Prípad Malinová môže mať medzinárodnú dohru

Hoci sa prípad študentky Hedvigy Malinovej Žákovej stal už pred šiestimi rokmi, jej duševný stav majú preskúmať psychiatri. Žiada to Generálna prokuratúra. Medzinárodný tím psychiatrov, ktorý sa prípadom zaoberal, však neodporúča ďalšie psychiatrické vyšetrenie. Podľa odborníkov by neprinieslo nič nové a Hedvigu Malinovú Žákovú by mohlo retraumatizovať.

03.03.2013 18:08
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová Žáková
debata (352)

Poprední medzinárodní odborníci z oblasti psychiatrie sa stretli cez víkend v Piešťanoch a diskutovali o jej diagnóze a liečbe tesne po incidente, keď ju v Nitre mali napadnúť dvaja útočníci preto, že hovorila po maďarsky.

Odborníci sa zhodli, že diagnóza psychiatrická aj psychologická, ktorú v tom čase vykonali psychiater Jozef Hašto a klinická psychologička Hana Vojtová, boli správne a korektné.

Podľa psychiatra Petra Breiera, bývalého šéfa psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorý už dlhšie pôsobí vo Veľkej Británii, psychiatri mali k dispozícii celú zdravotnú dokumentáciu Malinovej aj výpovede ďalších lekárov, ktorí študentku vtedy vyšetrovali.

„Odborníci sa zhodli, že diagnóza aj liečba boli správne a korektné. Ďalšie vyšetrenie súdnymi znalcami z oblasti psychiatrie nemôže k tomuto prípadu priniesť nič nové,“ vyhlásil Breier. Odborníci z Česka, Nemecka, Rakúska a Maďarska sa zhodli, že nútené vyšetrovanie Malinovej na psychiatri by znamenalo pokračovanie v už začatom zneužívaní psychiatrie. „To sa v tomto prípade už stalo,“ uviedol Breier.

Psychiatri Peter Breier, László Haraszti, Peter Hunčík, Peter Korcsog, Timothy Lambert, Ján Praško, Brigitta Lueger-Schuster, Petr Smolík, László Tringer, Maja Turcan, János Vizi, Petr Zvolsky, psychoterapeutka Helga Matthess a klinický psychológ Peter Tavel prijali vyhlásenie, ktoré pošlú Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a etickej komisii Svetovej zdravotníckej asociácie. Jeho obsah médiám nechceli prezentovať.

Podľa nich by Malinová nemala byť vystavená tlakom a proti svojej vôli vyšetrovaná súdnymi znalcami z oblasti psychiatrie, ako to určil súd na návrh Generálnej prokuratúry. Odborníci tiež upozornili, že by nemala byť vystavovaná hrozbe, že ju pre nespoluprácu so znalcami dajú vyšetriť do ústavu. Malinová bola už vlani dvakrát u psychiatrov, odmietla však s nimi spolupracovať.

Trestné stíhanie za krivú výpoveď voči Malinovej Žákovej beží naďalej. Lúpežné prepadnutie študentky dvoma mladíkmi polícia bez nájdenia páchateľov uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

352 debata chyba