Výstavba mosta pri Kurimanoch sa posunie o 6 až 8 mesiacov

Výstavba úseku diaľnice D1 pri Levoči, ktorého súčasťou je aj most pri Kurimanoch, sa predĺži o šesť až osem mesiacov. Na moste, ktorý sa zrútil 2. novembra minulého roka a vyžiadal si život štyroch ľudí, ešte stále prebieha vyšetrovanie.

19.02.2013 14:49
Kurimany Foto:
Tragédia pri Kurimanoch si 2. novembra vyžiadala štyri ľudské životy.
debata

„Preto nie je možné jednoznačne určiť zdržanie, ktoré stavba bude mať. Ale môžem povedať, že to bude určite šesť až osem mesiacov,“ uviedla na dnešnom stretnutí s novinármi investičná riaditeľka Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Viktória Chomová.

Úsek diaľnice z Jánoviec po Jablonov sa tak pre vodičov neotvorí skôr ako v druhej polovici budúceho roka. Po tragédii na moste pri Kurimanoch sa zastavili stavebné práce na celom diaľničnom úseku. Tie sa s výnimkou samotného mosta obnovili 6. decembra 2012. O tom, kedy sa spustia práce na moste, rozhodne až vyšetrovateľ.

Nešťastie však primälo diaľničiarov k opatreniam na poistenie bezpečnosti na stavbách. „Nerada by som povedala, že tam predtým nebol dostatočný dohľad, práve naopak, ale takáto udalosť vždy so sebou prináša opätovné prehodnotenie opatrení, ktoré sú spojené s výstavbou diaľnic a rýchlostných ciest,“ doplnila.

Asi najzásadnejším opatrením je podľa nej to, že na všetky dočasné konštrukcie, ktoré sú potrebné na výstavbu rôznych cestných objektov, bude musieť stavebná firma predkladať nezávislé posúdenie. „Ide hlavne o konštrukcie, ktoré stratou svojej stability môžu ohroziť zdravie alebo majetok. To je z tohto pohľadu najzásadnejšie opatrenie okrem všetkých ostatných, ktoré boli prijaté,“ uviedla Chomová.

debata chyba