V spore s lekárom ťahajú pacienti za kratší koniec

Tresty pre lekárov, ktorí zapríčinia poškodenie zdravia alebo až smrť, sú rôzne. V každom prípade pacienti a ich rodiny v spore s lekárom ťahajú zatiaľ za kratší koniec.

06.03.2013 20:00 , aktualizované: 07.03.2013 08:00
lekári, operácia, zdravotníctvo, pacient Foto:
Pri pochybení lekárov sa pacient môže domáhať svojich práv súdnou cestou alebo sa obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou
debata (21)

Niektorí lekári skončili len s pokutou pár sto eur, s podmienkou alebo na určitý čas prišli o licenciu.

Súdne procesy s nimi trvajú niekoľko rokov a stáva sa, že pacienti to často nakoniec vzdajú. Najčerstvejší je prípad, keď Okresný súd v Trenčíne odsúdil lekárku za to, že nesprávnou diagnostikou spôsobila smrť štvrťročného chlapca. Súd lekárku poslal do väzenia na 2,5 roka a zakázal jej na šesť rokov vykonávať lekársku prax. To bol zatiaľ najprísnejší trest, aký súd vymeral lekárovi za pochybenie pri poskytovaní lekárskej starostlivosti. Lekárka sa odvolala, rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Pri pochybení lekárov pacient nemá veľa možností. Svojich práv sa môže domáhať súdnou cestou alebo sa obráti na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aj keď úrad zistí pochybenie, ešte vždy to nie je podľa právnikov záruka, že pacient potom obstojí aj na súde.

Podľa právnika Ondreja Mularčíka neexistuje nejaký konkrétny predpis, ktorý by určoval, ako postupovať pri zanedbaní lekárskej starostlivosti. „Občan môže dať trestné oznámenie na políciu alebo na prokuratúru, tu už je potom vecou hodnotenia orgánov činných v trestnom konaní, či v tom vidia alebo nevidia rozpor so zákonom,“ tvrdí Mularčík. Ak ide o náhrady škody, tak to je podľa neho vec individuálnych žalôb.

Právnik Pavol Erben tvrdí, že poškodený občan sa môže obrátiť na súd, v ktorom sa bude domáhať náhrady spôsobenej škody, ten však zvyčajne trvá príliš dlho. „Z mojej praxe mám dvoch klientov, v prvom prípade sa súdime už osem rokov, v druhom to pacientka po piatich rokoch vzdala,“ dodáva Erben.

Išlo o pacientku s rakovinou, lekár jej nesprávne stanovil diagnózu a rakovinu neodhalil. „Napriek tomu, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uznal pochybenie lekára, súd trval tak dlho, až to pacientka vzdala,“ konštatuje právnik. Zdĺhavé procesy podľa neho odrádzajú pacientov, aby sa domáhali zadosťučinenia na súde.

O tom, koľko lekárov bolo odsúdených za pochybenie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, súdy oddelené štatistiky nevedú, preto dnes nie je jasné, či pochybení lekárov pribúda. Údaje o podnetoch pacientov má Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V minulom roku sa na úrad obrátilo viac než tisíc občanov, z toho bolo takmer 230 sťažností oprávnených. Ľudia sa najviac sťažovali na chirurgické zákroky, gynekologické aj na všeobecných lekárov, v rebríčku nemocníc viedla Univerzitná nemocnica v Bratislave.

„Univerzitná nemocnica v Bratislave je najväčším zdravotníckym zariadením na Slovensku, je koncovou nemocnicou, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť často najvážnejším stavom,“ odôvodnila najväčší počet sťažností Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice. K dnešnému dňu podľa nej evidujú 19 opodstatnených pochybení, v 11 prípadoch išlo o nesprávne vedenú zdravotnú dokumentáciu a vedenie nemocnice to vyriešilo napomenutím a nápravou.

V jednom prípade išlo o pochybenie pri podaní lieku, pochybenie bolo zistené pri podávaní infúzie a náprava bola vykonaná ihneď. V 7 prípadoch šlo o zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, z toho raz o úmrtie pacienta. „Z týchto siedmich prípadov zatiaľ vyústili do správneho konania tri a Univerzitnej nemocnici bola vyrúbená sankcia, nemocnica sa odvolala, prípady pokračujú ďalším šetrením,“ dodáva hovorkyňa.

Pokiaľ sa podľa Valášikovej potvrdí nesprávne poskytovaná zdravotná starostlivosť, Úrad pre dohľad môže uložiť pokutu. V prípade právnickej osoby to môže byť až 9 958 eur, v prípade fyzickej osoby do 3 319 eur. Najvyššie pokuty dostala v minulom roku Fakultná nemocnica v Trnave, pochybenia lekárov ju stáli viac než 140-tisíc eur.

Slovenská lekárska komora na základe súdnych rozhodností odobrala od roku 2010 licencie 8 lekárom. Podľa Daniely Resutíkovej zo Slovenskej lekárskej komory ak lekár nemôže vykonávať prax viac ako štyri roky, musí sa dovzdelať. Dodatočné vzdelávanie trvá päť rokov, lekár ho musí absolvovať pod vedením povereného lekára.

V minulých rokoch bolo zaznamenaných niekoľko úmrtí, pri ktorých bolo dokázané pochybenie lekármi. „V obvode Krajského súdu v Žiline za posledné dva roky len Okresný súd Námestovo eviduje jedno trestné konanie, v ktorom boli právoplatne odsúdení dvaja lekári, obidvom lekárom bol uložený trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 1 rok,“ dodáva hovorkyňa krajského súdu Anna Dudová-Záborská. Minulý rok okresný súd v Nitre priznal rodine odškodné 600-tisíc eur, ktoré jej musí nitrianska nemocnica zaplatiť.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba