Gašparovič: Spolupráca s Maďarskom sa zlepšila

Hoci stále existujú viaceré otvorené otázky, na ktoré majú Maďarsko i Slovensko rozdielny názor, spolupráca medzi oboma krajinami sa v posledných rokoch zlepšila. Zhodli sa na tom maďarský a slovenský prezident János Áder a Ivan Gašparovič, ktorý je na oficiálnej návšteve u nášho južného suseda.

19.02.2013 13:24
PREZIDENT: Stretnutie s maïarským prezidentom Foto: ,
Prezident SR Ivan Gašparovič a maďarský prezident János Áder pred spoločným rokovaním v Budapešti.
debata (11)

Slovenský prezident absolvoval v utorok návštevu Budapešti po deviatich rokoch. Hlavy štátov sa dohodli, že budú iniciovať vytvorenie jedného zoznamu spoločných sporných otázok, ktoré budú riešiť expertné skupiny.

„Vyriešenie týchto sporných otázok je o to viac dôležité, pretože v ostatných troch rokoch medzi našimi krajinami bola spolupráca oveľa úspešnejšia. Náš obchodný obrat aj napriek kríze sa v posledných rokoch výrazne zvyšoval. Susedné Slovensko je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Maďarska,“ vyhlásil Áder.

„Veľmi rád chcem potvrdiť slová pána prezidenta, že za posledné obdobie naše vzťahy začínajú byť intenzívnejšie, nielen stretávaním sa, ale aj riešením problémov. Šesť miliárd obchodného obratu znamená dobrú spoluprácu, ale prečo by nemohla byť ešte lepšia?“ pridal sa aj Gašparovič.

Iný pohľad majú podľa Gašparoviča obe krajiny na otázku jazykového zákona či dvojakého občianstva. Obaja prezidenti sa však zhodli na tom, že je potrebné poskytovať menšinám dôkladnú ochranu. Gašparovič v súvislosti s tým podotkol, že dejiny najmä strednej Európy sú veľmi komplikované.

„Myslíme si, že je obzvlášť nebezpečné ich zneužívanie na populistické ciele. História patrí historikom,“ dodal. Je podľa neho veľmi dôležité, aby sa nielen politici, ale aj ľudia z oboch krajín naďalej spoznávali a vytvárali medzi sebou čo najužšie kontakty. „Od severu Slovenska až po juh Maďarska,“ podotkol prezident Gašparovič.

Maďarský prezident okrem iného poďakoval Gašparovičovi za pomoc Slovenska pri rekonštrukcii kaštieľa v Dolnej Strehovej, kde sa nachádza aj hrobka spisovateľa Imre Mádacha. „Na základe oduševnenia z tohto projektu sme sa dohodli, aby sme spoločne podporili aj druhý projekt,“ konštatoval Áder. Obe krajiny sa pokúsia dať dohromady dostatok peňazí na rekonštrukciu rodného domu sedmohradského veľmoža a vodcu protihabsburgov­ského povstania Františka II. Rákociho. V roku 2016 uplynie 340 rokov od jeho narodenia. „Je našou snahou, aby sa tento rodný dom dokončil do tohto výročia,“ doplnil Áder.

Gašparovič maďarského prezidenta pozval na návštevu Slovenka. Dúfa, že príde čo najskôr. „Som presvedčený, že okrem oficiálnej návštevy sa budeme stretávať aj na priateľských stretnutiach, pri ktorých sa dá vyriešiť omnoho viac problémov ako pri nejakých formálnych stretnutiach,“ uzavrel Gašparovič.

Slovenský prezident má na programe ešte stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Počas návštevy sa stretne i s predstaviteľmi krajanskej komunity v Maďarsku. Sprevádza ho šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý sa stretne so svojím rezortným kolegom Jánosom Martonyim.

11 debata chyba