniec skončia tak, že viacerí nespokojní pravicoví politici sa stretnú v jednej politickej strane. Do volieb v roku 2016 má podľa Baránka časť pravice na zjednotenie dosť času. „Či to bude nový subjekt alebo jestvujúca strana, to je zatiaľ otázne,“ hovorí analytik. Vylúčil však, že by Procházka, Žitňanská a Beblavý skončili v Lipšicovej Novej väčšine. Naopak, Koziak to nevylučuje s tým, že Žitňanská aj Beblavý svojím ohláseným projektom ignorovali vedenie SDKÚ, čo môže znamenať krok smerujúci k odchodu zo strany. Beblavý ani Žitňanská zatiaľ o odchode zo strany nehovoria. Politológ však nepredpokladá, že pravici sa podarí zjednotiť pravicové strany do jedného veľkého silného subjektu, ako to na ľavej strane urobil Smer.

Prezidentský kandidát chýba

Podľa politológov bude dôležité, či sa pravica dokáže dohodnúť na prezidentskom kandidátovi. Prezidentské voľby sa uskutočnia na jar budúceho roku. Baránek upozorňuje, že práve dohoda na spoločnom prezidentskom kandidátovi môže byť impulzom, či sa vie pravica, hoci zahŕňa konzervatívcov aj liberálov, dohodnúť na určitej forme integrácie. „Ak prejaví celá opozícia aspoň verbálnu podporu spoločnému prezidentskému kandidátov, bude to znamenať počiatok formy integrácie,“ mysli si analytik.

Opozícia zatiaľ nemá spoločného kandidáta na prezidentský post, Smer chce svojho kandidáta predstaviť až koncom roka. Svoju kandidatúru už ohlásil občiansky kandidát Andrej Kiska. Bývalý šéf KDH, advokát Ján Čarnogurský, už začal zbierať podpisy. SDKÚ a časť opozície nevylučujú ani kandidatúru bývalej premiérky Ivety Radičovej, hoci ona takúto možnosť zatiaľ odmieta. SaS navrhla opozícii za spoločného kandidáta Radoslava Procházku, ten sa ku svojej kandidatúre nechcel vyjadrovať.

Politická mapa opozície

  • Bývalé vládny strany SDKÚ, KDH, Most-Híd a SaS
  • Z KDH po voľbách odišli traja poslanci Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka
  • Obyčajní ľudia – v rómskej agende spolupracujú so Smerom, nie všetci poslanci vždy hlasujú spoločne s opozíciou
  • SDKÚ, KDH, Most-Híd vytvorili Ľudovú platformu
  • Procházkov projekt Alfa – chce vytvoriť súdržnejšiu alternatívu, ako dnes tvorí fragmentovaná pravica
  • Projekt Tvoríme Slovensko poslancov SDKÚ Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého – hovoria, že ide o politicky a nie stranícky projekt budúcej podoby Slovenska
  • Nová politická strana Nová väčšina Daniela Lipšica – Slovensko podľa strany treba postaviť odznova

(vv, su)

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Generáli bez vojska.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba