Obžaloba prezidenta neprešla, návrh podporilo len 45 poslancov

Parlament nepodá obžalobu na prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy na Ústavný súd. Opozičný návrh na obžalobu totiž v tajnom hlasovaní podporilo len 45 poslancov, potrebných bolo 90 poslaneckých hlasov. Proti obžalobe sa vyslovilo 78 zákonodarcov piati sa zdržali. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 133 poslancov.

12.03.2013 13:18 , aktualizované: 16:41
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (189)

Nikto zo Smeru sa na utorkovej mimoriadnej parlamentnej schôdzi k obžalobe prezidenta Ivana Gašparoviča nezúčastnil. Sociálni demokrati sa nezúčastnili ani na schôdzi 14. februára, predseda parlamentu Pavol Paška zdôraznil, že ide o normálny parlamentný inštitút. Opozícii sa však vo februári neúčasť Smeru nepáčila a prerušila schôdzu dodnes.

Predseda parlamentu dodal, že plénum v utorok bude rokovať dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Ak to bude nutné, tak aj po 19.00, čo je čas, kedy sa podľa rokovacieho poriadku končí rokovací deň. Po rozprave bude nasledovať tajné hlasovanie o návrhu.

Paška zároveň trvá na tom, že opozícia pri prerušení mimoriadnej schôdze k obžalobe porušila zákon. Opozícia schôdzu prerušila všeobecným súhlasom, podľa Pašku však jeho udelenie nebolo v súlade so zákonom. Zdôraznil, že obžalobu prezidenta Smer naďalej považuje za nezmysel a dnešnú schôdzu za nedôstojné divadlo, ktoré by sa už malo skončiť.

Poslanci sa k návrhu na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča vracajú po mesiaci. Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ, Most a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Paška obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa nedávno objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy. Opozícia na obžalobe trvá.

Žitnanská: Nevymenovanie Čentéša je hra prezidenta a Smeru

Nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora je mocensko-politická hra prezidenta Ivana Gašparoviča a strany Smer, ktorá prekročila hranice. Tvrdí to šéfka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská. V pléne Národnej rady SR zároveň zdôraznila, že obžaloba prezidenta, o ktorej poslanci rokujú, nie je rozmar opozície, ale principiálna záležitosť.

Žitňanská poukázala, že rozhodnutím prezidenta nevymenovať Čentéša sa zmenil vzťah hlavy štátu a Národnej rady. „De facto došlo k zmene ústavy bez súhlasu ústavodarného zboru a poslanci strany Smer mlčali,“ vyhlásila v pléne šéfka klubu SDKÚ-DS, ktorá verí, že sociálni demokrati prídu hlasovať o návrhu na obžalobu prezidenta. „Dnes majú šancu ukázať aspoň trochu odvahy,“ povedala.

Podľa Žitňanskej dnes už nejde len o prezidenta a Čentéša a ani to nie je vec jedného volebného obdobia. „Je to o ústavnej neistote, v ktorej sa ocitá parlament, generálna prokuratúra, ako aj všetci ústavní činitelia menovaní prezidentom. Je to vážny stav, kedy je bez pochyby potrebné zaujať principiálne stanovisko,“ uzavrela svoje vystúpenie Žitňanská.

Matovič: Prezident opakovane klamal, no nechcem ho žalovať

Prezident Ivan Gašparovič opakovane a úmyselne klamal, keď tvrdil, že Jozef Čentéš vypočúval poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) vo veci voľby generálneho prokurátora. Klamal aj o dátume, keď sa výpoveď konala a klamal tvrdením, že opakovaná výpoveď Matoviča po skartácii prvej výpovede bola zásadne zmenená. V pléne NR SR to počas rozpravy k návrhu na obžalobu hlavy štátu vyhlásil Matovič.

Igor Matovič Foto: SITA
Igor Matovič Igor Matovič

„Prezident ako kľúčový argument uvádza osobné zlyhanie Jozefa Čentéša tým, že skartoval moju výpoveď. On opakovane a úmyselne klame, že ma Čentéš vypočúval vo veci voľby generálneho prokurátora. Úmyselne vzbudzuje dojem, že Čentéš ma vypočúval vo veci jeho samého. Píše to v oficiálnom dokumente adresovanom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer),“ upozornil Matovič. Líder OĽaNO tvrdí, že nie je možné, aby si prezident nebol vedomý, čo píše. „Podľa mňa to bol úmysel s očakávaním, že hlúpy Matovič sa neozve,“ povedal.

Napriek tomu Matovič návrh na obžalobu Gašparoviča nepodpísal a ani za ňu nezahlasuje. „Navrhovateľov neodsudzujem, ale nedokážem sa s tým stotožniť. Príde mi, že to bola trošku povinná jazda opozície,“ myslí si. Podľa jeho slov pokrivkáva argument, že Gašparovič nezabezpečil nevymenovaním Čentéša riadny chod ústavných orgánov tak, ako mu to prikazuje ústava. „Generálneho prokurátora zastupuje v plnej miere prvý námestník,“ argumentoval.

Upozornil tiež, že na schválenie obžaloby je potrebných minimálne 90 hlasov, ktoré opozícia nemá. „Príde mi to ako politikárčenie v čase, kedy by sme mali riešiť závažnejšie veci. Uznávam ale, že opozícia na to má právo,“ dodal.

Stručný príspevok k téme mal aj líder SaS Richard Sulík. „Mal som pripravený prejav, v ktorom som chcel odôvodniť, prečo je tento návrh na obžalobu oprávnený. Chcel som vysvetliť najmä pánovi prezidentovi, ktorý tu bohužiaľ chýba, prečo sme sa k tomuto kroku rozhodli a chcel som si vypočuť dôvody, prečo takto konal. Bohužiaľ, je to obyčajný zbabelec a je hanbou tejto krajiny. Tento prezident mi nestojí za to, aby som s ním strácal čas,“ uzavrel Sulík na rokovaní, na ktorom sa zúčastňujú len opoziční poslanci.

189 debata chyba