Mestá sa do opráv štadiónov nehrnú

Obnova 21 štadiónov, na ktoré chce vláda každoročne vyčleniť 4,5 milióna eur, závisí aj od samospráv.

01.03.2013 13:00
futbal, ME 2012, Slovensko - Arménsko Foto: ,
Prvé peniaze na modernizáciu štadiónov pôjdu okrem Trnavy ešte do Žiliny, kde hráva svoje domáce zápasy aj slovenská futbalová reprezentácia (momentka je z kvalifikačného súboja ME 2012 proti Arménsku).
debata (11)

Tie by mali na rekonštrukcie prispieť z vlastného. Mestá síce zámer vlády vítajú, peniaze na moderné štadióny zatiaľ nesľubujú.

Spolu s futbalovými klubmi majú samosprávy financovať 40 percent nákladov obnovy daného štadióna. Peniaze majú nájsť najmä na vyhrievanie trávnika, vybudovanie turniketového systému, ktorý má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti, zlepšenie sociálnych zariadení, sektora hostí a zázemia štadióna. Štát má financovať hlavne dobudovanie tribún so zastrešením.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč upozorňuje, že rozhodnutie o stavbe bude závisieť aj od mestských zastupiteľstiev. „Vláda urobila ústretové kroky na zvýšenie kvality štadiónov a bude závisieť od konkrétneho mesta, či sa do projektu zapojí. Každú investíciu schvaľujú zastupiteľstvá. Záleží na nich, či sa rozhodnú do projektu skultúrnenia štadiónov investovať,“ hovorí nitriansky primátor Dvonč. Do plánov na rekonštrukciu je zaradený aj nitriansky štadión pod Zoborom a Dvonč verí, že sa ho podarí zmodernizovať.

Podľa ministerstva školstva mestá by mohli štadióny využívať aj na iné účely, vrátane organizovania športových aktivít či tréningov pre deti a mládež, ale aj na kultúrne a spoločenské podujatia. „Zrekonštruované ligové futbalové štadióny bude Slovenský futbalový zväz využívať na organizáciu zápasov reprezentačných družstiev vo všetkých vekových kategóriách,“ uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Prvá bude rekonštruovať Trnava

Už o niekoľko dní by sa mohla rozbehnúť rekonštrukcia štadióna v Trnave. Zainvestuje doň FC Spartak Trnava v spolupráci s mestom, celková výška je približne 77 miliónov eur, v nej sú však okrem štadióna aj kiná, obchody a hotel, pretože pôjde o veľké polyfunkčné centrum. „Dúfame, že sa to v marci naozaj začne. Z našej strany sme urobili všetky kroky preto, aby sa to mohlo realizovať. Tých požadovaných 40 percent sme tam vlastne už vložili v našom majetku. Ešte uvidíme, ako presne budú nastavené podmienky,“ povedal k zámeru vlády podporiť štadióny hovorca mesta Pavol Tomašovič. Mesto poskytlo vyhrievaný trávnik, tribúnu, pozemky. Nitra by tiež chcela patriť k prvým mestám, kde sa bude rekonštruovať futbalový štadión.

Podľa generálneho manažéra FC Nitra Jozefa Petrániho by si vyžadoval komplexnú obnovu. „To znamená tribúny pre divákov, infraštruktúra, sociálne zariadenia, bola by to kompletná rekonštrukcia, možno výstavba úplne nového štadióna, čo by podľa mojich odhadov mohlo stáť do 5 miliónov eur.“ Dodal, že sa pokúsia urobiť maximum, aby klub splnil podmienku a uhradil 10 percent z investície. „Je to nová vec, musíme si sadnúť spolu s mestom, aby sme vedeli, koho máme osloviť.“

Prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak uviedol, že si v priebehu marca zrevidujú všetky doterajšie projekty a návrhy a až potom sa budú vedieť vyjadriť k odhadovanej investícii a k tomu, či dokážu na ňu pozbierať 40 percent. Tiež bol za komplexnú obnovu. "Možno bude potrebné prehodnotiť niektoré výdavkové položky mesta, ktoré by sa použili na tento účel. Môžeme skúsiť úver. Rekonštrukcia by však mala byť komplexná, nemali by to byť len čiastkové úpravy.

Nový štadión chce aj Trenčín

Futbalový klub AS Trenčín je presvedčený, že len združením viacerých zdrojov financovania sa schátralý štadión pod Matúšovým hradom konečne dočká obnovy. „O takomto vyskladaní zdrojov – štát, mesto, súkromný sektor – sme len snívali. Vieme, ako sú na tom verejné financie, ako je na tom Trenčín a ostatné mestá, vieme, že 100-percentné financovanie obnovy štadióna súkromným sektorom nie je reálne,“ vraví Martin Galajda, hovorca futbalového klubu AS.

Najlepšie by podľa neho bolo štadión „kompletne zbúrať a postaviť nanovo“. Niektoré časti sú v havarijnom stave. Nemá ani dosť šatní, klub si preto prenajal časť priestorov v mestskej plavárni. „Začali sme pracovať na projektoch, zatiaľ vieme, že len búranie bude stáť okolo 1,1 milióna eur. Koľko bude stáť samotná výstavba, nevieme ani odhadnúť,“ dodal Galajda.

Trenčianska radnica je k zámeru vlády zatiaľ zdržanlivá. „Táto správa nás teší, ale bez ďalších dohôd a diskusií, napríklad aj s miestnym futbalovým klubom, sa zatiaľ nebudeme bližšie k tejto téme vyjadrovať,“ povedala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

V Prešove je situácia trochu iná. Väčšina ťarchy financovania klubu spočíva na pleciach súkromných majiteľov, určitý podiel má aj mesto. Podľa Ivana Kriššáka, ktorý má na starosti kontakt klubu s médiami, je zatiaľ predčasné hovoriť o prípadných detailoch rekonštrukcie štadióna. Vedenie klubu sa najprv chce oboznámiť s podrobnosťami. Mesto zas upozorňuje, že v klube má len vyše 8,7-percentný podiel. „Mesto víta iniciatívu zrekonštruovať štadión v Prešove, no samo by šlo do spolufinancovania maximálne do výšky svojho podielu v klube,“ uviedla hovorkyňa prešovskej radnice Jana Jurčišinová.

Zámer vlády počíta v druhom pláne aj s klubmi v nižších súťažiach, kam patria aj Levice. Podľa odhadov primátora Štefana Mišáka by im stačil aj nižší rozpočet ako v prípade krajských miest. „Problémom sú najmä šatne. Naším snom je vybudovať ihrisko s umelým trávnikom. Ak by sme dali do štadióna asi 332-tisíc eur, dostali by sme ho do optimálneho stavu.“ Na 40 percent z tejto sumy mesto momentálne nemá, no šetrením by sa podľa Mišáka prostriedky v budúcom roku možno našli. Levice investujú do štadióna a ďalších športovísk v meste každý rok približne 70-tisíc eur.

Štadióny, ktoré sa majú rekonštruovať alebo stavať

  • štadióny spĺňajúce všetky kritériá UEFA – Trnava (vybudovanie športovej časti nového štadióna), Žilina (príspevok na dobudovanie parkovacích plôch)
  • stavba štadióna v Košiciach
  • štadióny krajských miest a bášt futbalu so zastúpením v Corgoň lige: Prešov, Nitra, Banská Bystrica, Trenčín, Dunajská Streda
  • štadióny okresných miest v Corgoň lige: Ružomberok, Zlaté Moravce, Myjava, Senica
  • vybudovanie Národného tréningového centra Slovenského futbalového zväzu v Poprade
  • štadióny II. a III. ligy v okresných mestách – Levice, Prievidza, Dolný Kubín, Topoľčany, Piešťany, Podbrezová, Bardejov
  • štát má cez Slovenský futbalový zväz financovať 60 % nákladov – vybudovanie tribún so zastrešením, v niektorých prípadoch aj vyhrievanie trávnikov
  • samospráva a futbalové kluby majú financovať 40 % nákladov – najmä turniketový systém, sociálne zariadenia, zázemie štadióna, vyhrievanie trávnikov
  • štát poskytne počas 10 rokov celkovo 45 miliónov eur – 4,5 milióna každý rok

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba