Rusíni a Ukrajinci protestujú proti výrokom Fica o menšinách

Predsedníctvo Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky vydalo protestné stanovisko k vystúpeniu predsedu vlády Roberta Fica na medzinárodnej vedeckej konferencii v Martine k 150. výročiu založenia Matice slovenskej.

08.03.2013 13:48
debata

V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že Rusíni-Ukrajinci ako národnostná menšina a ich najväčšia a najreprezenta­tívnejšia organizácia Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky vždy prejavovali plnú lojalitu k štátu, v ktorom žijú a ktorý považujú za svoju vlasť. Plnia si rovnaké povinnosti ako ostatní občania republiky a nenárokujú si nijaké zvláštne výhody oproti ostatným.

Preto s prekvapením vnímajú slová jedného z vrcholným predstaviteľov štátu adresované národnostným menšinám. „Menšiny nenaťahujú ruky a nežobrú, žiadajú len to, čo im podľa zákona patrí a k čomu sa Slovensko zaviazalo aj na medzinárodnom poli. Keď tieto požiadavky porovnávame s niektorými inými štátmi, potom ich musíme hodnotiť ako pomerne skromné. Veď na Slovensku sa už roky nemôžeme dopracovať ani k základnému zákonu o postavení národnostných menšín a financovaniu ich kultúry. Právo subsidiarity, teda právo podieľať sa na riadení svojich vecí zakotvené v Ústave SR, môžeme chápať skôr iba symbolicky, pretože v skutočnosti sa väčšinou rozhoduje o nás bez nás,“ píše sa v liste, ktorý v piatok poskytli zástupcovia Rusínov-Ukrajincov.

V stanovisku ďalej uviedli, že Rusíni-Ukrajinci sú autochtónnym obyvateľstvom Slovenska, dlhé stáročia obývajú územie severovýchodného Slovenska a cítia sa tu doma. Ich spolužitie so slovenským národom bolo vždy dobré a ich predstaviteľ Adolf Dobriansky patril k spoluzakladateľom Matice slovenskej. Preto výroky premiéra chápu o to citlivejšie a bolestivejšie.

„Nazdávame sa, že na Slovensku výrazne chýba dialóg medzi zástupcami štátu a touto, ale aj inými národnostnými menšinami. Stalo sa takmer pravidlom, že štátne orgány buď reagujú vyhýbavo alebo vôbec nereagujú na listy a stanoviská národnostných organizácií, že ignorujú žiadosti o prijatie a o rozhovory. Rovnako v médiách sa pozornosť venuje iba najväčším národnostným menšinám a zabúda sa na to, že každá menšina má svoje špecifické problémy, ktoré sa dajú riešiť len v dialógu s jej predstaviteľmi,“ uvádza sa v stanovisku.

Predseda vlády Robert Fico 26. februára v Martine na medzinárodnej vedeckej konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej povedal, že si želá, aby sa prestalo menšinovými právami vydierať. Či ide o menšinu rómsku, názorovú alebo etnickú.

Podľa Fica sa stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností.

„Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci,“ povedal predseda vlády.

Podľa neho sme za dvadsať rokov vybudovali nezávislú a demokratickú Slovenskú republiku, ktorá je rovná v príležitostiach pre všetkých.

debata chyba