Podozrivá zásielka spôsobila rozruch na Úrade vlády SR

Polícia v stredu krátko po 8.30 h prijala oznámenie od policajtov z Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, že do podateľne Úradu vlády SR na Námestí slobody doručili podozrivú obálku s obsahom bieleho prášku.

27.02.2013 10:07
úrad vlády Foto: ,
Budova Úradu vlády SR.
debata (1)

Na miesto nálezu prišli okrem príslušníkov PZ aj hasiči, ktorí nález odborným spôsobom zaistili do špeciálneho kontajnera a následne ho prevezú na rozbor do Ústavu verejného zdravotníctva.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Tatiany Kurucovej s látkou prišla do kontaktu jedna pracovníčka podateľne, ktorá obálku otvorila. V inkriminovanom čase sa v podateľni nenachádzali žiadne ďalšie osoby. Miesto v súčasnosti zabezpečila polícia. Vyšetrovateľ PZ po rozbore podozrivej látky rozhodne, či bude konať vo veci šírenia poplašnej správy, alebo všeobecného ohrozenia.

Výberový prehľad niektorých prípadov týkajúcich sa zásielok s bielym práškom v rokoch 2012 a 2013.

  • 9. januára 2013 – Expertízne skúmanie bieleho prášku v obálke, ktorú neznámy odosielateľ adresoval martinskému primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi, potvrdilo, že to nebola nebezpečná látka. Obálku našli v podateľni martinskej radnice približne o 12. h. Prášok sa z nej začal sypať pri triedení poštových zásielok. Privolaní špecialisti podozrivú obálku i rozsypaný prášok zaistili a odviezli na odborný rozbor. Dve pracovníčky mestského úradu, ktoré prišli do kontaktu s podozrivou zásielkou, izolovali v nemocnici.
  • 7. januára 2013 – Nález podozrivého bieleho prášku si vyžiadal uzavretie prevádzky pošty na Južnej triede v Košiciach. Na mieste zasahovali hasiči, ktorých privolali o 13.39 h. Zabezpečili podozrivú látku, umiestnili do obalu a odniesli na expertízu. Osoby, ktoré boli v styku s práškom, previezli na vyšetrenie.
  • 12. novembra 2012 – Rozsypaný biely prášok na medziposchodí vyľakal dopoludnia obyvateľku jedného panelového domu v Nitre. Žena, ktorá si nebola istá, o aký prášok ide, privolala pre istotu políciu. Zaistený prášok previezli do Kontrolného chemického laboratória v Nitre. Z výsledkov meraní rádioaktivity vyplynulo, že nález je bez radiačnej kontaminácie.
  • 2. novembra 2012 – Na Lazaretskej ulici v Bratislave našli krátko pred 9.00 h rozsypaný neznámy biely prášok. Na miesto boli vyslaní hasiči a policajti. Rozbor látky nepreukázal prítomnosť Bacillus anthracis. Presné zloženie látky bude známe až po doručení výsledkov podrobnej analýzy.
  • 18. októbra 2012 – Vodič mestskej hromadnej dopravy (MHD) našiel krátko predpoludním v bratislavskom Ružinove v autobuse číslo 87 igelitové vrecko s bielou kryštalickou látkou. Na miesto tak bola privolaná polícia a príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí vyniesli v špeciálnych oblekoch igelitové vrecko z autobusu von.
  • 15. októbra 2012 – Podozrivý biely prášok rozsypaný na rohožke pred dverami bytu na košickom sídlisku KVP si vyžiadal zásah hasičov. Ženu, ktorá býva v byte na Čordákovej ulici a prišla do kontaktu s práškom, previezli na karanténne vyšetrenie na infekčné oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Prášok bol pred dverami bytu rozsypaný už 14. októbra okolo 23.00 h, žena však nahlásila udalosť až nasledujúci deň o približne 7.00 h. Prášok odborníci vyšetria na prítomnosť pôvodcu antraxu – Bacillus anthracis.
  • 11. októbra 2012 Biela obálka s neznámym bielym práškom prišla na adresu mestského dopravného podniku v Žiline. Na miesto boli ihneď vyslaní príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Žiliny, ktorí prášok zaistili. Následne zaistená látka putovala na expertízu. Vykonaná expertíza predbežne nepotvrdila prítomnosť pôvodcu antraxu.
  • 11. októbra 2012 Bratislavský magistrát pred 9.30 h zatvorili. V jednej z obálok v podateľni totiž našli pracovníci neznámy biely prášok. Do kontaktu s bielym práškom prišli šiesti pracovníci podateľne, ktorí boli podrobení vyšetreniam. Antrax ani inú nebezpečnú látku na bratislavskom magistráte nenašli.
  • 29. septembra 2012 – Biely prášok, ktorý sa ráno začal sypať z kontajnera na prevoz balíkov a listových zásielok na zvolenskej pošte pri železničnej stanici, bol zaslaný na expertízu. To, že sa prášok sype z kontajnera, si všimol o 7.30 h pracovník pošty. Na miesto vzápätí prišli hasiči, záchranári a polícia. K zraneniu osôb nedošlo.
  • 2. septembra 2012 – Polícia večer prijala oznámenie, že po prílete pravidelnej linky z Bristolu sa v batožinovom priestore lietadla typu Boeing 737 našiel biely prášok nezisteného zloženia. Vzniklo podozrenie, že ide o látku, ktorá môže mať nebezpečné účinky na ľudské zdravie. Podozrivý materiál bol okamžite zaistený pre účely expertízneho skúmania. Inšpekcia zistila pochybenie hasičov pri zásahu na bratislavskom letisku. Keď ich totiž letisko informovalo o neznámej bielej látke, neposlali na miesto svojich ľudí. Hasiči tvrdia, že nepochybili, pretože ich o prítomnosť na letisku nikto nežiadal, to sa stalo až pol hodinu po prvom telefonáte. Ten sa mal navyše odohrať až hodinu po tom, ako neznámu látku pri vykladaní batožiny našli.
  • 3. mája 2012 Balónik s rozsypaným bielym práškom našli podvečer na zastávke autobusovej stanice v Trnave. Na miesto udalosti boli vyslaní hasiči s technikou, zásah sa pre neznámu látku realizoval s maximálnym stupňom ochrany. Balónik a prášok uzatvorili v špeciálnej nádobe, pričom s látkou do kontaktu žiadne osoby neprišli. Ľudia, ktorí sa nachádzali v okruhu do päť metrov, boli oboznámení s možnými rizikami.
  • 26. apríla 2012 – Obvodný úrad v Pezinku dostal kartónovú obálku s látkou, ktorá pripomínala antrax (biely prášok). Následná analýza ukázala, že táto látka sa v obálke nenachádzala. Zásielku poslal Obvodnému úradu v Pezinku neznámy páchateľ. Na miesto sa následne dostavili aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru, ktorí obálku zaistili, vzorku odovzdali pracovníkom Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Pracovníci ÚVZ podrobili odobranú vzorku analýze a zistili, že Bacillius antracis, čiže tzv. antrax sa v zásielke nenachádzal.
1 debata chyba