Škripek chce zákonom vykázať z rokovacej sály opitých poslancov

Poslanci, ktorí prídu na rokovanie parlamentnej schôdze pod vplyvom alkoholu, by mali byť podľa poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka vykázaní z rokovacej sály. Za takýto deň by navyše nemali dostať plat. Škripek hovorí, že ho vždy pohoršovalo, keď videl, že poslanci, ktorí hlasovaním rozhodujú o osudoch ľudí, mohli byť v práci opití.

21.02.2013 11:17 , aktualizované: 11:59
Branislav Škripek Foto: ,
Poslanec za OĽaNO Branislav Škripek
debata (38)

„V každej inej práci hrozí zamestnancovi za požitie alkoholu výpoveď. Takéto správanie poslanca je nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov. Každý pracujúci človek je povinný podrobiť sa vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo inej návykovej látky, ak je podozrivý, že sa nachádza pod ich vplyvom a mohol by v takom stave podávať znížený pracovný výkon a spôsobiť škodu,“ povedal na dnešnom brífingu opozičný poslanec.

Zmenu chce presadiť zmenou rokovacieho poriadku. Podľa tejto novely by sa poslanec, ktorý je viditeľne pod vplyvom alkoholu, mal podrobiť na podnet niektorého z poslaneckých klubov dychovej skúške. V prípade pozitívneho výsledku, ale tiež, ak sa poslanec odmietne skúške podrobiť, sa jeho vykázanie zo sály bude považovať za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni.

Škripek priznal, že podnetom pre tento návrh bol pre neho poslanec Smeru Ján Senko, ktorý si pred svojím vystúpením v sále koncom minulého roka údajne dal za pohárik, ale aj bývalý líder národniarov Ján Slota.

Matovič chce skoncovať s „dinosaurmi“ v parlamente

Pohľad medzi poslancov v rokovacej sále lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi pripomína Jurský park. Novelou zákona o voľbách do Národnej rady SR chce preto zaviesť zásadu jedenkrát a dosť pre neaktívnych poslancov. Na základe tohto návrhu by poslanci mohli byť na prvých miestach kandidátok len raz. Od druhého volebného obdobia by ich politické strany museli radiť na koniec kandidačných listín v abecednom poradí.

„Za tie tri roky v politike som mal veľakrát pocit v parlamente, ako by som bol v Jurskom parku. Kopa dinosaurov, ktorí tam 20 rokov sedia, nič za 20 rokov pre ľudí neurobili a 20 rokov majú mandát, veľmi dobre platené miesto a prežívajú s cieľom, aby sa dožili skorého odchodu do dôchodku, za dobrú plácu za žiadnu prácu chcú naďalej vykonávať mandát poslanca,“ vyhlásil na dnešnom brífingu Matovič. V období, v ktorom je na Slovensku takmer pol milióna nezamestnaných, nie je podľa neho dobré, aby sa ľudia „zašívali“ v parlamente.

Umiestnenie poslancov na posledné miesta na kandidátkach by podľa Matoviča umožnilo ľuďom posúdiť, či sú s prácou daného poslanca za posledné volebné obdobie spokojní. „Keď sú spokojní, prekrúžkujú ho, a keď nie, ide z kola von. Je to veľmi jednoduchá zbraň proti neaktívnym poslancom, dinosaurom v politike,“ zdôvodnil líder obyčajných. V politike by tak podľa neho dostali väčšiu šancu nové tváre.

Predseda hnutia hovorí, že sa o podporu návrhu bude uchádzať u všetkých politických strán. „Ak by aj návrh neprešiel, všetci poslanci z nášho hnutia budú kandidovať z konca kandidátky, aby sme zložili takýmto spôsobom účet našim voličom,“ dodal.

38 debata chyba