Beblavý: Pri voľbe generálneho prokurátora som nebol pod nátlakom

Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý nebol pri voľbe generálneho prokurátora pod nátlakom. Vyhlásil to v diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť v reakcii na medializované výpovede bývalých poslancov.

24.02.2013 14:20
Miroslav Beblavý Foto:
Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý
debata (36)

„My sme robili pri Generálnej prokuratúre (GP) to, čo sa robí v každom klube pri každom rozhodnutí. To znamená, že sme sa zišli a vypočuli si kandidátov,“ povedal. „Nič, čo by som mohol považovať za nátlak, na mňa nikdy nebolo vyvíjané,“ dodal.

Na otázku, ako si vysvetľuje výpovede z GP, ktoré unikli do médií, odpovedal, že ich nepovažuje za relevantné. „Sú to páni, ktorých morálny profil pre mňa nie je úplne zárukou toho, že je to presne tak, ako hovoria,“ vyhlásil s tým, že druhým problémom je autentickosť samotných medializovaných výpovedí. „Je to kus papiera,“ poznamenal. Dodal, že aj keby boli pravdivé, on v nich nátlak nenašiel. „Bola politická dohoda na Čentéšovi, proti Trnkovi,“ povedal Beblavý s tým, že o dohodách na označovaní lístkov nič nevie.

„To, o čo tu ide, sa netýka voľby pána Čentéša, ale sa týka jedného hlasovania o pánovi Trnkovi, to znamená, že bez ohľadu na to, čo sa tam dialo, nemá to nijaký vplyv na platnosť zvolenia pána Čentéša,“ povedal Beblavý na margo sporu, či mal prezident vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Minister práce Ján Richter (Smer) reagoval, že Dobroslav Trnka bol zvolený širokou parlamentou väčšinou. „Toto bolo naším cieľom aj pri hľadaní nového generálneho prokurátora, boli sme vtedy v opozícii,“ povedal. Bývalá koalícia však mala podľa neho problémy jednotne hlasovať. Beblavý, ako politik, ktorý stavia svoju agendu na transparentnosti, by podľa neho mal viac uvažovať aj o tom, či bola vtedajšia tajná voľba generálneho prokurátora v poriadku.

Bývalý poslanec MostaHíd Igor Sidor vyhlásil, že pri voľbe generálneho prokurátora v máji 2011 nemohol hlasovať tak, ako chcel. Uviedol to vo výpovedi pred prokurátorom vlani v októbri. Trvá na tom aj v súčasnosti a možnosť, že vypovedal pod nátlakom, vylučuje. Informoval o tom 21. februára denník SME.

Sidor vo svojej výpovedi tvrdí, že strany vtedajšej vládnej koalície poslancom nariadili, ako majú hlasovať, čím mohla byť porušená tajnosť voľby. Prokuratúra to vyšetruje ako podozrenie z trestného činu sabotáže. Časti výpovedí Sidora, exposlanca KDH Andreja Ďurkovského a Vladimíra Matejičku zo Smeru, ktorý bol pri voľbe skrutátorom, niekto v stredu (20.2.) anonymne zverejnil na internete. Generálna prokuratúra sa od zverejnených dokumentov dištancovala, Sidor aj Matejička ich pravosť podľa denníka potvrdili.

36 debata chyba