Čaká nás sneženie, teplota môže klesnúť do -19 stupňov Celzia

Silný vietor, výdatné sneženie, snehové jazyky, záveje a ochladenie - aj s tým treba podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) počítať už od štvrtka. Pomerne teplý začiatok týždňa by malo vystriedať už v stredu počasie s veľkou oblačnosťou a občasným dažďom, na horách so snežením.

11.03.2013 15:06
Bratislava, počasie, zima, sneh, hmla Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

„Vo štvrtok sa sneženie od západu až severozápadu dostane postupne aj do nížin a zosilnie severný vietor, takže na cestách sa začnú tvoriť snehové jazyky alebo záveje. Za 24 hodín môže napadnúť 10 až 30 cm nového snehu,“ uviedla meteorologička SHMÚ Dagmar Krišková.

V piatok treba rátať aj so zosilnením vetra. Na západe a severe krajiny môžu jeho nárazy dosiahnuť rýchlosť vyše 70 km/h. Hoci by malo v posledný pracovný deň sneženie zoslabnúť, pribudnúť môže ďalších 5 až 15 cm nového snehu.

„Zoslabnutie vetra, ubúdanie zrážok a oblačnosti sa črtá až cez víkend, následne však poklesne teplota vzduchu. V noci od –5 stupňov Celzia na juhu do –16 stupňov Celzia na severe územia, ojedinele až do –19 stupňov Celzia v závislosti od snehovej pokrývky, oblačnosti a vetra v danej lokalite. Od piatku bude takmer na celom našom území celodenný mráz, v závere týždňa sa iba v nížinách objavia slabé plusové hodnoty teploty vzduchu,“ dodala Krišková.

Príčinou návratu zimy je tlaková níž, ktorá sa zo západného Stredomoria pomerne rýchlo presunie cez Taliansko a Maďarsko na severovýchod. Tým uvoľní cestu studenému arktickému vzduchu, ktorý je dnes ešte nad severnou Európou.

7 debata chyba