Lekárka pôjde za smrť Miška za mreže. Poslala ho z pohotovosti domov

Trest odňatia slobody na dva a pol roka nepodmienečne uložil Okresný súd v Trenčíne detskej lekárke, ktorú uznal za vinnú z prečinu usmrtenia.

05.03.2013 15:53
lekárka Zuzana Gajdošová Foto: ,
Lekárka Eva G. za veľkého záujmu médií odchádza z budovy Okresného súdu v Trenčíne.
debata (19)

„Podľa rozsudku okresného súdu obžalovaná Eva G. ako službukonajúca lekárka detskej ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci Nemocnice s poliklinikou Ilava 12.12.2009 o 14­.04 hodine a následne opakovane uvedeného dňa asi o 18.30 hodine pri vyšetrení dieťaťa (štvorročného Michala z Ilavy) nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Predovšetkým nerozšírila vyšetrenia o tzv. zápalové markery a nevyšetrila snímku hrudníka, na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Ako dodal, v dôsledku toho došlo 13. decembra 2009 o 8.30 hodine v mieste bydliska k úmrtiu pacienta. Príčinou jeho smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice.

Okresný súd zaradil obžalovanú na výkon trestu do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň obžalovanej uložil trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na šesť rokov. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaná po vyhlásení rozsudku zahlásila podanie odvolania," uzavrel Tarabus.

19 debata chyba