Zakázané fajčenie v bytovkách sa pokutovať nebude, poslanci novelu zamietli

Porušenie zákazu fajčenia v spoločných častiach a zariadeniach bytových domov nebude možné zo strany polície pokutovať. Poslanci odmietli novelu zákona o ochrane nefajčiarov, od poslancov SDKÚ Jozefa Mikuša a Viliama Novotného.

13.03.2013 17:45
fajčenie, zákaz fajčiť, cigarety Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Členovia snemovne novelou podľa vlastných slov reagovali na aktuálny a čoraz rozšírenejší problém absencie právnej regulácie fajčenia napríklad vo vchodoch bytových domov, na schodiskách, v pivniciach či skladoch a kočikárňach. Súčasná právna úprava umožňuje vlastníkom bytov možnosť zákazu fajčenia ustanoviť výhradne v internom právnom predpise prijatom na základe rozhodnutia vlastníkov, avšak bez reálnej možnosti kontroly či vynútenia dodržiavania tohto zákazu prostredníctvom sankcionovania jeho porušenia.

Ak by prešla novela SDKÚ, tak po rozhodnutí vlastníkov o zákaze fajčenia dostane obecná či štátna polícia možnosť porušenie tohto zákazu sankcionovať.

Zákaz fajčenia v obchodných centrách je v druhom čítaní

Ochrana ľudí pred tabakovým dymom sa zrejme sprísni. Poslanci posunuli do druhého čítania vládny návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorý prináša zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú. Právna norma má platiť od júla tohto roku.

Okrem toho novela definuje zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Zákaz fajčenia sa tak napríklad bude týkať aj cukrární. Zmena legislatívy by mala reagovať aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy.

„Celá legislatíva nesmeruje k perzekúcii fajčiarov, naozaj sa snažíme len urobiť nejaké pravidlá, aby pri fajčení čo najmenej zasahovali do práv nefajčiarov,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru). Priblížila, že investori budú môcť v obchodných centrách vybudovať oddelené fajčiarne, pokiaľ budú mať záujem.

Šéfka rezortu potvrdila, že novelizácia právnej normy prinesie aj prísnejšie sankcie. Má to byť dôsledok toho, že po novom bude presne jasné, kde sa môže a nemôže fajčiť. Za nedodržiavanie legislatívy tak budú môcť orgány verejného zdravotníctva uložiť pokutu od 500 do 15.000 eur. V súčasnosti bola hranica od 331 do 3 319 eur.

Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2010. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva v súčasnosti na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku. Právna norma okrem iného tiež zakázala automaty na cigarety.

Elektronické zdravotníctvo je bližšie realite

Zákon o Národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS), ktorý vytvára rámec pre fungovanie elektronického zdravotníctva na Slovensku, bude predmetom diskusie aj na ďalšej schôdzi parlamentu. Poslanci ho posunuli do druhého čítania. Nová samostatná legislatíva o Národnom zdravotníckom informačnom systéme má vytvoriť legislatívny rámec pre informatizáciu zdravotníctva, upraviť postavenie NZIS, definovať práva a povinnosti Národného centra zdravotníckych informácií ako jeho prevádzkovateľa, ako i iných subjektov.

Návrh legislatívy obsahuje aj podmienky fungovania NZIS a jeho bezpečnosti, postavenie a úlohy. Zároveň zavádza pojmy ako elektronická zdravotná knižka, pacientsky sumár a elektronický zdravotný záznam. Legislatíva ustanovuje i elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka a elektronický preukaz poistenca. Rezort zdravotníctva predpokladá účinnosť zákona od 1. júna tohto roka, výnimkou budú len niektoré ustanovenia, u ktorých sa účinnosť posunie na prvého januára roku 2016.

Výhrady k zákonu v stredajšej rozprave prezentoval nezaradený poslanec Alojz Hlina. Obáva sa totiž, že dáta uložené vo virtuálnom priestore by mohli byť zneužité na reklamu alebo manipuláciu dotknutých osôb. „Hodnota informácií o zdravotnom stave ľudí je enormná,“ uviedol v o svojom vystúpení. Zároveň vyjadril nedôveru ľuďom, ktorí podľa jeho slov ovládajú slovenské zdravotníctvo. Anton Martvoň (Smer) mu oponoval tým, že za ochranu súkromia majú na starosti zodpovedajúce inštitúcie ako Úrad na ochranu osobných údajov SR. Informácie z NZIS však podľa Martvoňa môžu pomôcť zachraňovať životy. Viliam Novotný z SDKÚ ocenil, že NZIS by odstránil zbytočné náklady spojené s duplicitou lekárskych úkonov.

14 debata chyba