Situácia v obciach postihnutých povodňami je stabilizovaná

Povodňová situácia v Plášťovciach v okrese Levice sa v utorok výrazne zlepšila. Kým v pondelok tam platil tretí stupeň povodňovej aktivity, v utorok už hladina Litavy dosahuje výšku prvého stupňa. O 10.00 bola na úrovni 165 centimetrov, pričom v pondelok ráno ešte dosahovala 246 centimetrov.

26.02.2013 07:24 , aktualizované: 14:27
nove zamky Foto: ,
Rieka Nitra pri Nových Zámkoch prekročila druhý povodňový stupeň.
debata (1)

V Plášťovciach klesla hladina Litavy aj Krupinice

„O 9.00 sme odvolali mimoriadnu situáciu,“ informovala starostka Plášťoviec Anikó Helység. Zníženie zaznamenali aj na toku Krupinica v obci, kde voda klesla zhruba o 50 centimetrov. „Opatrenia už pravdepodobne nebudú potrebné, podľa predpovede nemá pršať a teda nepredpokladáme zhoršenie situácie,“ zhodnotila starostka.

Druhý stupeň povodňovej aktivity pretrváva na Ipli vo Vyškovciach nad Ipľom. O 10.00 tam hladina rieky dosiahla 531 centimetrov, čo znamená, že hladina je v porovnaní s predošlým meraním ustálená. Susedná obec Ipeľský Sokolec zápasí s problémami, ktoré vznikli zatopením studní. Ľudia tam zostali bez pitnej vody. Podľa starostu Arnolda Ozsvalda nepriaznivá situácia zrejme pretrvá minimálne do piatka.

„Od pondelka večera do utorka rána 7.00 ešte stúpli hladiny Ipľa, ktorý tečie vedľa dediny, aj potoka, ktorý ide cez dedinu, takže spodné vody sú ešte vysoko. Vodu stále čerpáme,“ povedal Ozsvald. Vrecia s pieskom zatiaľ v obci nemuseli použiť, pripravujú sa ale aj na takýto možný scenár. „Keď hladina stúpne ešte o päť – desať centimetrov, budeme ich musieť objednať,“ povedal starosta.

Situácia na Žitave sa stabilizovala

Povodňová situácia vo Vieske nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce sa stabilizovala. V pondelok tu vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity, od utorka 6.00 už platí prvý stupeň. Výška hladiny Žitavy o 9.00 dosiahla 272 centimetrov. „Škody nám vznikli na poľnohospodárskych plodinách na poli a voda presakuje do pivničných priestorov domov. Vrecia s pieskom sme použiť nemuseli, bola to taká miernejšia povodeň,“ povedal starosta Štefan Mladý.

Hasiči v Nitrianskom kraji nemuseli v súvislosti s povodňami zasahovať celú noc ani dnes ráno. „Neboli sme požiadaní o pomoc, starostovia si zatiaľ situáciu riešili vo vlastnej réžii. Ak nebude pršať, tak by to korytá riek mali zvládať,“ zhodnotil krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky.

V Jablonici stále odčerpávajú vodu

V obci Jablonica ešte stále hasiči pomáhajú ľuďom odčerpávať vodu z pivníc, dočisťujú chodníky a spriechodňujú ďalšie cesty. Hlavná cesta je už prejazdná. „Odstraňujeme následky, ľudia mali zatopené záhrady a dvory. Pod vodou boli aj verejné priestranstvá. Dúfam, že už nebude pršať, a že situácia sa upokojí,“ naznačila starostka Alena Hazuchová.

Na Záhorí v utorok stúpala ešte rieka Morava a podľa hydrológov z Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu môže dnes a zajtra ešte mierne stúpať, no povodňový stupeň neočakávajú. Na južnom Slovensku výrazne stúpli hladiny riek Ipeľ a Nitra. Vo Vyškovciach nad Ipľom hrozilo, že budú musieť uzatvárať jedinú prístupovú cestu. Pred dvomi rokmi ju pri povodni zatvorili a ľudia mali problém dostať sa do práce, deti do školy.

„Chýba nejakých 10 až 20 centimetrov. Začalo to pomaly klesať, každú hodinu o jeden centimeter. Tak uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ naznačil starosta Jozef Gyurkovics. Rieka Nitra pri Nových Zámkoch prekročila druhý povodňový stupeň, zaliala chodníky a cesty v tesnej blízkosti toku. K rieke sa chodilo pozerať množstvo zvedavcov a medzi nimi aj niekoľko rybárov, ktorí mali z takéhoto vývoja radosť. „Keď stúpne voda, znamená to, že od Váhu sa sem dostane viac rýb,“ prezradil rybár František Javor.

V Myjave spomínajú na povodne v minulosti, chvália polder

Obyvatelia Myjavy si dobre pamätajú rozsiahle záplavy, ktoré ničili ich mesto v rokoch 2006, 2009 a 2010. Postihnutá bola najmä miestna časť Turá Lúka. Teraz s obavami sledujú hladinu vody v riečke Myjava a jej prítokoch, zatiaľ im však povodeň nehrozí. Veľmi im pomohol suchý polder, ktorý tu vybudovali na ochranu pred opakujúcimi sa záplavami.

„Zvýšili sa hladiny tokov, ale nič vážne sa nedeje. Ak to bude ďalej takto pokračovať a neprídu prudké dažde, predpokladám, že sa nič ani nestane. Niekde vyrazila kanalizácie cez poklop, ale to sú drobnosti, ktoré neohrozujú ľudí. Dva roky tu máme vybudovaný suchý polder, a ten nám poskytuje obrovskú službu. Trúfam si povedať, že keby tu nebol, tak teraz je na Turej Lúke po kolená vody,“ zdôraznil Pavel Halabrín, primátor Myjavy.

V Lehote pod Vtáčnikom už neplatí 2. stupeň povodňovej aktivity

Vzhľadom na pokles hladiny vo vodnej nádrži Suchý polder v obci Lehota pod Vtáčnikom (okres Prievidza) starosta obce Ján Cipov odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity pre územie časti obce na vodnom toku Suchý potok a prítokoch z katastra obce Podhradie. Informoval o tom prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel.

„Počas tejto noci teploty poklesli na hodnotu okolo nula stupňov Celzia, čo znamená, že poklesli aj prítoky a menej sa topil sneh. Voda preto momentálne plynulo preteká aj tam, kde sa predtým vylievala,“ informoval Mendel.

Ako doplnil Mendel, ďalší vývoj bude záležať na počasí, pretože meteorológovia hlásia teploty okolo desiatich stupňov Celzia. „Naďalej sledujeme situáciu. Uvidíme, ako sa bude nádrž počas obeda správať, či tam nebudú ďalšie veľké prítoky vody,“ uzavrel.

Druhý stupeň povodňovej aktivity platil v časti obce Lehota pod Vtáčnikom od 24. februára od 15.00. Dôvodom výrazného vzostupu hladiny nádrže Suchý polder boli vyššie teploty, pre ktoré sa začal topiť okolitý sneh. Obecní a dobrovoľní hasiči vodu prečerpávali, obec mala v prípade potreby pripravených aj viac ako 180 vriec s pieskom.

Nepriaznivá hydrologická situácia sa začala vyvíjať v piatok. V sobotu pri kladných celodenných teplotách do päť stupňov Celzia a daždi s úhrnom v priemere 20 milimetrov na západnom a na juhu stredného Slovenska začala hladina v tokoch postupne stúpať.

"Nedeľňajší dážď s úhrnom osem až 15 milimetrov opäť na západnom Slovensku a juhu stredného Slovenska znamenal ďalšie vzostupy hladín riek,“ uviedla hydrologička SHMÚ Danica Lešková.

1 debata chyba