Harabin: Žitňanská by mala zaplatiť škody, spôsobila justičný škandál

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podal na Ústavný súd návrh na obnovu konania v prípade jeho disciplinárneho stíhania, ktoré iniciovala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za nevpustenie kontroly ministerstva financií na pôdu Najvyššieho súdu. Harabin tak urobil na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktoré nadobudlo právoplatnosť 20. februára 2013.

21.02.2013 12:29
Štefan Harabin Foto: ,
Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (138)

„Opätovne vyzývam političku Luciu Žitňanskú, aby zaplatila všetky škody, pretože nesie konkrétnu zodpovednosť za tento medzinárodný justičný škandál,“ vyhlásil Harabin. Podľa informácií z Kancelárie predsedu Najvyššieho súdu v Harabinovej kauze rozhodovali siedmi sudcovia Európskeho súdu pre ľudské práva a hlasovanie o prípade skončilo 7:0 v jeho prospech. Hlavné posolstvo rozhodnutia pre Slovenskú republiku je, že princíp funkčnosti pléna Ústavného súdu nemôže prevýšiť právo každého občana na nestranný a nezávislý súd. O disciplinárnom návrhu v pléne Ústavného súdu totiž rozhodovali aj sudcovia, ktorí boli z rozhodovania v iných Harabinových prípadoch vylúčení.

Harabina potrestal Ústavný súd 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok za to, že nevpustil kontrolu z ministerstva financií na Najvyšší súd. Preto sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva, lebo podľa neho bolo porušené jeho právo na nestranný súd. To Európsky súd 20. novembra 2012 uznal a odporučil, aby Ústavný súd o vine Harabina rozhodol znovu. Harabinovu požiadavku o náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur a ušlého príjmu vo výške 50-tisíc eur ESĽP zamietol, priznal mu náhradu iba tritisíc eur. Exministerka Žitňanská podala voči Harabinovi spolu štyri návrhy na disciplinárne potrestanie.

138 debata chyba