Krásnu Hôrku opravujú, láka len zvedavcov

V nedeľu uplynul rok od požiaru národnej kultúrnej pamiatky a jedného z našich najkrajších hradov, ktorým napriek všetkému Krásna Hôrka nepochybne stále je.

11.03.2013 12:00
Krásna Hôrka, výročie rok, požiar Foto: ,
Od požiaru hradu Krásna Hôrka uplynie 10. marca 2013 jeden rok. Oprava národnej kultúrnej pamiatky pokračuje v plnom rozsahu.
debata (1)

V Krásnohorskom Podhradí však bolo včera mĺkvo a ticho. Domáci si možno pripomenuli smutné výročie doma, niektorí sa chystali zapáliť sviečku v okne. Počas sobotňajšej zádušnej omše za Dionýza Andrássyho na to miestnych obyvateľov vyzval starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo. Kontroverzný Marián Kotleba si výročie včera popoludní pripomenul verejným zhromaždením.

Aj tým málo ľuďom, čo sme v obci stretli, do reči veľmi nebolo, vraj je to zbytočné. „Tržby išli rapídne dole, oproti tomu, čo bolo pred požiarom hradu. Jediné, čo nás drží, sú zvedavci, ktorí chcú vidieť hrad teraz po požiari. Sem-tam si niekto chce pozrieť aj okolie, ale je to slabota. Kým hrad neopravia, zostane to tak,“ posťažoval si majiteľ jedného z penziónov, ktorý chcel zostať v anonymite. Podľa starostu prichádza o tržby aj obec. „Ročne je to 33– až 35-tisíc eur za parkovné pod hradom aj blízky kemp. Museli sme kvôli tomu prepustiť aj dvoch ľudí,“ dodal Bollo.

Celá obec sa už nevie dočkať, kedy sa opäť otvoria brány hradu a konečne sa vrátia aj turisti. Kedy sa tak stane, je zatiaľ otázne. Isté je len to, že napriek optimistickým odhadom, ktoré predpokladali sprístupnenie niektorých častí hradu v tomto roku, to tak nebude.

Podľa Artura Šturmankina zo Slovenského národného múzea zhotoviteľ stavby v týchto dňoch rozoberal požiarom poškodené koruny murív na objektoch stredného a dolného hradu. „Pracovné postupy sú podriadené požiadavke čo najvernejšie zdokumentovať pôvodný stav konštrukcií, ktoré oheň poškodil. Krajský pamiatkový úrad Košice okamžite vyhodnotil výsledky výskumu a umožnil tak projektantovi spracovať dodatok, ktorý pôvodný predmet aktualizuje a dopĺňa. Na základe fotografií, podrobnej dokumentácie a výskumov projektant zhotovuje historickú repliku,“ vysvetlil Šturmankin.

Kedy by teda mohol hrad otvoriť svoje brány pre turistov? „Slovenské národné múzeum má ambíciu do konca roka hrad zastrešiť trvalými strechami. Návštevníkom by sme ho chceli sprístupniť na budúci rok,“ spresnil Šturmankin. Informoval aj o aktuálnom stave účtu verejnej zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka. Aktuálne je na ňom vyše 157-tisíc eur. Zatiaľ sa z prostriedkov na účte nečerpalo. „Peniaze zo zbierky budú využité na financovanie prác spojených s obnovou hradu Krásna Hôrka, ktoré majú charakter modernizácie a ktoré neuhradí poisťovňa. Použijú sa tiež na reštaurovanie zbierkových predmetov, ktoré boli poškodené pri požiari,“ dodal Šturmankin.

Hrad krásna Hôrka zhorel vlani 10. marca. Zhodou okolností to bolo počas volebnej soboty. Vyšetrovanie ukázalo, že hrad neúmyselne podpálili miestni rómski chlapci. Tí fajčili pod hradným svahom a zrejme od ohorkov sa chytila suchá tráva pod hradom. Plamene boli také vysoké, že sa od nich chytila aj strecha hradu. Chlapci mali v čase spáchania skutku nízky vek, takže neboli trestne zodpovední. Nikoho iného neobvinili napriek tomu, že pri hrade rástli vysoké kríky, od ktorých sa chytila strecha hradu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba