Pre úľavu na koncesiách treba poslať doklady znova

Poplatky za služby Rozhlasu a televízie Slovenska sa od tohto roku po novom platia priamo verejnoprávnemu médiu. Dcérska spoločnosť, ktorá doteraz úhrady vyberala, zanikla. Tí, čo majú nárok na oslobodenie od poplatkov, po starom koncesií, alebo platia len polovičnú sumu, to musia médiu nahlásiť do konca marca a poslať všetky požadované dokumenty do Mlynskej doliny.

10.03.2013 16:00
koncesia Foto: ,
Žiadosť o odpustenie alebo zníženie poplatku treba s potrebnými dokladmi poslať do konca marca na adresu RTVS.
debata (64)

Mnohí ľudia nevedia o tom, že úľavy treba RTVS dokladovať nanovo a že chodiť kvôli úľavám na poštu je už zbytočné. „Náhodou som to počula v rozhlase, inak sa o tom nikde nehovorí. Tí, ktorí sa to nedozvedia, budú v apríli veľmi nepríjemne prekvapení, že budú musieť naraz platiť v plnej výške poplatok za 4 mesiace,“ zavolala do Pravdy dôchodkyňa Viera z Bratislavy.

Kto ešte nepožiadal o odpustenie alebo zníženie poplatku za služby verejnoprávnej televízie a rozhlasu a má na to nárok, má čas už len do 31. marca. Ak doklady RTVS nepošle, plnú sumu bude musieť doplatiť od začiatku tohto roku.

RTVS sa na informovanie o tom, že zostávajú už len tri týždne, aby si ľudia vybavili formality, spolieha najmä na vlastné zdroje, ktorými sú vysielanie a jej internetová stránka. Niektorí ľudia majú pocit, že je to nedostatočné.

Aj hovorca RTVS Richard Šümeghy potvrdil, že v tomto období zaznamenávajú zvýšenú snahu o informácie o platení úhrad za služby verejnosti poskytované verejnoprávnym médiom. V minulom roku mala RTVS príjem z úhrad vo výške 72 350 000 eur. Tento rok počítajú s ešte menšími príjmami v hodnote 71 500 000 eur.

Do konca minulého roka požiadalo o oslobodenie platiť koncesie pre ťažké zdravotné postihnutie 89 480 osôb, v roku 2011 bolo od nich oslobodených 74 480 občanov ZŤP. RTVS stále bojuje aj s neplatičmi. Problémy mala už počas prebiehajúcich diskusií o zrušení poplatkov. Ľudia mali pocit, že sa o chvíľu zrušia a platiť tak netreba. Na výbere úhrad sa podľa Šümeghyho odrazí aj hospodárska kríza. „Právnické osoby zamestnávajú menej osôb, čo má pochopiteľne vplyv na výber znížením sadzby, lebo pri zamestnávateľoch závisí sadzba od počtu zamestnancov,“ potvrdil Šümeghy.

Fyzické osoby, ktoré sa dostali do finančných problémov pre stratu zamestnania, podľa RTVS často úhrady neplatia. Ak však povinnosti zo zákona nedodržia, médium bude poplatky vymáhať. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika sa netají tým, že by chcel, aby boli poplatky vyššie. Jeho snahou je presadiť v zákone zvýšenie úhrad asi o 20 percent na zhruba 6 eur. Slovenská televízia by potom spustila tretí kanál. Podľa Miku sa poplatky nezvyšovali viac ako desať rokov a pritom sú primárnym zdrojom financovania verejnoprávne­ho média.

Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že úhrady sa tento rok zvyšovať nebudú. ""Aj preto, lebo súhlasím s názorom generálneho riaditeľa, že sa to dá až po získaní si diváckej a poslucháčskej priazne a spokojnosti s programom," myslí si Maďarič

V súčasnosti sú úhrady za služby verejnosti, po starom koncesie, vo výške 4,64 eura. Minister nechcel konkretizovať, na koľko by sa mohli zvýšiť. Vie si však predstaviť, že by ich výšku určovala nezávislá komisia, ktorá by dokázala všestranne zhodnotiť potreby a nároky RTVS. Mohla by tiež dávať odporúčanie na výšku úhrad za určité obdobie.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba