V Pezinku sa strieľalo, mŕtvi sú dvaja ľudia

Prípadov, keď je pri vražde použitá zbraň, nebezpečne rýchlo pribúda. Najnovšie si streľba v Pezinku, ktorej motívom mohla byť žiarlivosť, vyžiadala dva životy.

25.02.2013 09:26 , aktualizované: 26.02.2013 09:24
pezinok, vrazda, strelba, policia, zlocin Foto: ,
Pezinská streľba si vyžiadala dve obete.
debata (1)

Len pred necelými dvomi týždňami vo Veľkej Lehote pre spory o pozemok zastrelil bývalý policajt manželský pár. Podľa sociológa za agresiou tohto druhu stojí frustrácia a stres. Na Slovensku dnes legálne vlastní zbraň 163-tisíc ľudí a toto číslo nie je konečné, pretože dostať sa k zbrani protizákonne nie je komplikované.

Päťdesiatnik z okresu Senica na ulici v Pezinku zaútočil včera ráno na 46-ročnú ženu, ktorá sa zrejme chystala do práce. Po tom, čo ju zo vzdialenosti asi piatich metrov zasiahol do hrudníka, obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu. Obyvatelia priľahlých ulíc, ktorí začuli výstrely, privolali pomoc. Ani takmer polhodinové oživovanie ženy, ktorá pracovala v pezinskej nemocnici ako zdravotná sestra, nepomohlo. Vyšetrovatelia a súdni znalci zisťujú, čo bolo motívom a či strelec vraždu plánoval, alebo konal v afekte.

„Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy. Všetky okolnosti spáchaného skutku sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedla policajná hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková s tým, že k zastaveniu stíhania dôjde, až keď sa preukáže, že vinníkom bol mŕtvy muž. Miestni obyvatelia zostali z tragédie v šoku, po nebohej podľa susedy zostala dcéra.

„Nemôžem na ich rodinu povedať nič zlé. Viem len, že bola už dlhší čas rozvedená a sama vychovávala dcéru,“ hovorí. Podľa Pezinčanov mohol byť páchateľom práve bývalý manžel, ktorý žiarlil na súčasného druha nebohej.

K útoku zbraňou došlo nedávno aj vo Veľkej Lehote. Bývalý policajt sa minulý týždeň priznal, že pre nezhody o vlastníctvo príjazdovej cesty k svojej chalupe zastrelil susedov, manželský pár na dôchodku. Tento prípad, ale aj streľby podnikateľa zo Zvolena či mestského policajta Juhásza označuje sociológ Stanislav Buchta za ukazovatele nebezpečného trendu. „Tieto udalosti naznačujú, že prípady agresie tohto druhu sa výrazne zrýchľujú. Videl by som niekoľko príznakov, ktoré k tomu vedú. Ide jednak o hromadenie frustrácie a stresov, ktoré prežívame, ale aj strach z existenciálnych problémov,“ domnieva sa.

Za poslednými prípadmi vidí sociológ kombináciu nahromadenej frustrácie či stresu so žiarlivosťou alebo s iným prvkom. „Ide jednoznačne o úbytok racionality a skratové situácie, ktoré sú vyhrotené a nesúvisia s bežným racionálnym uvažovaním a zvážením situácie. Keď sa takéto emócie nahromadia, môžu byť na istý čas nekontrolovateľné,“ pokračuje sociológ.

Polícia včera nevedela povedať, či strelec držal zbraň legálne. Ak mal na ňu povolenie, musel podľa zákona prejsť psychotestmi, ktoré mali sklony k agresivite odhaliť. Na Slovensku je v súčasnosti 163-tisíc držiteľov zbrojného preukazu, ktorí spolu vlastnia vyše 275-tisíc zbraní. Zástupcovia združenia vlastníkov zbraní však tvrdia, že problém nie je na strane majiteľov. „Držiteľ zbrojného preukazu je zákonmi viazaný k obrovskej disciplíne,“ tvrdí Daniel Tureček zo združenia vlastníkov zbraní Legis Telum. Problém podľa neho môžu predstavovať skôr držitelia nelegálnych zbraní, ktoré sa dnes na čiernom trhu dajú zohnať pomerne ľahko.

Tureček dodáva, že počet majiteľov zbraní nie je vysoký. „Nikto neuvádza, že 82-tisíc z tohto počtu (držiteľov preukazu, pozn. red.) sú poľovníci, ktorí svoje zbrane používajú na výkon poľovného práva, neuvádza sa, koľko z tohto počtu je športovcov či zberateľov. Ak by sa tieto čísla zreálnili, prestali by byť také senzačné,“ povedal Tureček. Upozornil, že do štatistík sa zaraďujú aj plynové zbrane, ktoré sú nesmrtiace.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba